Kullanılan özel kum, silika olarak da bilinen silikondioksit moleküllerinden oluşan küçük kuvars kristalleri tanelerinden oluşur. 1.700°C gibi oldukça yüksek bir sıcaklıkta erir. Kum, erime noktasına ulaştığında tam bir dönüşüme uğrar. Sıvı silikondioksit soğuduğu zaman tekrardan katı kristal hâle dönüşmemektedir.
Saf kumu 1700 derecenin üzerinde eriterek cam elde edebiliriz. Buna kuartz camı diyoruz. Üç dört bin yıl önce ise, körükle en fazla 1100 dereceye ulaşılabiliyordu. Soda ile kum karıştırılırsa, karışımı eritmek için 1100 derece yeterli oluyor.
Bu bölgelerdeki kum madenciliği oranı, kumun yenilenebileceği hızdan çok daha fazladır ve kumu yenilenemez bir kaynak haline getirir. Rüzgar bu farklı ortamları oluşturur ve kumu yuvarlak, pürüzsüz bir hale gelecek düzeyde şekillendirir. Bu özellikler çöl kumunu inşaat için kullanılamaz hale getirir.
Kum taneciklerinde en yaygın bulunan mineral kuvarstır. Saf kuvars renksizdir. Ancak mineralin oluşumu sırasında içine hapsolan başka maddeler farklı renklerde kuvars türlerinin oluşmasına neden olur. Kum taneciklerinin yapısında yüksek miktarda bulunan diğer bir madde olan kalsiyum karbonat şeffaf ve beyazdır.
Toprak Tekstürü: Toprakta bulunan tanelerin büyüklük bakımından dağılış ve % oranlarıdır. 2 mmden küçük olanlar: Kum, silt, kil (TOPRAK FRAKSİYONU) olarak adlandırılır.
İlgili 30 soru bulundu
Beton üretiminde kullanılan kum, çakıl, kırmataş gibi malzemelerin genel adı agregadır. Beton içinde hacimsel olarak %60-75 civarında yer işgal eden agrega önemli bir bileşendir. Agregalar tane boyutlarına göre ince (kum, kırma kum..
Deniz kumları aktif silis içermekte ve alkali reaksiyona yol açarak betonun çatlamasına sebebiyet vermektedir. Bu da su içerisindeki tuzun etkisi ile korozyona neden olmaktadır (Robert, 1968).
deniz kumu, içerisinde betonun ve demirin yapısına zarar verecek maddeler -en bilineni olarak: tuz- barındırdığı için inşaatlarda kullanılmamalıdır. kullanılan agregada ne kadar çok yabancı madde bulunursa, beton ve demirin birbirine olan bağı ve dayanımları o kadar azalır.
Deniz kumu günümüzde en sık cam üretimi aşamasında kullanılmaktadır. Cam dökümünün ana maddesi olan kum sayesinde, her yıl milyonlarca cam üretilmektedir. Bununla beraber sanayi içerisinde büyük bir önem taşıyan kumlar, birçok farklı parça üretiminin ana maddesi arasında yer almaktadır.
KUM ÇEŞİTLERİ:
Kum da yaş olmasından ve ağır olmasından kaynaklanan fire miktarlarını Daykim Yapıda bu şekilde çözmüş olursunuz. 1 m3 =1500 Kg. 1 m3 =1500 Kg.
🔹 Cam yapımında kullanılan ana maddeler kum, kireç ve sodadır. 🔹 Cam, geri dönüşümü sayesinde bir doğa dostudur. #TRTÇocuk #İbi.
3000 yılında yapıldığına inanılan ilk cam örnekleri Mezopotamya'da bulunmuştur. Camın ilk olarak nasıl üretildiğine dair hiçbir kanıt olmamasına rağmen, Romalı bir tarihci olan Pliny, Finike'li denizcilerin camı ilk olarak bulduğuna işaret eder.
Bu bilgiler ışığında kum fiyatları için ortama bir miktar belirlersek, 1 ton kum fiyatına aşağı yukarı 2000 TL ila 3000 TL arasında değişen bir fiyat skalası belirlemek yapılacak en doğru şey olacaktır. İnşaat Kumu Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?
İnşaat imalatlarında kullanılan kum çeşitleri: Beton yapımında ince kum ve kaba kum yerine göre seçilerek kullanılmaktadır.
Malesef yetişmez . Neye dayanarak söylediniz? Gelince fotosunu yayınlarsanız yardımcı oluruz. toz gibi değil de elediğin biraz irili ufaklı olanları rahatlıkla kullanabilirsin.
sanılanın aksine deniz kumu pürüzlü yapısı nedeniyle beton içerisindeki diğer maddelere çok iyi yapışarak sağlam bir beton elde edilmesine yardımcı olur. dere kumu ise deniz kumuna nazaran daha az pürüzlü bir yapıya sahiptir. yani beton içerisinde bağlanma oranı daha düşüktür.
Alınan koruma amaçlı yasak kapsamında plajın girişine Türkçe ve İngilizce olarak “Plajdan hiçbir şekilde kum alınamaz, taşınamaz. Kum alındığının tespiti halinde 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında yasal işlem uygulanacaktır'' ifadesi yer alan tabela asıldı.
Günümüzde kullanım yerine bağlı olarak kalker, dolomit, granit, siyenit, diyorit, monzonit, andazit, bazalt ve dere çakıllarından agrega üretilmektedir. Agrega daha da ince kırıldığında ve hatta öğütüldüğünde kum elde edilmektedir.
Saha incelemeleri, Karadeniz kumunun TS EN 206-1 standardına uygun klorür içeriğine sahip olsa bile doğrudan beton ve sıva yapımında kullanılmaması gerektiğini göstermektedir.
İnşaat mühendisi İrfan Kadiroğlu, sıvada deniz kumu kullanımının binanın dayanıklılığına bir zararı olmadığını belirtti. Kadiroğlu, "Ancak eğer bu kum betonarmede kullanılırsa, klorür aslında betondan çok donatıyı yani 'arme' dediğimiz çelik tarafı etkiler. Donatı korozyonuna sebep olur.
İnşaat kumu fiyatları olarak isimlendirilen kum oldukça fazla talep görmektedir. Çöl kumu çok fazla olmasına rağmen beton yapımı için uygun değildir. İnşaat alanı için her yıl neredeyse 50 milyar ton plaj kumu ya da fosil kumu kullanılmaktadır. İnşaat için gerekli olan kumun yapısı ince kumu ve ya şap kumu olmalıdır.
Bina ömrü ile yapımda kullanılan beton çeşidi arasında önemli bir ilişki vardır. Örneğin inşada C25 ve C30 beton sınıfının doğru bir şekilde kullanılması beton ömrünü 100 yıla kadar çıkarabilmektedir.
Beton oranı açısından, elde etmeye çalıştığınız ürünün dayanıklılığına bağlıdır, ancak genel bir kılavuz olarak standart bir beton karışımı, 1 ölçek çimentoya 2 ölçek kum ve 4 ölçek agrega olacaktır. Temeller için 1 ölçek çimento, 3 ölçek kum ve 6 ölçek agrega karışımı kullanılabilir.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri