Mıcır, çakıl ve kum, inşaat sektöründe agrega olarak da adlandırılan belirli tane sınıflarına ayrılmış, kırma ve doğal olmak üzere ikiye ayrılan, organik olmayan malzemelerdir. Bu malzeme beton, hafif beton üretiminde, yol dolgusu ve kaplamasında, inşaat sıvasında yoğun olarak kullanılmaktadır.
Kum boyuta göre beş alt kategoriye ayrılır: çok ince kum (1⁄16 - 1⁄8 mm çap), ince kum (1⁄8 mm - 1⁄4 mm), orta kum (1⁄4 mm - 1⁄2 mm), kaba kum (1⁄2 mm - 1 mm) ve çok kaba kum (1 mm - 2 mm).
İnşaat kumu kum ocaklarında açık işletme yöntemi sayesinde üretilebilen kum çeşididir. Kumlar boyutlarına göre sınıflara ayrılmaktadır. İnce kum kategorisinde olan kumlar inşaat sektöründe kullanılan kumlar olarak bilinmektedir. Beton yapmak için en uygun olan kum çeşididir.
Kum; bölünmüş kaya ve mineral parçacıklarından oluşan granül bir malzemedir. Çakıldan daha ince ve siltden daha kaba olur. Kum ayrıca bir dokusal toprak veya toprak türüne de atıfta bulunabilir. Yani, kütle olarak %85'den fazla kum boyutlu parçacık içeren bir topraktır.
Deniz kumu dağlardan, kayalardan ve taşlardan meydana gelmektedir. Kaya yapısında bulunan taşların yağmur, rüzgar ve dalga yardımı ile aşınmasıyla oluşmaktadır. Deniz kumları binlerce yıl içerisinde kaya yapılarının aşınması ile oluşmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Tane boyutu 0.063-0.25 mm arasında ince kum, 0.25-1 mm arasında orta dereceli kum 1-2 mm arasında ise kum deyimi kullanılmaktadır.
Toprağın katı kısmını; Çakıl, kum, kil, mil ve tuz oluşturur. Bu katı maddelerin arasında kalan boşluklara da su ve hava yerleşir. Topraktaki hava miktarı suyun varlığına bağlıdır.
Kum tanecikleri kayaçların rüzgâr ya da su gibi bir dış etkiyle aşınması sonucu oluşur. Boyutları genellikle 0,05 milimetre ile 2 milimetre arasında değişir. Kum taneciklerinin rengi ve boyutları oluştukları kayacın yapısı hakkında önemli bilgiler verir. Kum taneciklerinde en yaygın bulunan mineral kuvarstır.
Toprak Tekstürü: Toprakta bulunan tanelerin büyüklük bakımından dağılış ve % oranlarıdır. 2 mmden küçük olanlar: Kum, silt, kil (TOPRAK FRAKSİYONU) olarak adlandırılır.
Beton üretiminde kullanılan kum, çakıl, kırmataş gibi malzemelerin genel adı agregadır. Beton içinde hacimsel olarak %60-75 civarında yer işgal eden agrega önemli bir bileşendir. Agregalar tane boyutlarına göre ince (kum, kırma kum..
SIVA KUMU. Sıva Kumu : 0-2 mm boyutları arasında yıkanmış elenmiş malzemedir. Üretim Yöntemi: Kum ocaklarında açık işletme yöntemi ile üretim yapılmaktadır.
Aren; çöldeki en parlak kum tanesinin adıdır. İsmin parlaklık anlamı diğer dillerde de kullanılır.
Kalker, dolomit, granit, siyenit, diyorit, monzonit, andazit, bazalt ve dere çakılları kırıldığında ve hatta öğütüldüğünde kum elde edilmektedir. Bu kumlar “kırma kum” olarak isimlendirilmektedir. Agrega ve kumun özelliğine bağlı olarak üretilen malzeme de beton ve inşaat sektöründe kullanılmaktadır.
İnşaat imalatlarında kullanılan kum çeşitleri: Beton yapımında ince kum ve kaba kum yerine göre seçilerek kullanılmaktadır.
Özgür Çakır, silis (silisyum oksijen) esaslı doğal kumların betonda kullanılmaya uygun olduğunu söylüyor. Bunun yanında kırma kumun çok yaygın bir şekilde kullanılabildiğini söyleyen Çakır, "Beton içerisinde 'agrega' denilen çakıl ve kırma taşlar kullanılır.
Deniz kumlarının geçirimsizlik üzerine etki yaptığı bilinmektedir. Deniz kumları aktif silis içermekte ve alkali reaksiyona yol açarak betonun çatlamasına sebebiyet vermektedir. Bu da su içerisindeki tuzun etkisi ile korozyona neden olmaktadır (Robert, 1968).
Çoğu kumtaşı kuvars veya feldispattan (her iki silikat) oluşur. Dünya yüzeyindeki hava koşullarına karşı en dayanıklı minerallerdir.
Otellere ait plajlar ya da özel plajlarda kullanım alanı yetersiz olması durumunda denizden kum basma yöntemi kullanılarak alanlar genişletilebilir. İhtiyacınız olan kadar kum denizin içinden temin edilir ve istediğiniz alana yayılarak projelendirilen şekilde belirlenen plaj alanlarında genişleme sağlanabilir.
Dere kumu ise koyu renk ve büyüklü küçüklü tanelere sahip oluyor. Dere kumunun da ince formu olabiliyor ama elinize bir avuç alıp yakından bakarsanız tanelerinde renk farklılıkları olduğunu görürsünüz, deniz kumunda ise tek renk hakimdir, bu şekilde ayırt edebilirsiniz.
Silis kumu çok yönlü kullanım alanları olması ile bilinen bir madendir. Silis kum ve çakılları fayans seramik yapıştırıcı (kalekim), cam yünü üretimi, elyaf takviyeli prekast imalatı, sanayi boyaları, yol işaretleri sektörlerinde kullanılmaktadır.
Kum, ince bölünmüş kaya ve mineral parçacıklarından oluşan taneli bir malzemedir. Boyutla, çakıldan daha ince ve siltten daha kaba olarak tanımlanır. Kum aynı zamanda dokusal bir toprak veya toprak tipine atıfta bulunabilir; yani kütle olarak yüzde 85'ten fazla kum boyutlu parçacık içeren bir toprak.
Kullanılan özel kum, silika olarak da bilinen silikondioksit moleküllerinden oluşan küçük kuvars kristalleri tanelerinden oluşur. 1.700°C gibi oldukça yüksek bir sıcaklıkta erir. Kum, erime noktasına ulaştığında tam bir dönüşüme uğrar. Sıvı silikondioksit soğuduğu zaman tekrardan katı kristal hâle dönüşmemektedir.
KIRMA KUM Kırma Kum (Taş Tozu) : Petrografik yapısı yine Marmara Fragmantasyonudur. 0-5 arası ince (tozsu) agregadan oluşmaktadır. Hazır beton sektöründe önemli bir yari vardır.
BAKANLIK RAPORLARI AÇIKLADI. Bodrum sahillerini Maldivler'e çevirmek için kullanılan beyaz kumun sırrı ortaya çıktı. MTA Genel Müdürlüğü laboratuvarlarında çıkan sonuçlara göre, kumun silis kumu olduğu öğrenildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri