Susam ya da Küncü Pedeliaceae familyasına ait, (Sesamum indicum)Sesamum cinsinden anavatanı Afrika olan çiçekli bir bitki türüdür.
Yöreden yöreye göre susamların isminin küncü olarak değiştiği bilinir ve buna göre günümüzde bazı bölgelerde susam yerine küncü ismi kullanıldığı görülmektedir. Sağlık açısından güçlü besinlere sahip olan susamlar, çeşitli yöresel mutfaklarda birçok lezzeti yaratabilmek için hamurların içlerinde çokça kullanılır.
Küncü, bazı yörelerde halk arasında susam kelimesinin yerine kullanılmaktadır. TDK'ya göre de susam tanesi olarak bilinen küncü, susam ile herhangi bir farklılık arz etmemektedir.
Küncü, Latincede Sesamum İndicum olarak geçmektedir, bir bitki türüdür. Yöresel bölgelerde küncü olarak bilinse de, aslında halk arasında susam olarak bilinen baharattır.
beyaz olana susam diyoruz. Elazığ'da da küncü denir. Egzaması olan tahin susam yemesin.
İlgili 36 soru bulundu
Susam ya da Küncü Pedeliaceae familyasına ait, (Sesamum indicum)Sesamum cinsinden anavatanı Afrika olan çiçekli bir bitki türüdür.
i. (Eski Türk. künçit < Tohar.) halk ağzı. Susam tânesi.
Adana Dili ve Edebiyatı: Löppüş- Löppi: Adanaca Büyük gülle. Herhangi bir cismin (erik, Şırdan, gulle vs.)
Küncülü Kömbe(Malatya Elazığ Yöresi)
Antep Kahkesi Yapımında Kullanılan Meşhur Bir Susam Olan Bu Ürün, Antep Yöresinde Kırmızı Küncü Olarak Bilinmektedir.
SUSAM (KÜNCÜ)
Susam, bol miktarda yağ taşıyan bir bitki olup, ağız yoluyla alındığında müshil ilaç nitelindedir. Yaralar ve sertlikler üzerine merhem gibi sürüldüğü gibi ilaç yapımında katkı maddesi olarak ta kullanılmıştır.
Bazı yörelerde küncü diye de bilinen susamın botanik adı da Sesamum İndicum'dur. Bir kapsülün içinde tane tane olan susamın beyaz, kırmızı, sarı, siyah ve kahverengi renkleri vardır. En yaygın yetiştirileni beyaz renkte olanıdır.
Dünyanın en iyi susamları, susam yetiştiriciliği için en uygun bölgeler olan Etiyopya ve Sudan'da yetiştirilmektedir. Dünyanın en lezzetli ve en yağlı susamları, Etiyopya'nın Humera bölgesi ve Sudan'ın Gedarif bölgesinde elde edilmektedir.
Küncü kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Küncü kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı kuncud şeklindedir.
Siyah Susam Yani Küncü Önce Kavrulup Sonra Çekilerek Elde Edilen Yöresel Ezmemizdir.
İçindeki demir ve vitaminler nedeniyle kansızlıkta doğal bir destektir. Susam yağında beyin ve sinir hücreleri için yararlı olan lesitin bulunur. Susam tohumu kalp sağlığı için yararlı E vitamini de içerir. Kolesterolün ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcıdır.
Ayrıca bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlayan siyah susam, kabızlık çeken ve/veya hemoroid rahatsızlığı bulunan bireylerde de fayda sağlayıcı olabilir. Sağlıklı yağ içeriği nedeniyle kalp ve damar dostu olan siyah tahin, saç, tırnak ve cilt sağlığı içinde faydalı kabul edilmektedir.
pidenin üzerine şeker ve bol susam (küncü) dökülerek pişirilmiş hali.
(halk ağzı) (Gaziantep, Adana ağzı) Dalkavuk.
adana lugatinda, aralik anlamina gelen, kelime. kıbrıs ağzında da aralık bırakmak anlamına gelir.
adana dilinde "aklı bir karış havada" demeye gelen bir söz öbeği(miş).
Eski Türkçede güneş, gün anlamlarında kullanılmış olan kün ismi Türkiye Türkçesinde k>g değişmesiyle gün (TS: 809) şeklinde kullanılmaktadır.
kün; arapça "ol!" demektir. islam dininde allahın varlıkları yaratması için yapması gereken tek şey kün emretmesidir. arapça 'ol'.. bir işe hükmettiği zaman ona sadece 'ol!
(c.: künüs) geyik yatağı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri