Deneme sonuçları, kömür külünün %5 ve altı değerlerde toprağa karıştırılarak kullanılmasıyla azot, organik madde, bitkiye yarayışlı potasyum, bakır, mangan, demir, kalsiyum, çinko, magnezyum gibi bitki besin elementlerince toprağı zenginleştirdiğini göstermiştir.
Kül, özellikle de meşe ve zeytin külü aynı zamanda zararlılara karşı da kalkan görevini görüyor, çoğu zararlıyı bitkiden uzak tutuyor.Böylece doğada başka canlıya zarar vermeden bitkilerinizi sağlıklı bir şeklide yetiştirebiliyorsunuz.
Odun külü, bitkilerin büyümesi için gereken bütün vitaminleri içerir. Külü, gübre olarak kullanmayı bilmek artıklarınızı geri dönüştürerek harika bir bahçe yetiştirmenize olanak sağlar. Odun küllerini ilkbaharın başlangıcında, toprak kuruyken ve bitki aktif olarak büyümeye başlamamışken toprak besini olarak kullanın.
Bahçede Gübre
Odun külünde, bir ağaç kütüğünün en derinlerindeki minerallerin izleri bulunmaktadır ve bunlar bitkilerin sağlığı için gerekli yapı taşlarıdır. İçinde karbon ya da azot bulunmamaktadır, bunu halihazırda komposttan bitkiler almaktadırlar.
Bahçenizin sağlığı için organik gübre yapımını elinizden geldiğince teşvik etmeniz gerekir. Soba külü bitkilerin tabanlarına bir örtü gibi serpildiğinde de işe yarar. Bitkilerin büyüme süreçlerinde etraftaki yabani otların ortaya çıkmasını veya büyümesini engeller.
İlgili 38 soru bulundu
Eğer küllerinizi bahçenize serpmeye karar verdiyseniz rüzgarın az olduğu bir günü bekleyin. Külleri bahçenize yaydıktan sonra hafifçe sulamayı ihmal etmeyin. Sulama hem küllerin yerleşmelerini sağlayacak hem de rüzgar çıktığında uçmalarını engelleyecektir.
· Saksı çiçekleriniz için özellikle sigara külleri oldukça faydalıdır.
Toprak ilahlaştırıcı olarak kül kullanımı toprak dokusunu ve su tutma kapasini düzeltebilir, toprak pH'ını artırabilir ve toprak verimliliğini zenginleştirebilir. Bununla birlikte uçucu külün kimyasal özellikleri toprakta elementel dengesizlik, toprağın sıkışması çimentolaşma gibi sorunlar yaratır.
Ağaç ve bitkilere sonbahar ve kış ayları içinde kullanılması önerilir. Ağaçlara bir teneke kül toprak yüzeyine serpilir ve bel yardımıyla toprağa karıştırılır. Salon saksı bitkileri için, 30 cm çapındaki saksılara 3 yemek kaşığı kül bitki toprağına karıştırılır. Yılda en az 2 kez önerilir.
"Kül zeytinin acısını almayı ve tatlanmasını sağlıyor"
Sonra da odun ateşiyle pişirdiğimiz yemeklerden kalan küllerden bir miktar alıp zeytini külle karıştırıyoruz. Kül zeytinin acısını almayı ve tatlanmasını sağlıyor." diye konuştu.
Yanıcı olmayan mineraller kül içerisinde kalır. Odun külü içerisinde %25 oranında sodyum karbonat ve potasyum karbonat bulunur. %3 oranında fosfor mangan ve çinko gibi elementler içerir. Kullanılan odunun cinsine göre sodyum magnezyum demir bakır bor gibi diğer elementleri de içerebilir.
Odun külü potasyum bakımından organik bir gübre olur ayrıca doğal bir zararlı kovucudur. Elde etmiş olduğumuz odun küllerini elekten geçirdikten sonra yağmur öncesi bitkilerin ve toprağın üzerine serpiyoruz.
Odun külünün 70'ten fazla kullanım alanı vardır. Odun külü; gıdayı saklamakta, bahçede, toprak objeler yapımında ve hatta kozmetikte değerli bir kaynak olmuştur. Hatta hastalıklarda bile kullanılmıştır. Örneğin; hasta iç hastalıkları için gelmişse kül suda bekletilir; sonrasında suyu içilirse iyi geldiği bilinmektedir.
Külün miktarının su miktarına oranı 1 / 4 olmalı. Yani, kül suyu yapacağımız kazanın 5'te biri kül, 4/5'ini de suyla doldurmalısınız. Köyde küllü su yapmak için küllü su kazanı odun ateşinde kaynatılır, ancak normal şartlar altında şehirde sürekli yanan bir ateş olmadığından soğuk su da kullanabilirsiniz.
Yanardağın patlaması sonucu açığı çıkan kül bulutunun sağlıklı insanlar için zararlı olmadığı belirtiliyor. İngiliz makamları bronşit, astım gibi solunum yolu rahatsızlıkları olan kişileri ise uyararark, kül partiküllerinin bu kişileri rahatsız edebileceğini açıkladı.
Kül sabunu yararları içinse saçtan cilde pek çok detaydan söz edebiliriz. Saçları temizlemek için kullanılabilecek en doğal üründür. Saçları daha parlak ve canlı tutar. Saçların keçelenmesini önler ve olası karmaşıklığı engeller.
KÜL: Gıdaların tüm organik kısımlarının yanabileceği bir sıcaklıkta yakılmasından sonra arta kalan inorganik kalıntıya denir.
Hamur işlerinin vazgeçilmezi kuru mayadır. Çiçek ve bitkilerin kısa zaman içinde sağlıklı ve canlı görünmesine yardım eder. Bu durum için tek yapmanız gereken; üç litre suya bir yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek harmanlamak ve üretilen suyla çiçekleri sulamak.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Çiçek Coşturan Gübre İçeriği
Bitkilerin oluşumunda ve gelişmesinde etkili olan çiçek coşturan gübre, olgunlaşma sürecinin oluşmasını sağlamaktadır. Gübreleme sonucunda alınacak olan ürünlerin kalitesini yükseltmektedir. Tane dökülmesini engelleyerek verimliliğin artmasını sağlamaktadır.
Çiçekleri suladığınız suyun içine ayda bir ya da iki defa çiçek vitamini ilave ederek çiçeğinizi bu şekilde sulayabilirsiniz. Bu durumun beraberinde kış mevsimi çiçeklerin doğal dinlenme periyodu olduğundan dolayı bu aylarda vitamin ölçüsünü düşürebilirsiniz.
BİTKİLERDE BÜYÜME VE GELİŞME
Bitkilerde gelişme “bitkisel hormonlar” yardımıyla gerçekleştirilir. Hormonlar bitkinin belli bir organında sentezlenip, aynı veya başka bir yapı veya organa taşınarak etki gösteren organik maddelerdir. Hormonlar çok az miktarlarda bile güçlü bir etki gösterebilirler.
Bitki hücrelerinin büyümesinde oksin adlı bir hormonun rol aldığı biliniyor. Adını Yunancada “büyümek” anlamına gelen auxein kelimesinden alan bu molekül, hücrelerin büyümesinde rol oynayan diğer moleküllerin üretilmesini sağlayan genleri aktifleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri