Bu türlerden biri olan kum köpekbalıkları ya da büyükcamgöz balığı (Carcharinus plumbeus), Türkiye'de Ege Denizi ve Akdeniz bölgelerinde dağılım göstermektedir. Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde Boncuk Koyu türün tüm Akdeniz havzasındaki bilinen tek üreme noktasıdır.
Akdeniz'de de Gökova Boncuk Koyu ve Güney Tunus'taki Gabes Körfezi bu balıkların üreme bölgeleri arasında yer alıyor" dedi.
Akdeniz'de toplam 48 köpek balığı türü var. Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında en çok görülüyorlar. Marmara'da 15, Karadeniz'de 10'dan az köpek balığı türü var. 1980'lere kadar büyük beyazlar orkinosların peşinden Marmara'ya giriyordu. Denizi kontrol edemezsiniz.
Kahramanmaraş'ta köpekbalığının atası olarak bilinen 20 milyon yıllık olduğu megalodon dişine rastlandı. Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, köpekbalığının atası olarak bilinen ve yaklaşık 20 milyon yıllık olduğu değerlendirilen megalodon dişi bulundu.
Yapılan araştırmalar sonrasında köpek balıklarının yumurta bırakmak için dünyaca ünlü üreme alanlarından biri olan Gökova Körfezi Boncuk Koyu'na geldiği öğrenildi. Gökova Körfezi'nde görülen balığın cinsinin de 'kumköpek balığı' olduğu ortaya çıktı. Bu türün özelliği de son derece zararsız ve ürkek olmalarıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Listemizin en başında tabi ki iğneli vatoz yer alıyor. Ülkemizin kıyılarında rast geldiğimiz iğneli vatoz, genelde kumlu ve sığ sularda yaşıyor. Yassı yapısı ve kuyruğundan tanıdığımız vatozların uzunluğu 5 metreye, ağırlığı ise 600 kiloya ulaşabiliyor.
Katil Köpekbalığı büyük beyaz köpek balığıdır. Lamnidae familyasına ait olan bu köpek balığı, aynı zamanda en saldırgan ve güçlü köpek balığı türleri içerisinde yer alır. Yetişkin hallerinde yaklaşık 6 metreye kadar uzanan bu köpek balıkları, deniz dünyasının hâkimleri olarak öne çıkar.
Megalodon (Otodus megalodon), yaklaşık olarak 23 ila 3,6 milyon yıl önce Miyosen ve Pliyosen dönemlerinde yaşamış, soyu tükenmiş dev bir dik burunlu köpekbalığı türü. İsmi Grekçe "büyük diş" anlamına gelir. Uzunluğu 21-22 metreyi bulan bu büyük köpekbalığı büyük okyanusta ve atlas okyanusunda yaşamıştır.
Türkiye üç denizin derin sularıyla çevrilidir: Akdeniz, Karadeniz ve Karadeniz.Ege Denizi. Ve evet, köpek balıkları var ; Aslında, Türkiye sularında yüzen 50'den fazla köpekbalığı türü var, bunların arasında çekiç kafalılar ve kötü şöhretli büyük beyaz köpekbalıkları da var.
Büyükbeyazın kıyılarımızdaki varlığı çok eskilere da- yanıyor. Bu konudaki ilk bilimsel kayıta 1881 yılında rast- lıyoruz, kayıtta İstanbul Boğazı'nda 391 cm boyunda bir büyükbeyaz köpekbalığının yakalanmış olduğu bildirili- yor. Daha sonraki kayıtlar ise 1923, 1926 ve 1937 yılların- da Marmara ve Boğazlarda tutulmuş.
Çok sayıda vatandaş, köpek balığının İzmir Körfezi'nde Karşıyaka sahiline gelmesini şaşkınlık içinde karşıladı. Oldukça büyük olduğu gözlenen köpek balığı kıyıya çok yakın bir mesafeye kadar geldikten sonra bir süre gezindi ve daha sonra gözden kayboldu.
Dr. Ayas, “Çok sayıda köpek balığı türü ülkemiz karasularında yaşasalar da en az sekiz büyük köpek balığı türü için beslenme, üreme ve yavru bakım alanları sularımızda bulunuyor.
Bu türlerden biri olan kum köpekbalıkları ya da büyükcamgöz balığı (Carcharinus plumbeus), Türkiye'de Ege Denizi ve Akdeniz bölgelerinde dağılım göstermektedir.
Akdeniz'de köpekbalığı görmek oldukça ender rastlanan bir durumdur. Bunun nedeni köpekbalıklarının genellikle balık, fok, kalamar ve diğer deniz hayvanlarını avladıkları daha derin ve soğuk suları sevmeleridir. Yaklaşık 400 köpekbalığı türünden sadece 47'sinin daha sıcak olan Akdeniz'de bulunmasının nedeni de budur.
Dr. Firdevs Saadet Karakulak, Marmara'da yakın zamanda köpek balığı popülasyonuyla ilgili bilimsel bir çalışma yapılmadığının altını çizdi ve “Marmara Denizi'nin genelinde böyle bir araştırma yok. Ancak bazı balık türlerinde artış olduğunu ben de balıkçılardan duyuyorum" dedi.
Hangi Tankta Görebilirsiniz? Kum kaplanı köpek balıklarını, İstanbul Akvaryum Orta Atlantik, Batı Atlantik, Panama ve Pasifik alanlarında görmeniz mümkün.
MUĞLA'nın Milas ilçesinde, kıyıya yakın bir noktada 1 metre uzunluğunda kum köpekbalığı veya mavi köpekbalığı olduğu değerlendirilen köpekbalığı vatandaşlar tarafından görüntülendi.
“ KARADENİZ'İN YAPISI TEHLİKELİ TÜRE İZİN VERMEZ”
Uzmanlardan elde edilen bilgilere göre Karadeniz'de köpek balıkları zaten bulunuyor. Ancak bunlar mahmuzlu cam göz köpek balıkları olarak biliniyor. Bu tür köpek balıkları insan gördüğü zaman kaçıyor.
Ortaca ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki dünyaca ünlü Sarıgerme Plajı'nda köpek balıkları zaman zaman kıyıya 3 metre mesafeye kadar yaklaştı.
Yaşamış en büyük köpek balığının dünya küresel çapta soğumaya başladığında Pliyosen'in sonunda yanim 2.6 milyon yıl önce neslinin tükendiği biliniyor. Bugün bu canlının yaşadığına dair herhangi bir kanıt yok.
Megalodon Köpek Balığı Yaşamış En Büyük Etçildir
Ulaşabildiği 21-22 metrelik boyu ve 60 tonu geçen ağırlığı ile Megalodon dünya tarihinin bilinen en büyük etçilidir. Günümüzde sperm balinaları daha büyük boyutlara ulaşmaktadır fakat muhtemelen Megalodon çok daha ağırdır.
Mariana Çukuru, bırakın gizli bir popülasyonu, bir megalodonu bile besleyemeyecek mikroskobik yaşama sahip.” Megalodon (Carcharodon carcharias), yaklaşık 18 metre uzunluğa ulaşan, şimdiye kadar yaşayan en büyük köpekbalığıydı.
Boğa köpekbalığı, tatlı suya (akarsu göl) girebilen az sayıdaki köpek balıklarından biridir. Peru'nun Lquitos bölgesinde bir boğa köpekbalığının Amazon Nehri'nin akıntısının tersi yönde 4000 km içeride görüldüğü biliniyor.
Akdeniz'de 77 tür kıkırdaklı balık bulunur; bunların 43 türü köpekbalıkları, 33 türü vatozlar ve tek bir tür çimera olarak bilinirler.
Trackingsharks.com'a göre bu yıl 17 Temmuz itibariyle dünya genelinde yedisi ölümle sonuçlanan 38 'sebepsiz' köpekbalığı saldırısı meydana geldi. Florida Doğa Tarihi Müzesi'nin Uluslararası Köpekbalığı Saldırı Dosyası'nın (ISAF) son yıllık raporuna göre, 2022'de beşi ölümle sonuçlanan 57 kışkırtılmamış saldırı oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri