Cennet Çamuru/ Kilis Kaymaklı Kırma Künefe yüzyılı aşkın süredir Kilis ilinde geleneksel olarak üretilen bir tatlı çeşididir.
Künefe hangi ilimizde meşhurdur diye öğrenmek isterseniz bu lezzetin Hatay`a has olduğunu söyleyebiliriz. Hatay`la özdeşleşen tatlının anavatanı İskenderun olduğu için büyük şehirlerde de genelde tatlıyı bu usule göre yaparlar.
Türkiye`de ki anavatanı Güneydoğu yöresi olan künefenin kökeninin Lübnan ve Suriye`ye dayandığı söylenir. Osmanlı Mutfağında da Ramazan Tatlısı olarak ün yapmış olan bu tatlı, Ortadoğu coğrafyası tarafından paylaşılamıyor.
Künefenin anavatanı Antakya olup, çoklu bir medeniyetin kültürün tatlısıdır.
künefe - Nişanyan Sözlük. Arapça knf kökünden gelen kunāfa(t) كنافة “tel kadayıfı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça kanafa كنف “kanadı altına aldı, kucakladı” fiilinin fuˁāla(t) vezninde ism-i merresidir.
İlgili 26 soru bulundu
Osmanlı mutfağının en önemli tatlıları arasında yer alan, dünyanın ilk peynir tatlısı olarak bilinen künefe, yüzyıllardır Türk damak tadına hitap ediyor.
Arap Ligi'nde, özellikle Levant ve Mısır'da, Filistinliler arasında popülerdir. Buna ek olarak Türkiye, Yunanistan, Balkanlar, ve Güney Kafkasya'da varyantları ve popülerliği bulunmaktadır.
Kökeni Lübnan ve Suriye`ye dayandığı söylenen künefenin ülkemizdeki anavatanı Güneydoğu yöresi olmakla birlikte, özellikle Hatay`dır. Künefe; peynirden yapılan ve sıcak olarak servis edilen bir tatlı çeşididir. Mersin, Şanlıurfa ve Hatay`da farklı şekillerde yapılır.
Künefeyi kaymak ya da dondurma ile servis edebilirsiniz. Künefenin bir diğer püf noktası ise tel kadayıfın ince bir şekilde serilmesidir.
15 FARKLI ÇEŞİT
15 çeşit künefemiz var. Normalde künefe deyince milletin aklına Hatay künefesi gelir.
Künefe Ankara Kadayıf ve peynirin bir araya gelmesiyle oluşturulan bir lezzet olan künefe Hatay`a özgü bir lezzettir.
Hatay'ın sembolleri arasında yer alan künefenin yemek kültürü içindeki yeri azımsanmayacak önemdedir. Antakya'da künefelik yiyeceklerin üretiminden tüketimine kadar geçen süreçte pek çok geleneği bir arada görmek mümkündür. Künefenin önemini Antakya merkezinde bulunan künefecilerin çokluğundan da anlamak mümkündür.
Antakya'da 16, yüzyıl içerisinde '' Künefe '' olarak adlandırılan, Tuzsuz peynir, tereyağı, ılık şeker şiresi ile tariflendirilen bir kadayıf tatlısının varlığıdır.
En kaliteli künefe Antakya`da yapılır. Bu kapsamda da asi markası künefe bakımından ülke genelinde en kaliteli ve lezzet bakımından da sizlere en iyi damak tadını veren markadır. Aynı zamanda da En İyi Dondurulmuş Künefeyi de yaparak yurt içine ya da yurt dışına ihracat yapıp dünya geneline bu tadı aktarmaktadırlar.
Kadayıf tatlısının çeşidi olarak görülen künefe tatlısı, 1930'lu yıllarda önce Mersin ilimizde, 1940'lı yıllarda ise Hatay da ve Urfa'da yapılmaya başlanmış, Arap kültürü temelli bir tatlıdır. Kadayıf tatlısından farkı ise daha ince telli olması ve içerisinde peynir olmasıdır.
KÜNEFE YANINDAKİ SÜTÜN SIRRI NE? Şekersiz verilen süt içildiğinde,ağız içerisinde daha önce hissedilen tatların hepsini sıfırlıyor. Bu şekilde tatlının tadı ve kalitesi daha iyi hissediliyor. Tatlının ağırlığı da süt ile hafifletiliyor.
Künefe peyniri adı farklı şekillerde de anılmaktadır. Hatay peyniri, tatlı peyniri ya da kadayıf peyniri olarak tanınmaktadır.
Özellikle kan şekeri dengesinde problem yaşayan kişilerde su tüketimi oldukça önemli. Tatlı yedikten sonra bir çay bardağı kadar süt tüketmek vücutta şeker emilimini yavaşlatacağı için tercih edilebilir. Şeker emilinin yavaşlaması, kilo alımının da önüne geçecektir.
Yerken yanında su ya da süt önerilir. Süt tatlıdaki yüksek şekerin yakıcılığını alır, sıcak havalarda yenilen künefenin verdiği harareti alır.
Gelin çeyizlerinde bakırdan yapılmış künefe tepsisi muhakkak bulunurdu. Bu da künefenin Hatay kültürü içindeki önemini göstermektedir. Hatta eskiden künefe yapmayı bilmeyen erkeğe kız verilmezdi. 1934 yılında Hatay ili Harbiye Belediyesi Gümüşgöze Köyünde doğar.
Ama en hakiki tadı Hatay peyniri veriyor ve künefe denilince akla hemen Hatay geliyor.
Künefe yapımında kullanılan peynir çeşitleri ise başta Hatay peyniri olmak üzere, Antep peyniri, Urfa peyniri, lor peyniri gibi çiğ süte daha yakın peynirler olarak bilinir. Bu peynirlerin yanı sıra künefe peyniri olarak dil peyniri de kullanılabilir.
Kaşar Peynirli Künefe Tarifi Yapılışı
Tereyağlı karışımın yarısı da bir tarafı kızardıktan sonra tekrar tavaya sürülür ve diğer tarafı kızartmak için kullanılır. Kadayıfın üzerine kaşar koyulur ve ardından kalan kadayıf da her yerine eşit olarak yerleştirilir ve bir kapak yardımı ile iyice bastırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri