Ulu Önder Atatürk'ün mezarının etrafına ise ülkemizin tüm illeri, KKTC ve Azerbaycan'dan getirilen toprakların bulunduğu pirinç vazolar yerleştirilmiştir. Mezar Odası'na girebilmek için ise Genelkurmay'dan özel izin alınması gerekiyor.
Genelkurmay Başkanlığı Ulu Önder Atatürk'ün Anıtkabir'de bulunan mezar odasının görüntülerini paylaştı. Mezar odası ziyaretçi girişine kapalı.
Odanın ortasında kıble yönünde kırmızı mermerden sanduka bulunuyor. Sandukanın çevresindeki pirinç vazolarda, Türkiye'nin 81 ilinden, KKTC ve Azerbaycan'dan getirilen topraklar yer alıyor. Kıbleye bakan mezarın üzerindeyse bir şey yazmıyor. Mezar Odası'nın kapıları Genelkurmay'ın izniyle açılıyor.
Ata'nın kabri 40 tonluk yekpare mermerden yapılan sembolik lahtin yaklaşık 7 metre altındaki mezar odasında bulunuyor.
İlgili 18 soru bulundu
Yapılan bu geçici mezarda tabutun altına tüm ülkeyi temsilen “Ankara toprağı” konulmuş, tabut bu toprağın üzerine yerleştirilmiştir. Atatürk'ün naaşı, 1953'te Anıtkabir'e nakline kadar burada kalmıştır.
Genelkurmay Başkanlığı büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının bulunduğu Anıtkabir'deki odanın görüntülerini paylaştı.. Bu kadar ziyaretçilere yasak olan ve Anıtkabir'deki "Yasak Oda" olarak bilinen odada Atatürk'ün bedeni toprağa verildi.
Ölüm belgesini imzalayanlardan Prof. Mehmet Kâmil Berk, Atatürk'ün çenesini ipek mendille, ayak başparmağını ise bandajla bağladı. Cenazesi erteleneceği için cenazesi, Ankara'daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden (GATA) bu amaçla gelen patolog Prof. Lütfi Aksu tarafından mumyalandı.
12 Eylül Darbesi sonrasında, Millî Güvenlik Konseyinin 10 Kasım 1981'de yürürlüğe koyduğu kanunla birlikte Anıtkabir'de Atatürk'ün yanı sıra yalnızca İnönü'nün mezarının kalması yasalaştı.
MERT İNAN İstanbul - Bu defin işlemi sırasında tüm şehirler ile Atatürk'ün doğduğu evin bahçesi, Kore'deki Türk şehitliği, Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi ve Kıbrıs olmak üzere 105 yerden getirilen vatan toprağı Ata'nın mezarına konuldu.
Anıtkabir'e girişte yasak olan tek kıyafet kara çarşaf. Anıtkabir'e girişte resmi kıyafet zorunluluğu ya da herhangi bir kısıtlama uygulanmıyor.
ANITKABİR ZİYARET SAATLERİ 10 KASIM
Yapılan resmi açıklamaya göre Anıtkabir, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün vefatının 85'inci yıldönümü olan 10 Kasım 2023 Cuma günü Resmi Tören bitimine müteakip 22.00'e kadar halkın ziyaretine açık bulundurulacaktır.
Genelkurmay Başkanlığı Ulu Önder Atatürk'ün Anıtkabir'de bulunan mezar odasının görüntülerin paylaştı. Mezar odası ziyaretçi girişine kapalı. Atatürk`ün naaşı mozelinin zemin katında. Mezar odası Osmanlı ve Selçuklu türbe mimarız tarzında ve sekizgen planla inşaa edildi.
Anıtkabir Giriş Ücreti
Öncelikle şunu belirtelim; Anıtkabir'e girişler ücretsizdir. Herhangi bir para ödemeden ya da kart kullanmadan Anıtkabir'i ziyaret edebilirsiniz. 1 Kasım - 31 Ocak tarihleri arasında 09:00- 16:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
İnşaat için 1944 yılında 10, 1950 yılında ise 14 milyon lira olmak üzere toplam 24 milyon lira bütçe ayrılmıştı.
Ziyaretçileri Atatürk'ün yüce huzuruna hazırlamak için yapılmış olan 262 m. uzunluğundaki yolun iki yanında oturmuş pozisyonda 24 aslan heykeli bulunmaktadır.
Kanuni Sultan Süleyman'a da yapıldığı, iç organlarının çıkarıldığı bilinmektedir. Kaynaklarda ve resmi kayıtlarda Atatürk'e otopsi yapıldığına dair bir bilgi yok.
Atatürk'ün köpeği Foks'un doldurulmuş hâli, Anıtkabir'de yer alan Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde bulunmaktadır.
Bir hafta boyunca sırayla öğrenciler, subaylar ve generaller katafalk başında nöbet tutmuştu. Bunun üzerine tabutun vidaları söküldü. Tahta tabutun içinde madeni bir sankuda bulunuyordu. Bu sadukada gaz birikmiş olma ihtimali düşünülerek önce bir burgu iledelik açıldı.
Mustafa Kemal Atatürk ve Nuri Conker Bey, Salih Bey'in Selanik'ten mahalle ve okul arkadaşlarıdır. Bu üç arkadaşın arasında çocukluktan başlayan dostluk ve kardeşlik, ölüm onları ayırıncaya dek sürmüştür.
Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının bulunduğu tabut 10 Kasım 1953'te Anıtkabir'e naklinden bir gün önce açıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri