Bu yeni kavimler birliği, Müslümanlarca Kıpçak adı altında; Bizans kaynak- larında Kuman; Latin kaynaklarında Koman veya Kuman; Rus kaynaklarında Polovtsi; Macar kaynaklarında Kunı (Kun-ok); Almanlarda Falonen, Phulagi, Valvi, Valowen, Valwen; Lehlerce Planci; Çeklerce Plawci³; Ermenilerce de Harteş olarak biliniyordu.
Kumanlar, 11. yüzyıl ile 14. yüzyıl arasında Doğu Avrupa'da yaşamış bir Türk halkı. Tarihte, Kıpçaklar ile aynı birlik içinde bulunmuş, bu yüzden de zamanla Kıpçaklar ile birlikte anılmışlardır.
Rusya'da “Polovtsı”, Orta Avrupa'da “Kumanlar” ve Doğu'da “Kıpçaklar” olarak bilinen Türk kavminin adı, bin iki yüz seneden fazla bir zaman önce çeşitli dillerde yazılan eserlerde zikredilmeye başlamıştır[3].
Kıpçaklar veya Kumanlar (Rusça: По́ловцы Polovtsı ya da Кума́ны Kuman, Çince: 钦察, Qīnchá), eski Türk halklarından biridir. Dilleri Kıpçakça olup üç kol halinde gelişim göstermiş ve daha sonra da Kıpçak dillerine kaynaklık etmiştir.
Kıpçak Türkçesi, Deşt-i Kıpçak'ta, Güney Rusya'da, Kırım'da, Mısır ve Suriye'de ayrıca Orta Asya'nın batı bölgelerinde yaşayan göçebe Kıpçak Türklerinin dilidir. Kıpçaklar; kendilerinden önce Doğu Karadeniz'e göç eden kavimleri de bünyelerinde toplayarak Batı Türkçesinin merkez kanadını teşkil etmişlerdir.
İlgili 25 soru bulundu
Sonuç olarak Karadeniz'in kuzeyinde, Balkanlarda ve Orta Avrupa'daki (Dobruca bölgesindeki, Pomak Türkleri ve Poloniya Tatarları arasındaki Müslüman Kıpçaklar hariç) Kıpçaklar Hristiyanlığı kabul etmişler, Doğu ve Orta Avrupa ile Balkanlara bin yıl zarfında yayılan Türklerin büyük çoğunluğu din, dil, kültür ve milli ...
Yapılan çalışmadan Anadolu'ya gelen Kıpçak-Kuman boylarının en kalabalık- larından birisinin Çortan boyu olduğu tespit edilmiştir. Çortan boyu Güney Sibir- ya'daki Altay'dan başlayarak Hakas, Kazak, Kırgız, Özbek, Macar, Romen, Gürcü- lerin içine de girmiş bu halkların etnik oluşumunda önemli rol oynamıştır.
Günümüzde Artvin, Yusufeli, Ardanuç, Murgul, Şavşat, Posof, Tortum, Narman, Uzundere ve Oltu Türkiye'de Kıpçak halk kültürünü yaşatan başlıca yerleşim yerleridir.
Moğollar arasındaki “Tatar” adı bir Moğol boyunu ve Moğolistan sahasındaki Türk-Moğol boylarını ifade etmekteyken Türk dünyasında, özel olarak Kıpçak bozkırlarında, ortaya çıkan “Tatar” adı ise Kıpçak Türklerini ifade etmektedir.
Kıpçakça, Eski Kıpçakça veya Batı Orta Türkçe; Orta Türkçe dönemine ait Deşt-i Kıpçak sahası ile Mısır ve Suriye'de 13. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar kullanılmış Türk dillerinin Kıpçak grubundan ölü dil.
Kıpçaklar ve atalarının yaşadığı tüm zamanlarda onların toprakları Altay'dan Tuna'ya, Ural dağlarından Karadeniz'e kadar uzanmaktaydı. Bu topraklar tarihte “Deşt-i Kıpçak” olarak adlandırılmaktadır.
Orta Türkçenin kuzey-batı kolunu, Kuman-Kıpçak boylarına mensup Türklerin dili olan Kıpçak Türkçesi oluşturmaktadır (Akar 2017, 228). “Kıpçak Türkçesi bir taraftan 13-15. 1Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi 1.
Kıpçak Kıfçak ~Hıfçak ~ Hıfçah ~ Hıfşah adları altında bildiğimiz bir ka- vim, birleşik bir topluluk olarak 11. yüzyılda Rusya'nın güneyindeki bozkırlar- da görünmüş; bundan dolayı o bölgenin eski adı Deşt-i Hazar “Hazar Bozkırla- rı”, Deşt-i Kıpçak “Kıpçak Bozkırları” olarak değiştirilmiştir.
Kumanlar ve Kıpçaklar, VIII. yüzyılda Göktürk Devleti'nin batı bölgelerinde yaşayan Türk boylarındandı. VIII-XII. yüzyıllar arasındaki çeşitli savaş ve göçler sonunda Kıpçak adı altında birleşen Türk boyları Avrupa'da Kuman adıyla anılmaya devam etmiştir.
Gürcü vakayinamesi Kartlis Tshovreba'da yazılan bilgiye göre, 40.000 Kıpçak ve 5000 kölemen/köle sipahi (monaspa) Gürcistan'a göç etmiştir. Gürcistan topraklarına ilk dalga olarak gelen bu Kıpçaklara, yetmiş yıl sonra gelen ikinci dalga Kıpçaklardan ayırmak için Gürcü kaynaklarında Eski Kıpçaklar denir.
Ebu Hayyan'ın çağdaşı 14. yüzyılın İslam tarihçilerinden el-Dimeşkî Altın Ordu topraklarındaki Kıpçak boy adlarını sıralayarak onların hepsinin Türk olduğunu zikretmektedir.
Tatarların soyu hakkındaki araştırmalar bitmemekle beraber, Tatarlar Türklerin Kıpçak boyundan gelmektedirler.
Oldukça eski bir tarihî geçmişe sahip olan Tatar halkının ataları VI. asrın başında İdil-Ural Bölgesine göç eden Bulgar Türkleridir.
Bu devletin ardılları olan Kırım Hanlığı, Kazan Hanlığı, Astrahan Hanlığı, Sibir Hanlığı ve Şeybani Hanlığı genel olarak Kıpçak kökenli Türklerden oluşmuşlardır.
Karadeniz'in günümüzdeki demografik yapısını ortaya çıkartan 2 önemli göç hareketinden birisi Kıpçaklaşan Çepniler tarafından, diğeri ise Kumanlar ile birlikte Karadeniz'de hakimiyet kuran ve Kırım Hanlığı'nın esas unsurlarından olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Kıpçak–Bulgar (Kuzey Kıpçak, Ural-Hazar): Başkurtça, Tatarca. Kıpçak–Kuman (Batı Kıpçak, Karadeniz-Hazar): Karaçay-Balkarca, Kumukça, Karaimce, Kırımçakça; Oğuz dilleri ile karışık: Urumca, Kırım Tatarcası Kıpçak–Nogay (Doğu Kıpçak, Aral-Hazar): Kazakça, Karakalpakça, Nogayca, Sibirce.
Fatih zamanında Oğuzların Avşar boyundan olan Karaman oğullarından gelen Türkmenler ile Halep-Irak bölgesinden gelen Türkmenler de Trabzon'a yerleştirilmişlerdir. olması, dikkat çekicidir. Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde Çepni Türkleri kadar Hıristiyan Kuman-Kıpçak Türklerinin de etkisi olmuştur.
Özbek ulusu ilk olarak Cengiz Han'ın torunu Şiban'ın soyundan gelen Ebü'l-Hayr Han'ın önderliğinde Deşt-i Kıpçak'taki çeşitli Türk boyları ve kabilelerinin Özbek/Şeybani Hanlığı etrafında örgütlenmesiyle oluşmuştur.
Kıpçakların bulundukları coğrafya dolayısıyla Moğollar ve Çin ile kaynaşma halinde olduğundan daha çekik gözlü olduğu bilgisini de ekleyelim.
Kıpçaklar diğer adıyla Kumanlar olarak bilinen eski Türk halklarından biridir. Kıpçakların dili kıpçakçadır ve üç kol halinde gelişim göstermişlerdir. Kıpçaklar Avrupa bozkırlarında bir devlet kurmamış değil daha çok kavmi esaslara göre yaşamışlardır. Kıpçakların ataları Mete Han döneminde Hun Birliğinde yer almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri