Kültür Mantarı Nasıl Temizlenir? Dış yüzeyinde bulunan zarı bıçak yardımı ile soyun ve sonrasında nemli bir bezle dışını silin.
Özellikle kültür mantarı iki farklı şekilde temizlenebilir. Öncelikle mantarın dış yüzeyindeki zar meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Zarın soyulmasının ardından mantarın dışı da nemli bir bez ile silinir. Bu yöntem genellikle mantarı yıkamadan hazırlamak isteyenler için ideal bir yöntemdir.
Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur.
Kültür Mantarları Zehirler mi? Kültür mantarları ile zehirlenme mümkün değildir. Ancak, bu mantarlar yetiştikleri ortamda, bazı mikroorganizmalar ile temas edebilirler. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği unutulmamalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Kültür mantarı pişirilirken dikkat edilmesi bir diğer konu ise; mantarı ve kullanılması durumunda başka sebzelerin iyice kavrulması gerektiğidir. Kültür mantarı, suyunu salacaktır. Ardından ise saldığı su buharlaşacaktır.
Mantarları yıkayıp su çekmelerine müsaade etmeden hemen doğrayın, Yapışmaz bir tavaya koyup harlı ateşte sürekli karıştırarak suyunu salıp çekene kadar pişirin, Suyunu çektikten sonra tereyağını, tuzunu ve karabiberini ekleyip birkaç dakika soteleyin.
Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor. Yani, mantar konusunda tecrübeli ve bilgili olmayan kişilerin zehirli mantarları tespit edebilmesi çok zor.
Kültür mantarını buzdolabında uzun süre saklayabilmek için mutlaka hava alması sağlanmalıdır. Kültür mantarı alındıktan sonra ağzı açık bir kap içerisine koyularak bir hafta boyunca bu şekilde muhafaza edilebilir. Bir haftadan sonra rengi yavaş yavaş kararmaya başlar. Poşete koyularak saklandığı takdirde çabuk bozulur.
Mantarda pörsümeler ve büzüşmeler mevcutsa bozulduğuna işarettir. Şapkası ya da sapı kurumuş, büzülmüş, pörsümüş mantarlar tüketilmemelidir.
Mantarın rengi:
Mantarın renk değiştirmeye başlaması, üzerinde çürük, siyah ve kahverengi noktalar olması bozulduğunu gösterir.
Mantar sapı, genelde kullanılmadan kesilerek atılıyor. Mantarın şapka kısmı doğranması hem daha pratik hem de daha estetik olsa da mantarın sapı ile şapkası arasında bir lezzet farkı yok. bu sebeple israt etmemek adına saplarını da kullanabilir ya da saplarını ayırarak çorba yapımında kullanabilirsiniz.
Zar Soyma Yöntemi
Mantarın su ile yıkanması sağlık açısından tehlikelidir; ayrıca lezzetini ve rengini de etkiler. Bu nedenle dış yüzeyindeki zarsı dokunun soyulması işinizi görecektir: Mantarın sapını hafif çevirip kendinize doğru çekin; kolayca çıkacaktır.
Kültür mantarını buzdolabında uzun süre muhafaza etmek için hava alan bir kap içerisine koymak gerekir. Buzdolabı içinde saklanan kültür mantarı raf ömrü yaklaşık 1 haftadır.
İçeriğinde çok su olduğu için mantarlar temizlenme esnasında çok fazla su çekerler. Pişirilirken ise ısının verdiği yoğunluktan ötürü çektikleri suyu geri salarlar. Bu yüzden de mantarlarda kararmalar meydana gelir.
Bozuk mantar yenildikten 2 saat sonra sersemlik, uykuya meyil, bulanık görme, tansiyon düşmesi, nabız artışı, boyun ve yüzde kızarma, ağızda metal tadı, terleme, kusma, mide bulantısı görülebilmektedir.
Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Kann ağrısı ile Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir.
Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin. Torba mantarların nemini emeceği için bozulma ve küflenme olmaz.
Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor. Yani, mantar konusunda tecrübeli ve bilgili olmayan kişilerin zehirli mantarları tespit edebilmesi çok zor.
Ancak zehirli mantarın esas ölümcül etkisi özellikle 48-72 saatten sonra başlayabiliyor. Karaciğer başta olmak üzere ciddi organ harabiyeti ve komaya giden bir süreçle karşılaşıyoruz. Bunların o aşamadan sonraki tedavileri çok güç. Çok geç kalınıyor ve maalesef ölümcül olabiliyor.
III Mantarların hepsi gözle görülebilir.
Mantar Sote (Kahvaltı İçin) Tarifi Nasıl Yapılır? Mantarları temizleyip dilimleyin, kuru soğanı yarım ay şeklinde doğrayıp tavaya alin üzerine sıvı yağı ekleyip kavurun. Daha sonra orta ateşte kavurun tereyağını baharatları ve tuzu da ilave edip pişmeye bırakın on dakikaya hazır.
Patatesleri ekleyin ve 3-4 dk karıştırarak pişirin. Mantarları ve sarımsağı ekleyip karıştırın. Son olarak tuz ve baharatları ekleyin. Mantarlar suyunu salıp çekene kadar ara ara karıştırarak pişirin.
Temizlediğiniz mantarları önce arkalı önlü yumurtaya bulayın. Yumurtaya buladıktan sonra arkalı önlü galeta ununa bulayın. Mantarları galeta ununa buladıktan sonra kolaylık açısından bir tabak üzerine dizin. Galeta unlu mantarları kızgın yağ içine koyup, arkalı önlü kızartın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri