Patolojik olarak görülen kumar bağımlılığının tedavisinde genellikle madde bağımlılığı tedavi modeli uygulanmaktadır. Bu yüzden kumar bağımlısı hastalar madde bağımlılığı tedavi bölümlerine yönlendirilmelidir. Kişiye göre düzenlenen program ile bu bağımlılıktan kurtulmak mümkün hale gelebilir.
Bağımlılık, tansiyon hastalığı gibidir. Tamamen iyileşmez, fakat düzelir. Eğer kumar oynamazsanız yaşamınız normale geri döner. Bağımlı kişi kumar oynamayı bıraktıktan bir süre sonra tekrar oynamaya başlarsa çok kısa zamanda eski oynadığı miktarlara ulaşır.
Bu rahatsızlığın tedavisi mümkündür. Patolojik kumar bağımlılığının tedavisinde sıklıkla madde bağımlılığı tedavisi modeli uygulandığından bu kişiler madde bağımlılığı tedavi bölümlerine yönlendirilmelidir. Kişiye göre düzenlenen tedavi programıyla başarıya ulaşmak mümkündür.
KUMAR BAĞIMLILIĞI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR? Kumar bağımlılığı için Psikiyatrist, psikolog, psikolojik danışman, Amatem ve Yeşilay gibi bağımlılıkla mücadele eden kişi, kurum, kuruluşlar tercih edilebilir.
Değişim uzun sürebilir ve kumar oynama davranışlarının değişmesi 3-6 ay arasında sürebilir. Bağımlılık tekrar edebilen bir hastalık olduğu için tamamen iyileşmez, düzelme gösterir.
İlgili 18 soru bulundu
Borçlanma nedeniyle ciddi boyutlara varabilen finansal sorunlar yaşanmaktadır. Bunlarla beraber yüksek tansiyon, obezite, uykusuzluk, depresyon, kaygı bozukluğu ve intihar gibi fiziksel ve psikolojik sorunlar oldukça yaygındır. Kumar Bağımlılığı bunlara yol açabilir.
Bir maddenin veya davranışın bağımlılık yapma potansiyeli salgılanan dopamin hızıyla ve miktarıyla bağlantılıdır. Kumar bağımlılığı, bireylerin yaşadığı aile içindeki geçimsizlik, iş kaybı, iflas, sevdiği birinden ayrılma ya da sevdiği birinin ölümü gibi travmatik olayların bir sonucu olarak da karşımıza çıkar.
Kumar oynayan kişiler, depresyon, kaygı, migren ve barsak rahatsızlıkları gibi psikolojik ve fiziksel sorunlar yaşayabilirler. Bunlarla birlikte ciddi kumar problemi intihara kadar gidebilir.
Kumar bağımlılığı tedavisinde kişide ek bir psikiyatrik rahatsızlık varsa bu mutlaka tedavi edilmelidir. Bu vakalarda büyük olasılıkla ilaç tedavisi de gerekecektir. Bilişsel-davranışçı terapiler, grup terapileri, aile terapileri ve psikoanalitik terapiler kumar bağımlılığı tedavisinin psikoterapötik yöntemleridir.
Bu hastalığın tedavisi yapılabilmektedir. Kumar bağımlılığının tedavisinde genellikle madde bağımlılığı tedavisi yöntemi uygulanır. Bu yüzden bağımlı kişiler, madde bağımlılığı tedavi bölümlerine yönlendirilmelidir. Bireye özel uygulanan tedavi programıyla kişi bu bağımlılıktan kurtulabilir.
Kumar Beyni Nasıl Etkiler? Metamfetamin ve kokain gibi beyinde dopamin salinimini arttirarak etki olusturur. Kumar oynamak bagimlilik yapan maddeler gibi beynin ödül sistemini etkiler ve dopamini yaklasik 10 kat arttirir.
Bir kâfir, küfrüne tevbe ederse, mümin olur, bütün günahları affolur. Bir mümin de Allah'a şirk koşsa, sonra pişman olup tevbe etse Allahü teâlâ affeder.
Kumar oynama davranışında 4 temel aşamadan bahsedilmektedir bunlar; kazanma, kaybetme, tükenme ve vazgeçme aşamalarıdır. Kazanma Evresi: Kişi kumar oynamaya yeni başladığında genellikle bir kazanç yaşar.
İlaç tedavisinin kumar bağımlılığı alanında uzmanlaşmış bir psikiyatrist tarafından yazılmış olmasına ve yeterli dozda yeterli sürede kullanılmasına dikkat edilmelidir.
İçki içen veya kumar oynayan birinin namazı kabul olur.
Kumar oynayanlar kâğıt oyunlarında olduğu gibi bizzat oyunun içinde yer alabilirler ya da bahis oyunlarında olduğu gibi faaliyetin içinde yer almadan sadece para yatırabilirler. Sık sık kumar oynayan ya da kumar bağımlılığı olan kişiye kumarbaz denir.
Kumar asla bir para kazanma yolu olarak görülmemelidir. Kumar oynamak için ne kadar zaman ve para harcadığınızı takip edin. Kumar oynama davranışınızı takip etmeniz, kumar oynamaya ayırdığınız zaman ve harcadığınız para miktarı konusunda farkındalığınızı arttırır.
Kumar bağımlılığı beynin dürtü kontrolünde etkili olan ve orbitofrontal bölge diye adlandırdığımız alanında kimyasal bir bozulma sebebiyle oluşur. Kişi eline para geçtiğinde durdurulamaz bir duyguyla kumara yönelir ve parası bitene kadar da oynar.
Öncelikle, bir kişinin velayet alma hakkı, çocukların çıkarlarına göre belirlenir. Yani eğer bir baba kumar oynadığı için çocuğuna zarar veriyorsa, bu durumun velayet hakkını etkilemesi mümkündür. Çocukların psikolojik ve duygusal ihtiyaçlarına uygun bir şekilde beslenmesi gerekir.
Kumar oynama bozukluğu, kişinin bireysel, ailevi veya mesleki işlevselliğinin bozacak şekilde kumar oynama davranışının kontrol edilememesi ile karakterize, kalıcı ve tekrar eden istenmeyen kumar davranışları olarak tanımlanmaktadır.
Kabahatler Kanunu 34'üncü maddeye göre; “Kumar oynayan kişiye, bin Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca, kumardan elde edilen gelire el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir.
-Kişi istediği heyecanı duymak için giderek artan miktarlarda para oynama gereksinimi duyar. -Sorunlarından kaçmak ya da istenmeyen bir duygu durumdan (örn. çaresizlik, suçluluk, sıkıntı hissi, depresyon duyguları) kurtulmak için kumar oynar.
Bu bozukluğun tedavisinde dürtü denetimi sağlamak üzereantidepresan, antikonvülzanve antipsikotik ilaçlar kullanılır.
Amatem polikliniği alkol ve madde kullanım bozukluğu olanların ilk başvurdukları, ayaktan tedavilerinin yapıldığı ve gerekirse yatış planının yapıldığı bölümdür. Hastalarımız 182 no'lu telefondan MHRS aracılığıyla randevu alarak veya direkt polikliniğimize müracaat ederek poliklinik hizmetinden faydalanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri