Eğer gireceğiniz bölüm yetenek sınavları ile alım yapıyorsa TYT'ye girmeniz gerekmediğini düşünmemelisiniz. Aksine güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavları için öncelikle TYT baraj puanını geçmeniz şartı koşulur. Barajı geçemeyen öğrencilerin yetenek sınavı için yaptığı başvuru kabul edilmez.
Güzel Sanatlar Fakültelerinin, Konservatuvarların ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarının yetenek sınavlarına başvuru hakkı için asgari TYT'de 150 ve üzerinde bir puana sahip olman gerekiyor.
Güzel sanatlar lisesine girmek isteyen öğrencileri devlete bağlı ya da özel güzel sanatlar liselerinin yetenek sınavlarına katılmak zorundadır. Güzel sanatlar lisesine girmek isteyenler için LGS önemli bir kıstas olmasa da Okul Başarı Puanı ve yetenek sınavından ne kadar puan aldıkları oldukça önemli bir ölçüt.
Özetle söylemek gerekirse TYT sınavında göstereceğiniz başarı üniversitelere göre değişen taban TYT puanı ve üzerindeki alacağınız puanlar güzel sanatlar fakültelerinin yetenek sınavlarındaki alacağınız puan ve başarı sıranızı % 22 etkilemektedir.
'den en az 160 puan almanız gerekir. Bu puanla özel üniversitelerin yetenek sınavlarına girebilirsiniz. Devlet üniversiteleri için ise (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi) Y.K.S. 'den 225 puan almanız gerekmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Lise veya dengi bir okuldan mezun veya mezun durumunda olmak, TYT testlerinin herhangi birinden, (ortaöğretim başarı puanı eklenmeden) 150 veya üzeri puana sahip olmak. (Konservatuvar bünyesinde bir liseyi bitirenlerden TYT puan şartı aranmaz.)
– Konservatuar İçin TYT Yeterli Mi? Tiyatro bölümü yetenek sınavlarına başvuru yapmaya hak kazanmak için TYT dışında ekstra bir sınava girmenize gerek yok.
Buna ek olarak hala yetenek sınavı ile alım yapan bölümlerde de TYT sınavına girmek gerekir.
Sınav sistemi her okula göre farklılık gösteren Güzel Sanatlar Fakülteleri Yetenek Sınavlarına her yıl yaklaşık 3000 ile 5000′ i aşkın ( Mimar Sinan Güzel Sanatlar ve Marmara Üniversiteleri ) öğrenci girmekte ve bu sayının sadece %10'u bu sınavlarda başarı göstermektedir.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geçen yıldan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.
Sanatçı, tasarımcı, grafik tasarımcı, fotoğrafçı, animatör, film yapımcısı veya öğretmen olabilirler. Mezunlar, resim, heykel, grafik tasarım, fotoğrafçılık, video, animasyon ve diğer görsel sanatlar alanlarında iş bulabilirler.
Güzel sanatlar, güzellik ve zevkle ilgilenen sanatlar için kullanılan bir ifadedir. Resim, heykel, mimarlık, müzik ve şiirden oluşan beş başlıca sanat alanını kapsar.
Güzel Sanatlar bölümünün öğretim dili Türkçedir. Güzel Sanatlar Hangi Puan Türü ile Öğrenci Alıyor? Güzel Sanatlar Fakültesinin oyunculuk, resim ve iletişim gibi bölümleri sözel puan ile öğrenci almaktadır. Mimarlık gibi belli başlı bölümler içinse öğrencilerin eşit ağırlık ve sayısal puanlarına bakılır.
Önceki yıllarda üniversite özel yetenek sınavları için başvuru koşulu Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) alanından en az 150 almak koşulu vardı. Fakat 2022 YKS'de yapılan bir değişiklikle baraj puanı kalktı.
2- Başvuru için adayların 2023-TYT sınavına girmiş olması ve sınav sonucunda en az 180,000 puan almış olması ve Y-TYT puanı başarı sıralamasında en düşük 800.000'inci sırada olması gerekmektedir. (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.)
*Yaş sınırı yoktur.
Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Güzel Sanatlar Eğitimi bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Bu Sınava Katılarak Girilebilecek Bölümler; Grafik Tasarım, İç Mimarlık, Animasyon, Grafik Tasarım, Resim, Resim Öğretmenliği, Heykel, Resterasyon, Çini, Cam, Seramik, Sahne ve Kostüm Tasarım, Moda Tasarım, Tekstil Tasarım, Aksesuar Tasarım, Endüstriyel Tasarım, Görsel İletişim, illüstrasyon Bölümleridir.
Kayıt Kesinleştirme (Birim Onayı): İnternet üzerinden çevrimiçi (online) kaydını yapan adayın kayıt onayı 24 – 28 Temmuz 2023 tarihleri arasında ilgili akademik birim tarafından online olarak yapılacaktır. Özel Yetenek Sınavları 2-18 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Yani güzel sanatlar lisesine girmek istiyorsanız ve güzel sanatlar lisesi kaç puan diye merak ediyorsanız, yetenek sınavından 50 üzeri bir puan almanız gerektiğini bilmelisiniz. Güzel sanatlar liseleri ve puanları, yetenek sınavından alınacak 50 ve üzeri puana ortaokul başarı puanının eklenmesiyle belirleniyor.
Bir kere girme hakkınız var.
Yetenek Sınavlarına başvuracak Türkiye Cumhuriyeti uyruklu adaylar lise ya da dengi okuldan mezun olmalıdır. sınavı ile öğrenci alan yüksek öğretim programlarına başvuru yapabilmek için gerekli TYT puanı 150 ve üstüdür.
Sadri Alışık Konservatuvarı, 2 yıllık yoğun ders müfredatı olan bir programdır. Kurumumuzda iki yıllık eğitim ÜCRETSİZDİR.
Tiyatro Bölümü aday öğrencisinin ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavda TYT yerleştirme puanının olması gerekmektedir.
2- Başvuru için adayların 2022-TYT sınavına girmiş olması ve sınav sonucunda en az 180,000 puan almış olması ve Y-TYT puanı başarı sıralamasında en düşük 800.000'inci sırada olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri