Devir sayısının yüksek olması, elbette makinenin veya aracın daha yüksek hızlarda ve seri olarak işlem yapmasını sağlar. Fakat aynı güç değerinde olan iki motordan devir sayısı yüksek olanın torku daha düşük, devri düşük olanın ise tork üretme kapasitesi daha fazladır.
Arabanın hızlanmasını sağlayan tek şey torktur ve motorun deviri kaç olursa olsun araba aynı miktarda hızlanır. Sonuçta a=f/m yani hızlanma=kuvvet/kütledir ve kuvvet tork demektir. Bir devirde ne kadar çok tork üretirseniz o kadar çabuk hızlanırsınız.
Tork kuvveti kenara koyulduğunda düz bir zeminde aynı özelliklere sahip olan iki taşıttan yüksek beygir gücüne sahip olan araç daha yüksek hızlara ulaşabilir. Tork da ise işler biraz daha farklıdır. Yüksek torka sahip bir araç, maksimum hızlara daha çabuk bir şekilde ulaşabilir.
Belli bir hızdan sonra silindir içinde piston çok hızlı hareket ettiği için , yakıt hava karışımının tamamen yanması için yeterli zaman kalmıyor. Yakıt tam yanmadan boşaltma evresine geçiyor piston burdanda tork kaybı oluyor.
Beygir gücünün performansını aracın hız göstergesi üzerinden görmek mümkündür. Tork gücünü görmek içinse aracın devir göstergesine bakmak gerekir. Araç ne kadar az devirde yüksek hıza çıkıyorsa, tork gücü o kadar fazladır.
İlgili 15 soru bulundu
SON HIZ: 200 KM.
Tork mu Beygir mi? Aracın çekiş gücü iyi olsun isteniyorsa tork devri yani tork verisi önemli. Tork ne kadar yüksekse, aracın yük taşıma kapasitesi de o kadar fazla olacaktır. Büyük ağırlıktaki yükler, büyük çekiş gücü gerektirir.
Devir sayısının yüksek olması, elbette makinenin veya aracın daha yüksek hızlarda ve seri olarak işlem yapmasını sağlar. Fakat aynı güç değerinde olan iki motordan devir sayısı yüksek olanın torku daha düşük, devri düşük olanın ise tork üretme kapasitesi daha fazladır.
Tork değeri ”kuvvet X (çarpı) kuvvet kolu” şeklindeki formül ile hesaplanır. Bu formül baz alındığında, kuvvet kolundaki artış tork değerinde de artış yaratır. Yani kuvvet kolu ne kadar artarsa tork da bir o kadar artar.
Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
Araçların çekiş gücünü belirleyen faktör torktur. Özellikle yokuş yukarı çıkmaya çalıştığınızda aracın performansının iyi olmasının asıl sebebi torkun yüksek olmasıdır.
Torkun büyüklüğü şu üç özelliğe bağlıdır: Uygulanan kuvvet, eksene bağlı kuvvet, uygulama noktasındaki kaldıraç kolunun uzunluğu ve kuvvet vektörü ile kaldıraç kolu arasındaki açının sin değeri.
Sayılar ile örnek vermek gerekirse, normal bir binek aracı normal olarak 120-140 beygir gücüne ve 160 Nm tork seviyesine sahiptir.
Eğer araçtan beklentiniz daha yüksek devirlerde kullanmak ve yüksek hızlara ulaşmak (otoyol vs. yollarda yüksek hızla gitmek) ise beygir gücü yüksek araç tercih etmeli, eğer beklentiniz daha düşük devirlerde daha yüksek performans almak (dik yokuşlarda araç geçmek) ise tork gücü yüksek araç tercih etmelisiniz.
4.7 metre uzunluğunda ve 1450 kg ağırlığında olan dünyanın en hızlı arabası; 600 beygir gücü ve 1600 Newton metre tork ile 8 litrelik w16 motordan güç alıyor. Yaklaşık 500 km/sa azami hıza sahip ve sıfırdan 100 km/sa hıza 2,1 saniyede çıkabiliyor.
Benzinli araçlarda ise yüksek tork gücü için yüksek devir gerekir. Buna karşın tork gücü, uzun yolda benzinli araçların daha yüksek performans göstermesine katkı sağlar. Yüksek performans ise yakıt tüketimini artırır.
Motor aracın çalışmasını sağlayan ana parçadır. Motor gücü arabanın sahip olduğu maksimum hız, güç anlamına gelir. “Motor gücü nedir?” sorusunun cevabı beygir gücüyle benzer. Arabanın sahip olduğu HP sayısı motorunun gücünü ifade eder.
'Tork değeri 170 Nm' gibi… Tork gücü, döndürme kuvvetini ifade eder. Ancak bu tekerleklerin dönme kuvveti değik, motor düzeneği içerisinde yer alan krank milinin dönme gücüdür. Tork değeri ile ifade edilen ise; krank milinin bir dakika içerisinde sağladığı dönüş sayısıdır.
6. Vites 2000 devirde hız 100 km/s oluyor. 3000 devirde tahmin edileceği üzere 150 km/s oluyor.
Bu devir bandları aracın kullanım tarzına, motor gücüne, üretim amacına göre değişir. Örneğin 1.3 litre suzuki siwift marka aracın 5. viteste 1000 dev/dk daki hızı 38km/h dir. Buda 4000 devirde 152km hıza tekabul eder.
Yüksek Rölanti Hızlarının Nedenleri
rölanti hava kontrol valfi ve kirli yakıt enjektörleri yer alır. Rölanti devri çok düşükse, motor stop eder ve rölanti devri çok yüksekse, yakıt israfına neden olur ve motor kapatıldığında motorun çalışmasına neden olur.
Şehir içi araç kullanımında 90 Hp (Beygir Gücü) yeterliyken, çekiş gücü bakımında uygun bir araç için ise 200 Nm den daha yüksek bir araç tork gücü değerine sahip araçlar tercih edilmelidir.
İlk olarak 1872 yılında James Watt tarafından kullanılmıştır. James Watt, bir atın 45 kilogramlık yükü 1 saniyede 1.1 metre çekebildiğini hesaplamış, ardından atın 1 saniyedeki 1 metre çekebilme gücünü 75 HP olarak kabul etmiştir.
Aracın gerçek beygir gücünü bulabilmek için ruhsatta yazan kW değeri ile 1 kW'a işaret eden birimin çarpılması gerekir. Bu işlemler sonucunda aracın gerçek beygir gücü değerlerine pratik bir şekilde ulaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri