10 ADET ATATÜRK ÇİÇEĞİ TOHUMU Tohumlarınızı çimlenip toprak üzerinde görmeye başladığınızda ise güneşli bir yere alınız ve 3 günde bir su vermeye devam ediniz. 10 cm kadar olduğunda ise bardaklardan toprakları ile çıkartarak taşımak istediğiniz yere taşıyarak dikebilirsiniz efendim.
Çoğaltma işleminde oda sıcaklığının 17-18 derece olması size avantaj sağlayabilir. Çoğaltma için bir diğer yöntem kökten ayırmadır. Bitkinin kök kısmından yükselen yeni bitkileri kökünden dikkatlice ayırarak ilk adımı atabilirsiniz. Ardından ayırdığınız bu bitkileri yeni saksıya ekip kolayca çoğaltabilirsiniz.
Atatürk çiçeğine budama yapmazsanız, ölü dallar genç dalları etkiler ve çiçeğin solmasına neden olur. Bu sebepten ötürü solmuş yaprak ve dalların budanması gerekir.
En ideal olan yer ise pencere önüdür. Dolayısıyla cereyana maruz bırakılmamalıdır. Hava değişimine ve farklı hava akımlarına karşı önlem alınmalıdır. Atatürk çiçeği nisan ayında budamaya ihtiyaç duyar, bu dönemde tüm kuru ve sararan dalları temizlendiği zaman bitkinin çiçekleri uygun şartlarda tekrar açar.
Atatürk çiçeği, yapı itibariyle yarı gölge ve aydınlık bir yerde konumlandırılmalıdır. Hassas bir çiçek türü olduğu için doğru yerde bulunması oldukça önemlidir. İç mekân bitkisi olduğu için oda sıcaklığında sağlıklı bir şekilde büyür. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda ise yeterli gelişimi gösteremez.
İlgili 29 soru bulundu
Atatürk çiçeği bitkisi ne çok sıcak ne de çok soğuk havalardan hoşlanıyor. Bu nedenle bulunması için en ideal sıcaklıkların 10 ila 19 derece arasında olan sıcaklıklar olduğu söyleniyor. Aynı şekilde güneş ışığına doğrudan maruz kalmayı sevmeyen bitki, aydınlık ortamlardan hoşlanıyor.
Atatürk çiçeğinin yetiştirilmesi için en uygun yöntem kökten ayırma işlemi ile çoğaltmanın yapılmasıdır. Yeni filizlenen kök saksıdan alınarak başka bir saksıda yetiştirme işlemine geçilebilir. Çiçeğin daha hızlı şekilde büyümesini istiyorsanız vitamin ve mineral oranı yüksek olan su verebilirsiniz.
Sıcaklığın en çok 19 derece ile en az 10 derece kadar olduğu bir ev ortamı bitkinin sağlıklı bir şekilde yetişmesi için uygundur. Atatürk çiçeği yaprakları dökülüyor ise çiçeğin bulunduğu ortam gereğinden sıcak olabilir. Bundan dolayı serin bir yerde tutulması gerekir.
Kış aylarında çok fazla sulanmaması gereken Atatürk çiçeği, haftada bir kez sulansa yeterli olur. Ayrıca kış aylarında suyun oda sıcaklığında veya biraz ılık olması faydalı olacaktır. Bahar ve yaz aylarında ise su ihtiyacı artsa da çok fazla sulama istemez.
Poinsettia, ponsetya, noel yıldızı gibi isimlerle de anılan Atatürk çiçeği, Aralık ve Ocak aylarında yeşil- sarı çiçekleri çevreleyen koyu yeşil yaprakları ve kırmızı köşeleri olan çekici bir ev bitkisi.
Belli dönemlerde saksı değişimi yapmanın çiçeğin sağlığı açısından önemli olduğunu duymuşsunuzdur. Atatürk çiçeğinin büyüme şekline göre saksının boyutunu yükseltebilir ve yılda bir kez değişim yoluna gidebilirsiniz. Bu değişimin özellikle köklerin hava alması için yapıldığınız unutmamanızda fayda var.
Suda köklenen çiçekler; telgraf çiçeği, kurdele çiçeği, pothos sarmaşığı ve dua çiçeği olarak sıralanmaktadır. Bu çiçek çeşitlerini kolaylıkla suda köklendirebilirisiniz. Çiçeklerin suda köklenmesi için suyun bazı niteliklere sahip olması gerekmektedir.
Bu yüzden kullanılan diğer bir adı da Noel yıldızıdır. Çiçeğin, yıldız şeklinde yaprak deseni Betlehem Yıldızı'nı ve kırmızı rengi, İsa'nın çarmıha gerilişi ile kurban edildiği sırada akan kanı temsil eder.
1933 yılında Wenderbit Üniversitesi Profesörlerinden Kirk Landin uzun uğraşları sonucunda yetiştirdiği kımızı yapraklı bitkiye isim ararken, Atatürk ile tanışmış olan bir başka Profesör Atatürk'ün doğaya olan ilgisine ve bilgisine hayranlığından dolayı bu bitkiye “Atatürk Çiçeği” isminin verilmesini teklif etmiştir.
Dünyanın pek çok yerinde ve ülkemizde sıklıkla yetiştirilen ponsetya çiçeği bakımı biraz zor gözükmüş olsa da dikkat edildiğinde uzun süre boyunca yaşayan eve, bahçeye ve balkona güzellik katan bir çiçek olmaktadır. Ponsetyaya da bilinen diğer adı ile Atatürk Çiceği'ne takılan pek çok isim bulunmaktadır.
Atatürk çiçeği, bakımına özen gösterildiğinde uzun süre canlılığını koruyabilir. Özellikle kış aylarında dikkatli bakım gerektirir. Doğrudan ışık almayan aydınlık bir ortam ve 18-24°C arasında ılıman sıcaklık ister. Hava akımını ve soğuğu sevmez.
Atatürk çiçeği nemli ortamları sevse de fazla su ölmesine sebep olur. Nemini korumak için yapraklarını su püskürterek nemli tutmalısın. Bunun yanında toprağının hava alması ve fazla suyu akıtmasını sağlamak için drenajlı bir saksı kullanmalı ve saksı tabağında fazla su bulundurmamalısın.
Çiçek böceklenmesine en bilinen çözüm, aspirinli sudur. Birkaç aspirini eriteceğiniz su toprağı besleyerek böcekleri yok eder. Sigara külü, içeriği sayesinde böcekleri topraktan uzaklaştıracaktır. Toprağın su dengesini sağlamalısınız.
Atatürk çiçeği, kış aylarında haftada 1 kez sulanmalıdır. Sulamada kullanılacak suyun biraz ılık olması gerekir. Eğer bitkiye çok fazla su verilirse, mantar gibi hastalıklar görülebilir. Bahar ve yaz aylarında ise bitkinin su ihtiyacı artar.
İkincisi ise bitki ve çiçek üretimi ile meraklı bir profesör olan Doktor Kirk Landın, çeşitli denemeleri sonucunda ortaya çıkardığı bu eşsiz güzellikteki çiçeğe isim ararken, daha önceden tanışmış olduğu botanik ve tabiat bilgisine hayran kaldığı Atatürk'e armağan etmek için çiçeğe Atatürk Çiçeği ismini koyduğu yönünde ...
Yosunu sulama suyunuza ekleyerek çiçeklerinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz. Muz Kabuğu, Fasulye ve Balık Karışımı: Muz kabuğu, fasulye ve balık artıkları çiçekler için potasyum, azot ve diğer mineralleri sağlar. Bu karışımı toprağınıza ekleyerek çiçeklerinizin sağlıklı büyümesini teşvik edebilirsiniz.
Frezya çiçeği ilkbahar aylarında çıkmaya başlar ve çiçekçi dükkanlarında güzel, hoş kokularıyla tüm dikkatleri üzerine çeker. Güzel kokularından dolayı çokça tercih edilir. Buket ve aranjmanlarda sıkça kullanılır. Beyaz frezya: Umut anlamını ifade eder.
Dalı 45 derecelik açıyla kesmeniz gerekmektedir. Böylece suyla temas edecek alanı büyütür ve daha kolay köklenmesini sağlarsınız. Son olarak kestiğiniz dalı tercihen içme suyu ile doldurduğunuz cam bir kaba koyup aydınlık, ancak direk güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin. Daha sonra da köklenmesini bekleyin.
Bazı bitkilerde 5 sene bazı bitkilerde 10 sene olgunlaşma evresi düşünüldüğünde çelik ile üretilen bitki 1-2 yıl içinde yeteri kadar kök dal meydana getirip ürün verebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri