Geçirimli beton, “geçirimli kumsuz beton” veya “poroz beton” olarak da adlandırılmaktadır. Esasen, geçirgen beton, büyük hacimde (yüzde 15 ila 35) birbirine bağlı boşluklara sahip yapısal bir beton kaplamadır. Geleneksel beton gibi, çimento, iri agregalar ve su karışımından yapılmaktadır.
Çimentosuz beton mümkün mü? Çok net bir cevap: MÜMKÜN. Ancak, bu betona “asfalta betonu”nda olduğu gibi “Portland çimentosu betonu” denemez. Çünkü; bu betonun çevresel etkilere karşı direnci, yangına karşı direnci, mekanik özellikleri, reolojik özellikleri farklı olacaktır.
Yapılacak işin kapsamı belirlendikten sonra bu iki malzemeden birinin kullanılmasına karar verilmelidir. Kalsiyum, kireçtaşı ve kil gibi silika açısından zengin materyallerden elde edilen çimentoyu betonun olmazsa olmaz bir parçası olarak görebiliriz. Fakat tek başına nadiren kullanılmaktadır.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
İlgili 35 soru bulundu
Beton oranı açısından, elde etmeye çalıştığınız ürünün dayanıklılığına bağlıdır, ancak genel bir kılavuz olarak standart bir beton karışımı, 1 ölçek çimentoya 2 ölçek kum ve 4 ölçek agrega olacaktır. Temeller için 1 ölçek çimento, 3 ölçek kum ve 6 ölçek agrega karışımı kullanılabilir.
Kürek hesabı yaparsanız 3 kürek kuma 1 kürek çimento katılır. Bir el arabası aşağı yukarı 15 kürek kum ile dolar. 3 el arabası kuma da bir torba çimento gider. Kısaca bir torba çimentoya 45 kürek çimento katılır.
Beton Sınıfları ve Özellikleri
Bu sınıflandırma ışığında günümüzde geçerli olan 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre binalarda en az C25 dayanım sınıfı beton kullanılması gerekiyor. Yine de deprem riski yüksek bölgelerde C30 ve üzeri beton kullanımı tercih ediliyor.
Normal beton zemine döküldüğünde, beton yüzeyinin pürüzsüz olmasını isteniyorsa çimento şerbeti de kullanılmaktadır. Beton yüzeylerinin parlak ve pürüzsüz dokuda olması için çimento şerbeti ismi ile bilenen karışım kullanılır. Çimento şerbetini beton yüzeye döküp perdah yaparak pürüzsüz bir yüzey elde edebilirsiniz.
Beton dökülecek zemin ıslatılıp suya doygun hale getirilir. Bu sayede taze betondaki suyun zemince emilmesi engellenir.
Bununla beraber, en yaygın kullanılan çimentolar genellikle OPC ve PPC'dir. OPC yani açılımı sıradan Portland çimentosu olan bu çimento türü tüm genel beton yapılar için uygun olan ve en yaygın şekilde kullanılan çimento türüdür.
Beyaz Portland Çimentosu, hızlı priz, yüksek erken mukavemet, estetik görünüm gibi özelliklerinin yanı sıra durabilite avantajı, alkali-silika reaksiyonlarına karşı direnç ve uzun kullanım ömrü ile yüksek performanslı çimentolar arasında yer alır.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Daha sonrasında beton kürlemesi yapılmalıdır. Bu da betonun atıldıktan ve kalıptan çıkarıldıktan sonra en az 1 hafta boyunca sulanması gerektiğidir. Beton sulanmazsa çatlaklıklar oluşur. Betonun iskeletini agregalar oluşturur, çimento bu yapıyı sarar.
Normal dayanım sınıfındaki ortalama bir beton, mutlak hacim olarak, yaklaşık %75 oranında agrega, %10 oranında çimento ve %15 oranında sudan oluşur. Gerektiğinde, çimento ağırlığının yaklaşık %2'sine kadar kimyasal katkı maddesi ilave edilebilir.
Beyaz çimentoya kum yerine, mermer tozu veya ince mozaik kırığı denilen malzeme karıştırabilirsiniz. Kum karıştırırsanız beyazlığı kalmaz. Beyaz çimento tamamiyle beyaz renkte değildir, hafif yeşilimsidir; o yüzden renklendirirsen daha iyi olur.
Fazla su, betonu fiziksel ve kimyasal etkilere karşı dayanıksız hale getirir. Ayrıca betonun içinde olması gerekenden fazla su bulunması agreganın ayrışmasına yol açabilir. Su, agregadan uzaklaşıp yüzeyde toplanacağından betonun homojen olmasını engelleyebilir.
Bir kere uygulandıktan sonra alttaki betonun bir parçası haline gelir, ayrılmaz ve kopmazlar. Dolayısıyla sertleşmiş betonun üzerine uygulanamaz. MONOFİX ürünlerini eski beton üzerine uygulamak için en az 7,5 cm kalınlığında minimum C 25 beton dökülmelidir.
Eski ve yeni beton aderansını sağlayan, iki bileşenli ve solvent içermeyen epoksi reçinedir. Eski beton yüzeylere uygulanır ve kurumudan üzerine taze beton uygulaması yapılır, Bu sayede soğuk derz oluşumu olmadan betonların birbirine yapışması sağlanır, su geçirimsiz ve yüksek mukavemetli bir yapı oluşturulur.
Yüksek katlı ve dayanım istenen projelerde, Agresif çevre koşullarına maruz yapılarda, Köprü, viyadük, tünel vb. sanat yapılarında, Nükleer radyasyon ortamında bulunan yapılarda, Prefabrik yapı elemanları üretiminde, Suyun aşındırıcı etkisi altında bulunan liman, baraj vb. yapılarda kullanılır.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
1 El arabası 0.066m3 kum alabilmektedir. Yani buradan şöyle bir çıkarım yapabiliriz 250 desi kum ortalama 4 el arabası etmektedir. 250 desi kumda çeyrek (1/4) metreküp yapmaktadır. O zaman 1m3 kum 1000/0.066 = 15.151 Adet El Arabası Kum yapmaktadır.
1500 kg - kum 1 metreküp ortalama 1200-1700 kg ağırlığındadır. Çakıl ve kırmataş. Çeşitli kaynaklara göre, 2500 kg ile 1200 arasında 1 metreküp aralıklarının ağırlık kesir bağlı (boyut).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri