İdeal depolama ortamının sıcaklığı 12-13 santigrat derece ve rölatif rutubeti yüzde 75 olmalıdır. Yumurtaların dar ucu baş aşağı gelecek şekilde depolamaları gerekir. Depolanan yumurta, 7 gün boyunca civciv meydana getirebilme özelliğini muhafaza eder, fakat sonraki günler bu olasılık hızla düşer.
15 derece altı koşullarda cenin oluşmadan ölür veya 25 derece üzeri yerlerde erken çıkımlara yol açar. Kuluçka makinemiz sağlıklı çalışıyor ise ve bu koşullar sağlanmış ise 20. gün ilk derbeyi gagası ile vurur ve 21. gün tüm yumurtalar çıkmış olur.
Yazın aşırı sıcaklarında 24 derecenin üzeri sıcaklıklarda yumurtalar (Kuluçkalık veya kahvaltıklık yumurta farketmez) mutlaka buzdolabına konulmalı.
Yumurta spermi en fazla 24 saat bekler ve döllenme olmazsa 4 gün içinde rahme ulaşıp yok olup atılır.
Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
İdeal depolama ortamının sıcaklığı 12-13 santigrat derece ve rölatif rutubeti yüzde 75 olmalıdır. Yumurtaların dar ucu baş aşağı gelecek şekilde depolamaları gerekir. Depolanan yumurta, 7 gün boyunca civciv meydana getirebilme özelliğini muhafaza eder, fakat sonraki günler bu olasılık hızla düşer.
Örnek olarak tavuk yumurtasının kuluçka süresi 21 gündür. 18 gün gelişim bölümünde tutulan yumurtalar son 3 gün için çıkım bölümüne aktarılırlar.
Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir. Yumurta, yumurtlama sonrasında 24 saat canlı kalabilir. Bu sürede sperm yumurtayla birleşerek döllerse hamilelik olabilir.
Döllenen yumurta rahime doğru yol alırken çok hissedebilen kadınlarda kramplar yaşanmasına neden olabilir. Her kadında hissedilir diyemeyiz ama ağrı eşiği düşük kadınlarda his daha fazla olabilir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Yaklaşık 20 gün yumurtanın üzerinde yatarak onu sıcak tutan tavuğun görevi tamamlanınca, civciv yumurtadan çıkmaya hazırlanıyor. Civciv gibi narin ve minik bir canlı için yumurtanın sert kabuğunun kırılması çok zor bir görev gibi görünebilir ama endişelenmeyin.
Kabuğu ince, kalın, çatlak veya pürüzlü olmamalıdır. Yıkanmış yumurta kuluçkada kullanılmaz. Kirli yumurtalar ve yer yumurtaları temiz folluk yumurtalarına nazaran daha az çıkarlar ve kontaminasyonu ( Mikrop Bakteri ) tüm kuluçkaya yayarlar. Hava boşluğu küt uçta olmalı, içinde lekesi bulunmamalıdır.
Eğer bir tavuk, bir horoz tarafından döllenecek olursa, yine yumurtanın genel görünümünde hiçbir fark olmaz; sadece yumurtanın sarısındaki o beyaz leke çok daha düzgün bir şekilde, daha belirgin ve daha yuvarlak olacaktır.
Civciv kaç derece sıcaklıkta yaşar! Sıcaklık ilk 1. hafta 35C derece olacak. 7. günden 10. güne kadar 32 – 33C derece dolaylarında olacak. 10. günden sonra 15. güne kadar 30C derece olmalıdır.
Ancak 38,7 derecenin üzerine çıkan sıcaklıklarda sorun başlar ve farkedilmez ise birçok civcivin yumurta içinde embriyonal ölümlerine yol açar . Kuluçka makinelerinde embriyonun sağlıklı gelişimi için gerekli olan 2. En önemli parametre ise nem dir .
Üçüncü Dönem: 15. ve 20. günler civcivin embriyonun büyümesinin başladığı dönemdir. Dördüncü Dönem: 21. gün ise civcivin çıkış dönemidir.
Yuvalanma, henüz çok genç olan embriyonun, ana rahminin iç tabakasında kendisine uygun bir yer bulup oraya gömülme, yerleşme işlemidir. Döllenmeden 6 gün sonra başlar ve ortalama 12 günde tamamlanır.
Sperm yumurtayı başarıyla döllerse döllenen yumurta hücresi-embryo fallop tüplerinden rahim boşluğuna doğru ilerler ve rahim içine giderek rahim duvarına tutunur. Embryonun rahim duvarına yerleşmesi ile gebelik gerçekleşmiş olur. Döllenme sonrası rahim duvarına tutunma yaklaşık 5-6 gün sürer.
Döllenme, spermin yumurtanın kabuğuna ulaşmasıyla başlayıp, sperm ve yumurtadan gelen, 23 tane, 2 yarı kromozom takımının birleşip yeni bireyin 46 tane (23 çift) tam kromozom takımını oluşturmasıyla sona erer. Sonuç; insan bedeninin ilk hücresi olan zigot olarak adlandırdığımız tek hücreli embryodur.
Ya da yumurta dondurma işlemi yapılacak işleme 36 saat sonunda geçilmelidir. Çünkü erkek spermleri 72-96 saat kadar canlılıklarını devam ettirmektedir. Yani bu iğne yapıldıktan sonra yumurta çatlamış bile olsa spermlerin bir şekilde yumurtayı dölleme şansı olabilmektedir.
Genelde her ay sırasıyla bir yumurtalığınızdan yumurtlama olur. Çok nadiren de 2 adet yumurtlama olur. Bunların ikisi de spermler tarafından döllenirse, çift yumurta ikizleri oluşur.
Vajinal akıntıyı takip ederek yumurta çatladığı günü tahmin edebilirsiniz. Yumurta çatladığını bir göstergesi de kasıklarda ağrıdır. Kasık ağrısı yumurta çatlaması ile yumurtayı taşıyan folikül sıvısının karın iç zarında yaptığı irritasyona bağlı oluşur. Yumurta çatladığı gün görülür ve genelde bir gün devam eder.
Cinsine göre değişkenlik gösteren sayılara rağmen, bir tavuk yıl boyunca ortalama 300 adet yumurta verebilir. Bu da günde 0,8 yumurta sayısına denk düşer.
Genelde tavukların gurk olması ilkbahar mevsiminde başlar. Çünkü bu dönemde hava koşulları kuluçkaya yatmak için idealdir. Bu yüzden bu dönemde tavuğunuzun vücudu için mineral ve vitaminlerin normalinden daha fazla temin edilmesi şart.
Yattığı yerden kalkmayacaktır. Çok ender zamanlarda yem ve su için kalkıp yürürler. Bu küçük gezintileri sırasında da kanatlarını aşağı sarkıtıp, tüy topu gibi kabarıp, diğer tavuklara karşı tahammülsüz ve saldırgan davranacaktır. * Yattığında altta kalan tüyleri azalır ve derisi ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri