Türk romanında bilinçli olarak ilk postmodernist roman denemesini Oğuz Atay, Tutunamayanlar adlı romanıyla yapmıştır. Yazar, postmodernist yapının kendisine verdiği özgürlükle roman anlayışında sıkça kullanılan metafiction ve metinlerarasılık gibi teknikleri farklı şekillerde ve roman estetiğini bozmadan kullanır.
Oğuz Atay'ı MEB 12. Sınıf kitaplarında önce modernist romanın temsilcisi olarak gördük. Büyük bir hata işlediğini düşünen bakanlık sonraki yıllarda Oğuz Atay'ın Postmodernist bir roman ve öykü yazarı olduğuna karar verdi.
Bu modern ya da modernist yaklaşımları romanlarında işleyen Türk yazarlarından birisi Oğuz Atay'dır. Türk romanı ilk örneklerinden itibaren sosyal hayata sıkı sıkıya bağlı olduğu için Oğuz Atay'm daha ziyade birey etrafında gelişen romanları, kendi zamanında yeterince ilgi görmemiştir.
Oğuz Atay'ın 1972'de yayınlanan Tutunamayanlar adlı romanı bazı edebiyat çevrelerince ilk modernist roman olarak kabul edilirken bazılarınca Attila İlhan'ın 1953'te yayınlanan Sokaktaki Adam'ı ilk modernist roman kabul edilmektedir.
Oğuz Atay'ın “Tutunamayanlar” adlı eseri, gerek postmodernist çizgisi gerek biçimi ve muhtevasıyla kurmaca ve gerçeklik ilişkisinin çok farklı boyutlarda ele alındığı bir eserdir.
İlgili 42 soru bulundu
Meselâ, Thomas Mann, Robert Musil, James Joyce, Virginia Woolf, Samuel Beckett gibi yazarlar, hem işledikleri konular hem de işleyiş biçimlerindeki yenilikleriyle postmodern romanın köklerinde yer alırlar.
Postmodernizm anlayışı ile eserlerini yazmıştır. Eserlerini yazarken, Dostoyevski, Franz Kafka, James Joyce, Vladimir Nabokov gibi ünlü yazarlardan etkilenerek yazmıştır. Tiyatro'ya kazandırdığı eserlerden dolayı aynı zamanda oyun yazarıdır. Oğuz Atay 12 Ekim 1934'de Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde dünyaya gelmiştir.
Tutunamayanlar Oğuz Atay ismiyle özdeşleşmiş bir roman olarak, büyük yazarımızın hayatından izler taşımasıyla da kısmen otobiyografik bir eser olarak da değerlendirilebilir. Roman, son derece üst düzey diliyle çevirisi en zor romanlar arasında yer alır.
Modernist yazarların temsilcileri arasında Franz Kafka, Albert Camus ve J.P Sartre yer alır. Bu yazarların varoluşçuluk akımından etkilendikleri de görülmüştür. Türk edebiyatındaki modernizmin temsilcisi olan yazarlar ise Sait Faik Abasıyanık, Haldun Taner, Atilla İlhan, Yusuf Atılgan ve Bilge Karasu olmuştur.
Oğuz Atay, kitaplarında düşü ve gerçekliği harmanlar ve üstkurmaca adı verilen kurgu türünü kullanan ilk yazarlardan biri olarak kabul görür. Oğuz Atay, bu anlamda postmodernist bir yazardır.
Oğuz Atay Romanları Hangi Türdedir? Oğuz Atay'ın romanlarının türü postmodern romandır. Türk edebiyatında Oğuz Atay dışında da postmodern metinler yazan yazarlar vardır.
Oğuz Atay ilk romanı Tutunamayanlar'ı 1968'de, Sevin Seydi'yle paylaştığı Beyoğlu'nda bir evde yazar. Roman bir yılda tamamlanır. Ecevit'e göre roman, Batı edebiyatında Joyce, Woolf, Kafka, Proust, Faulkner gibi isimler öncülüğünde kurulan estetik modernizmin Türk edebiyatındaki ilk gerçek temsilcisi olur.
Oğuz Atay hangi dönem yazarıdır sorusunun cevabı Türk Edebiyatında Cumhuriyet dönemi yazarlarındandır.
Oğuz Atay, Cumhuriyet dönemi Türk Edebiyatında postmodernizmin ilk örneğini “Tutunamayanlar” romanı ile vermiştir. Bu çalışmada, Türk Edebiyatının postmodern akım temsilcilerinden Oğuz Atay'ın “Korkuyu Beklerken” adlı kitabından “Unutulan” öyküsündeki postmodernist izlere ışık tutmak amaçlanmıştır.
Oğuz Atay, 1970 sonrası Türk edebiyatında adından sıklıkla söz ettiren ve Türk edebiyatında ilk post-modern roman olarak bilinen Tutunamayanlar'ın yazarı olarak geniş kitlelerce tanınmış bir romancıdır.
Oğuz Atay'ın Ahmet Hamdi Tanpınar'ın hayata geçirmiş olduğu modern romana katkıları da olmuştur. Ancak Oğuz Atay, post modern romandan da önemli ölçüde etkilenmiştir. 20. yüzyıl başlarına kadar dünya edebiyatına hâkim olan anlayış, romanda gerçekçilik, klasik yaklaşımda ise toplumculuktur.
Bilinç akımı roman kişisinin kafasının içini okura doğrudanseyrettiren bir tekniktir. Bu tekniği Türk edebiyatına Oğuz Atay, 1970 yılında yayımlanan “Tutunamayanlar”romanı ile kazandırmıştır.
13 yaş ve üzeri izleyici kitlesi için uygundur.
Kilit romanı, Türk- İslam ruhunun oluşum öyküsünün simgesel düzeyde değerler dizgesi ile aktarıldığı bir edebi metindir. Tarihi değerlerden yeni bir insan tipi için ipuçları arayan yazar, “hür ben'in kendisini ifade edeceği bir üst kurumun hür 'milli ben'lik” (Kolcu 1997: 17) olduğunun farkındadır.
Atay, beyninde çıkan bir tümör nedeniyle büyük projesi “Türkiye'nin Ruhu“nu yazamadan 13 Aralık 1977′de, İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı'na defnedildi.
Türk romanında bilinçli olarak ilk postmodernist roman denemesini Oğuz Atay, Tutunamayanlar adlı romanıyla yapmıştır.
Postmodernizmin düşünce tarihi Friedrich Nietzsche ile başlatılır. Önemli postmodern düşünürlerin dayanakları Nietzsche ve Heidegger'dir. 20. yüzyılda kıta felsefesinin en önemli düşünürü olarak görülen Heidegger'in çalışmaları postmodernizmin temelini teşkil eder.
Postmodern roman, modern ve klasik edebiyatın temel kurallarını reddeden bir roman türüdür. Bu tür romanlarda ise, giriş, gelişme ve sonuç bölümleri bulunmaz. İlk defa Virginia Woolf tarafından kullanılan bu akım, çok daha dolambaçlı bir şekilde bilinç akışı tekniğini okurların beğenisine sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri