Küme Örneklemesi hedef popülasyonun birden fazla kümeye ayrıldığı bir yöntemdir. Bu kümelerden bazıları örnekleme için rastgele seçilir veya hedef örneklemi oluşturmak için ikinci bir aşama veya çok aşamalı örnekleme gerçekleştirilir.
Küme örneklemesi, istatistik bilimi içinde örneklem kullanılarak betimsel veya çıkarımsal sonuç istenirse, olasılıksal örnekleme kurallarına uyan bir örneklem veri toplama yöntemidir. Genel olarak bu yöntemin uygulanması anakütle içinde veri elamanları "kümeler" halinde ise uygundur.
örnekleme nedir? Örnekleme onlardan istatistiksel çıkarımlar yapmak ve tüm popülasyonun özelliklerini tahmin etmek için popülasyonun tek tek üyelerini veya bir alt kümesini seçme tekniğidir. Farklı örnekleme yöntemleri araştırmacılar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kota örnekleme:
Belirli bir hastalık üzerinde yapılacak araştırmada; Hastanede yatan hasta sayısı 500 ise ve araştırmacı bunlardan 100 kişi ile görüşmeye karar vermişse araştırmada kullanılacak kota Q= 100/500= 1/5'tir. Araştırmacı saptadığı değişkenlerin oluşturduğu her alt gruptan 20 hasta ile görüşecek demektir.
Tabakalı örneklemede her alt evrenden alt örneklem alınmakta yani her alt ev- ren örneklemde temsil edilirken küme örneklemede bazı kümeler örneklemde temsil edilir- ken bazıları temsil edilmemektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Küme örneklemesi, araştırmacının bir popülasyondan homojen özellikler gösteren ve örneklemin bir parçası olmak için eşit şansa sahip birden fazla insan kümesi oluşturduğu bir örnekleme yöntemi olarak tanımlanır.
Tabakalı rastgele örnekleme bir olasılıklı örnekleme türüdür. kuruluş, tüm nüfusu birbiriyle örtüşmeyen, homojen birden fazla gruba (tabaka) ayırabilir ve araştırma için çeşitli tabakalardan nihai üyeleri rastgele seçebilir, bu da maliyeti azaltır ve verimliliği artırır.
Bu örnekleme yöntemi için sıklıkla kullanılan bazı alt gruplar şunlardır: a. Kota örnekleme; inceleme ve araştırma konusu olan topluluğun belli özelliklerini yansıtabilmek için, top- luluğun içinde yalnız belli özelliklerde olan örneklerin alınmasını gerektiren araştırma yöntemidir.
Basit rastgele örnekleme yönteminin sistematize edilmiş halidir. Evrenin büyük, homojen ve birim listesinin elde hazır olduğu durumlarda başvurulabilir. Örneğe seçilecek birimler listeden eşit aralıklarla seçilir. Örnekleme aralığı evrendeki birim sayısının (N) örnek büyüklüğüne (n) bölünmesiyle (N/n) elde edilir.
Olasılığa Dayalı Örneklem Seçim Teknikleri
Seçimde eşit olasılık sağlamanın en kesin yolu, tesadüfî seçim yolunu kullanmaktır. Bu, evrendeki herkesin adının yer aldığı bir liste oluşturmayı gerektirir. Bu listeye örneklem çerçevesi adı verilir. Daha sonra örneklem için gerekli sayıda örnek, bu listeden kurayla seçilir.
Tabakalı Örnekleme Yöntemi
Evreni oluşturan tabakaların her birinin evren içerisindeki oranları tespit edilir. Daha sonra örneklem büyüklüğü 'n' hesaplanır ve her alt tabakanın evren içesindeki temsil oranlarına göre, örneklem grupları basit ya da sistematik tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilir (Ural,2011: 40).
Basit Rasgele Örnekleme nasıl olur? Evrendeki tüm birimler listelenir. Rasgele sayılar tablosu/kura yardımıyla örnekleme girecek birimler seçilir. Seçim olasılıklı olduğundan evrendeki her bireye eşit olasılıkla seçilme şansı verir.
Çok aşamalı küme örneklemesi:
Çok aşamalı küme örneklemesi, karmaşık bir küme örneklemesi türüdür. Araştırmacı, daha iyi veri toplama, yönetme ve yorumlama için evreni çeşitli aşamalarda gruplara ayırır. Bu gruplara küme adı verilir.
Tabakalı örnekleme yöntemini diğer olasılık örnekleme yöntemlerden ayıran özelliği anakütlenin içindeki bütün elamanlar belli özelliklere göre kendi içlerinde birbirlerine benzeyen birkaç gruptan, tabakadan oluştuklarıdır.
İki aşamalı örnekleme, basit rasgele ve tabakalı rasgele örnekleme yöntemine göre uygulamada daha uygun ve maliyeti az olan bir yöntemdir (Tryfos, 1996). Ön birimlerin eşit büyüklükte olduğu durumlarda uygulanan iki aşamalı örnekleme yöntemidir.
Yıldırım ve Şimşek'e göre (2008) “kolay ulaşılabilir durum örneklemesi” olarak da adlandırılır. Bu örnekleme türü, araştırma yapılacak birey ya da grupların araştırma sürecine dahil edilmesinin daha kolay ya da bunlara erişilmesinin daha kolay olmasıyla ilişkilidir.
Tanım: Kolayda örnekleme, araştırmacıların pazar araştırması verilerini elverişli bir katılımcı havuzundan topladıkları bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Son derece hızlı, karmaşık olmayan ve ekonomik olduğu için en yaygın kullanılan örnekleme tekniğidir.
Tanım: Olasılıksız örnekleme, araştırmacının rastgele seçimden ziyade öznel yargısına dayanarak örnekleri seçtiği bir örnekleme tekniği olarak tanımlanır. Daha az katı bir yöntemdir. Bu örnekleme yöntemi, büyük ölçüde araştırmacıların uzmanlığına bağlıdır.
Ölçüt örnekleme: Bir araştırmada gözlem birimleri belli niteliklere sahip kişiler, olaylar, nesneler ya da durumlardan oluşturulabilir. Bu durumda örneklem için belirlenen ölçütü karşılayan birimler (nesneler, olaylar vb.), örnekleme alınırlar.
Basit rastgele örnekleme, popülasyondaki her öğenin eşit seçilme şansına ve olasılığına sahip olduğu bir tekniktir. Burada, öğelerin seçimi tamamen şansa veya olasılığa bağlıdır; bu nedenle, bu örnekleme tekniği bazen şans yöntemi olarak da bilinir.
Kartopu örnekleme yapmak için herhangi bir şekilde evrendeki birimlerden birisiyle bağlantı kurulur. Sonra bağlantı kurulan kişinin yardımıyla bir başkasıyla, daha sonra yine aynı yolla bir başkasıyla temas kurulur. Böylelikle örneklem kartopu etkisi şeklinde, zincirleme olarak örnek büyütülür .
Gelişigüzel Örnekleme (Haphazard Sampling)
Araştırmacının saptanan örneklem büyüklüğüne göre herhangi bir şekilde evrenin bir parçasını seçmesidir.
Orantılı tabakalı örneklem seçiminde ise her tabakadan, o tabakanın evren içindeki temsil düzeyiyle orantılı olarak örneklem belirlenir. Örneklemin evreni tam olarak temsil edebilmesi için örneklemdeki çeşitli grupların örnekleme oranının, evrendekiyle aynı olması gerekir (Bryman, 2007).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri