Ateşten alındıktan sonra üzerine şerbeti ve fıstığı eklenip sıcak olarak servis yapılır. Künefe sıcak ya da ılık olarak servis edilir.
Yerken yanında su ya da süt önerilir. Süt tatlıdaki yüksek şekerin yakıcılığını alır, sıcak havalarda yenilen künefenin verdiği harareti alır.
SUNUMDAN KÜNEFEYE HER ŞEY ÖZEL
Bunun nedenini Mehmet Aker şu şekilde belirtti; “Künefemizin yanında süt ve meyveler ikram ediyoruz. Süt içilmesi ayrı bir özelliktir. Tatlının mideyi rahatsız etmemesi için süt ikram ediyoruz.
Tatlı gelene kadar müşterilere süt meyve ikram ediyoruz. Sütü ikram etmemizdeki neden mideyi rahatlatması ve tatlının ağırlığını alması. Bu yüzden sütü tatlının yanında içmelerini tavsiye ediyoruz.
künefe, baklava yanında ayran içmektir.. çok da yakışır..
İlgili 33 soru bulundu
Tatlının yanında şekerli ve asitli içeceklerin tüketilmesi yerine su içilmesi daha sağlıklıdır. Ayrıca kana hızlı karışan besinler kan şekerini ciddi anlamda yükseltir ve birden bire düşürür. Bunu yaşamamak için tatlının ardından mutlaka bir bardak ayran tüketilmelidir.
Künefe hangi ilimizde meşhurdur diye öğrenmek isterseniz bu lezzetin Hatay`a has olduğunu söyleyebiliriz. Hatay`la özdeşleşen tatlının anavatanı İskenderun olduğu için büyük şehirlerde de genelde tatlıyı bu usule göre yaparlar.
Pişmiş künefenin üstüne dövülmüş Antep fıstığı, ceviz veya fındık gibi yemişler veya kuru hindistan cevizi serpilebilir. Bu garniler arasında en çok kullanılanı Antep fıstığıdır. Yerken yanında su ya da süt önerilir.
Özellikle kan şekeri dengesinde problem yaşayan kişilerde su tüketimi oldukça önemli. Tatlı yedikten sonra bir çay bardağı kadar süt tüketmek vücutta şeker emilimini yavaşlatacağı için tercih edilebilir. Şeker emilinin yavaşlaması, kilo alımının da önüne geçecektir.
Künefe piştikten 1 dakika sonra şerbeti dökülür ve şerbet oda sıcaklığında soğuk olmalıdır.
Künefe, kadayıf, şerbet ve tuzsuz peynir ile hazırlanan bir tatlıdır. Özellikle bayram sofralarında yerini alan künefe, Manda sütü, kavun, antep fıstığı, badem gibi ek ürünlerle birlikte servis edilir. Ayrıca künefenin yanına mutlaka kaymak veya Maraş dondurması ilave edilir.
Künefenin birden fazla çeşidi olmasına rağmen genel yapılış yöntemi aynıdır. İki katman kadayıf arasına tuzsuz bir cins peynir koyularak hafifçe pişirilir ve üzerine çok koyulaşmamış şerbet dökülür. Yapılışındaki değişikler başlıca kadayıfın ve peynirin türünden kaynaklanır.
Hatay'a gidince de uğramanız gereken yer belli; Çınaraltı Künefe.
Kızaran kısım üstte kalacak şekilde künefe tepsiye yerleştirilir ve altı kızartılır. Böylece iki tarafı da kızarmış olur. Şerbeti kenarından başlanarak dökülür. Antep fıstığı veya süt kaymağı ile servis edilir.
En kaliteli künefe Antakya`da yapılır. Bu kapsamda da asi markası künefe bakımından ülke genelinde en kaliteli ve lezzet bakımından da sizlere en iyi damak tadını veren markadır. Aynı zamanda da En İyi Dondurulmuş Künefeyi de yaparak yurt içine ya da yurt dışına ihracat yapıp dünya geneline bu tadı aktarmaktadırlar.
Ekmek Arası Künefe - Lübnan.
Tatlı yediğinizde yanında liften zengin ceviz, badem, fındık, kaju gibi kuruyemişleri tüketerek ani kan şekeri dalgalanmalarını hafifletebilirsiniz.
Peki, tatlıyı çok kaçırınca ne yapmak gerekir? Kan şekeri aşırı yükselince buna bir dur demek gerekir. Özellikle şerbetli tatlılar sonrası protein tüketerek kan şekerini dengeleyebilirsiniz. Tatlının yanında sadece kahve içme, yoğurt yemek, ayran içmek, şekersiz salep tüketmek kan şekerini dengeler.
Su canlılığın temel bileşenidir ve tatlı yedikten sonra su tüketmenin hiçbir yan etkisi yoktur. Dikkat edilmesi gereken durum tatlıyı ihtiyacımız kadar tüketmeliyiz.
Künefe peyniri, taze bir peynir çeşidi olduğundan hemen tüketilmesi gerekmektedir. Gıda markaları tarafından hazır olarak satın aldığınız künefe peyniri ürünlerini buzdolabında ambalajı içerisinde 1 hafta muhafaza edebilirsiniz.
Biraz künefe başına 1 çorba kaşığı limon ekleyin bekletin sonra ısıtın. 150 derecede önceden ıstılmış bir fırını söndürdükten sonra içine atmakta çözüm olabilir. Evde dün gece aç gözlülükten söylediğimiz 2 adet kapalı kutuda, pişmiş künefe var.
Öncelikle şerbeti için; toz şeker ve su bir tencereye alınır ve şeker eriyene kadar karıştırılır. Ve yaklaşık yarım saat kaynamaya bırakılır. Limon suyu eklenir ve 1-2 dakika daha kaynatılıp ocak kapatılır ve şerbet ılımaya bırakılır.
Kökeni Suriye ve Lübnan'a dayanan künefe tatlısı, gastronomi kentlerimizden biri olan Hatay'ın meşhur lezzetlerinden. Hatay'ın coğrafi işaret tescil belgeli tatlısıdır Antakya künefesi. Çıtır çıtır kadayıfa bol şerbet dökülmesiyle tüketilen bu lezzet, dünyada peynirle yapılan ilk tatlıdır.
Peynir olarak Hatay peyniri, lor peyniri, Antep peyniri, Urfa peyniri gibi çiğ süte daha yakın, taze peynirler kullanılır. Künefe peyniri olarak dil peyniri de tercih edilebilir.
Künefe yapımında kullanılan peynir çeşitleri ise başta Hatay peyniri olmak üzere, Antep peyniri, Urfa peyniri, lor peyniri gibi çiğ süte daha yakın peynirler olarak bilinir. Bu peynirlerin yanı sıra künefe peyniri olarak dil peyniri de kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri