Yapılan araştırmalar sonrasında köpek balıklarının yumurta bırakmak için dünyaca ünlü üreme alanlarından biri olan Gökova Körfezi Boncuk Koyu'na geldiği öğrenildi. Gökova Körfezi'nde görülen balığın cinsinin de 'kumköpek balığı' olduğu ortaya çıktı. Bu türün özelliği de son derece zararsız ve ürkek olmalarıdır.
Ancak 350 tür içinde insanlara saldıran ve tehlikeli olduğu bilinen 4 köpekbalığı türü var. Bu türlerden 3'ünün Türk denizlerinde var olduğu biliniyor. Bu türler, Boz Camgöz, Büyük Beyaz Köpekbalığı ve Büyük Camgözdür.
Katil köpek balıkları okyanuslarda yaşar ve daha çok ılıman iklimleri tercih ederler. Aynı zamanda Türkiye'de Akdeniz, Ege ve Marmara'nın kıyı bölgelerinde yaşadıklarını söylemek mümkündür. Daha çok tropikal iklim sevmesi ile beraber, genelde sıcak alanlarda yaşamını sürdürürler.
Bu türlerden biri olan kum köpekbalıkları ya da büyükcamgöz balığı (Carcharinus plumbeus), Türkiye'de Ege Denizi ve Akdeniz bölgelerinde dağılım göstermektedir. Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde Boncuk Koyu türün tüm Akdeniz havzasındaki bilinen tek üreme noktasıdır.
Şurada Paylaş! Köpek balığı görürseniz hemen ve sakince sudan çıkın. Küçük bir köpek balığını bile kışkırtmayın veya taciz etmeyin. Balıklar veya kaplumbağalar düzensiz davranmaya başlarsa suyu terk edin.
İlgili 28 soru bulundu
Ortaca ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki dünyaca ünlü Sarıgerme Plajı'nda köpek balıkları zaman zaman kıyıya 3 metre mesafeye kadar yaklaştı.
Dalga bizi sahile taşırken köpek balığı da bizimle birlikte kıyıya kadar geldi. Karaya doğru giderken köpek balığının yüzgecini hemen yanımızda görebiliyorduk.''
Yaşayan balıkların en büyüğüdür ve bilinen en büyük balina köpek balığı 18,7 metre ve 42 tondur.
Bilim insanlarına göre dünyanın içinde bulunduğu iklim kriziyle mücadelede köpek balıklarının önemli bir rolü var. Araştırmalar köpek balıklarını denizde bırakmanın atmosferdeki karbondioksit miktarını azalttığını ortaya koydu.
Yukarıda meallerini verdiğimiz âyet-i kerimeden hareket eden Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezhebi âlemlerine göre, deniz hayvanlarının, yani suyun içinden başka bir yerde yaşayamayan hayvanların hepsi, nerede bulunursa bulunsun, ister balık şeklinde olsun, isterse başka cins ve şekide bulunsun, helâldir, yenebilir.
Akdeniz'de toplam 48 köpek balığı türü var. Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında en çok görülüyorlar. Marmara'da 15, Karadeniz'de 10'dan az köpek balığı türü var. 1980'lere kadar büyük beyazlar orkinosların peşinden Marmara'ya giriyordu. Denizi kontrol edemezsiniz.
“Ülkemizde çok nadir de olsa provoke edilmiş köpek balığı saldırıları geçmişte yaşandı” diyen Prof. Dr. Ayas, “Kan ve mukus gibi provoke edici maddelerin bulunduğu bir ortamda kum köpek balıkları birkaç dalgıcın paletine saldırı gerçekleştirmişti. Bu vakada dalgıçlarda herhangi bir yaralanma olmadı.
Türkiye üç denizin derin sularıyla çevrilidir: Akdeniz, Karadeniz ve Karadeniz.Ege Denizi. Ve evet, köpek balıkları var ; Aslında, Türkiye sularında yüzen 50'den fazla köpekbalığı türü var, bunların arasında çekiç kafalılar ve kötü şöhretli büyük beyaz köpekbalıkları da var.
Balık sürüleriyle ve ahtapotlarla beslenen ve bu sürüleri takip eden, kendisi de sürü oluşturan bayağı köpek balığı, çok keskin dişleriyle profesyonel balıkçıların ağlarına büyük zarar verir. Kırlangıç türü dip balıklarını avlayan amatör balıkçıların oltalarına nadiren takılır. İnsanlara saldırmaz.
Kum köpek balıklarının kesinlikle saldırgan olmadığını ve genelde 30-50 metre arası derinliklerde dolaştığını kaydeden Özel Çevre Koruma Kurumu İnceleme Şube Müdürü Güner Ergün, sözlerine şöyle devam etti:''Proje süresince bilimsel çalışmalara katılan dalgıçlar, hiç bir sorun yaşamadan köpek balıkları ile yüzdüler.
Köpek balığı yemek vücudun ağır metalle ve zehirle dolmasına yol açar. Bu yüzden tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Köpek balığının avlanması yalnızca insan sağlığı için değil, deniz ekosistemi için de oldukça zararlıdır. Nesli tükenme tehlikesi olan köpek balıklarının avlanması ve satılması yasaktır.
Büyük beyaz köpek balıklarının doğada insanlardan sonra tek düşmanı katil balina Orca.
Belki şaşırıcaksınız ama bir çok köpek balığı türünü evde besleyebilirsiniz. Elbette hiç biri bir Jaws olamayacak ama evinizde köpek balığı beslediğinizi söyleyerek arkadaşlarınıza hava atabileceğinizi garanti ederiz.
Megalodon (Otodus megalodon), yaklaşık olarak 23 ila 3,6 milyon yıl önce Miyosen ve Pliyosen dönemlerinde yaşamış, soyu tükenmiş dev bir dik burunlu köpekbalığı türü. İsmi Grekçe "büyük diş" anlamına gelir. Uzunluğu 21-22 metreyi bulan bu büyük köpekbalığı büyük okyanusta ve atlas okyanusunda yaşamıştır.
Yaşamış en büyük köpek balığının dünya küresel çapta soğumaya başladığında Pliyosen'in sonunda yanim 2.6 milyon yıl önce neslinin tükendiği biliniyor. Bugün bu canlının yaşadığına dair herhangi bir kanıt yok.
Çok yönlü bir yırtıcıdır ve balık, deniz kaplumbağası, kuş, fok, köpek balıkları ve hatta diğer genç ve küçük yunusları yer. Bu şekilde deniz besin zincirinin en üst noktasındadır.
Çok sayıda vatandaş, köpek balığının İzmir Körfezi'nde Karşıyaka sahiline gelmesini şaşkınlık içinde karşıladı. Oldukça büyük olduğu gözlenen köpek balığı kıyıya çok yakın bir mesafeye kadar geldikten sonra bir süre gezindi ve daha sonra gözden kayboldu.
Bu artışın köpekbalıklarının daha saldırgan hale gelmesinden ziyade, özellikle Güney Avustralya ve ABD'nin doğu kıyılarında sahil şeridinde ikamet eden ve plajlara akın eden insan sayısının yükselmesinden kaynaklandığı açıklandı.
Köpek balıkları 500 yıl yaşayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri