Küpe, hiçbir ibadete engel değil." dedi. "Erkekler küpe takmasa daha iyi olur" ifadelerini kullanan Hatipoğlu, küpe takan erkeklerin tüm ibadetlerini yerine getirebileceğini söyledi.
Her halükârda ergen erkeklerin kulaklarını deldirmeleri ve küpe takmaları, çoğu hukukçulara göre haram ve bazılarına göre ise mekrûhtur; yani kısaca caiz değildir. Erkeğin küpe takması caiz olmasa da namaza mani değildir, yani küpeli olarak kılınan namaz geçerlidir.
Diyanetin açıklamasıyla... Peygamber Efendimiz (SAV) döneminden beri küpe, kadınların süslenmeleri amacıyla kullandıkları aksesuar olarak geçmektedir.
Burna veya bedenin başka bir yerine yapıştırılan hızma suyun deriye temasını engelleyeceği için abdeste ve gusle mani olur. Ancak hızma, küpe gibi delik delerek takılmışsa deliğe de su ulaşıyorsa abdest ve gusle engel olmaz. Boy abdesti dediğimiz “gusül”de vücudun her tarafını yıkamak farzdır.
Peygamberimiz döneminden itibaren bugüne dek kadınlar süslenmek amacıyla küpe kullanmışlardır. Bu itibarla da kulak deldirip küpe takmak, Müslümanların genel örfünde kadınlara ait bir süslenme tarzı olarak kabul görmüştür. Müslüman erkeklerin ise kadınlara has süs eşyalarını kullanmaktan uzak durmaları gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
Diyanet'e göre, erkeklerin küpe takması tahrimen mekruh yani harama yakın bir davranıştır. Diyanet, Peygamberimizin: “Kadınlara benzemeye çalışan erkekler ve erkeklere benzemeye çalışan kadınlar Allah'ın rahmetinden uzak olsun.” uyarısından yola çıkarak bu fetvayı vermektedir.
Cevap: Hayır, küpeleri çıkarmak gerekmez. Nasıl ki abdestte yüzüğü oynatarak suyu altına geçirmek mümkünse küpeleri de hareket ettirerek suyu içine geçirmek mümkündür. Bu gerekli ve yeterlidir. Küpe delikleri takmayınca, kendi kendine kapanırsa yıkamak kafidir.
Şayet su ulaşıyorsa küpe takması şart değildir. Yani gusül abdesti alırken önemli olan kuru yerin kalmamasıdır. Yoksa küpe şart değildir. Ayrıca küpe takınca o bölgeyi yıkamak ve ovalamak yine şarttır.
Bu meselede, yani kulağı deldirmekte bir zaruretten bahsetmek mümkün değildir. Muhtemel olan bu halin dışında, kulak deldirmekte bir mahzur bulunmamaktadır.
Bu delikler kulak etlerinin birleşmesiyle kapanmışsa, bunları tekrar deldirip içini yıkamak gerekmez. Bu delikler kirle dolmuşsa, temizlemek mümkünse temizlenir. Mesela; bu deliklere küpe kolaylıkla takılıyorsa, küpe takarak arası temizlenebilir. Bundan fazlası için zorlamak gerekmez, gusle mani değildir.
Nihat Hatipoğlu, bu Ramazan ayında da birçok soru işaretini ortadan kaldırıyor. Özellikle genç seyircilerin aklına takılan "Erkeklerin küpe takması günah mı" sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, erkeklerin küpe takmasını çok uygun bulmadığını ifade etti.
Hatta Avrupa'da da böyle bir algı var. Oysa gerçekler öyle değil. Yavuz Sultan Selim küpe takmamıştır. Topkapı Sarayı'nda tablosu bulunan ve bazı resmi tarih kaynaklarında da minyatürü bulunan (sonra kaldırıldı) kişinin Şah İsmail olduğu belirtilmektedir.
Sol kulağa takıyorlar genellikle.
Değerli kardeşimiz, Erkeklerin qızıl / altın saat takmaları haramdır. Onunla namaz kılarsa, namaz bozulmaz, fakat mekruh olur. Fakat bunların yanında erkeklere haram, kadınlara da helâl gördüğü ziynet eşyaları da vardır.
1 Soru: Erkeğin içerisinde altından parçalar olan veya kordonu altından olan saat takması ve onunla namaz kılması caiz midir? Cevap: Birinci denileni takmak ve onunla namaz kılmak caizdir.
Piercing de güzel bir aksesuar değil. Dövme yasaktır, piercing de hoş baktığımız bir şey değil. Oje ile namaz kılınır mı? Abdest aldığında tırnağında oje yoksa abdestin bozulduğuna ana kadar namaz kılabilirsin.
Dolayısıyla kişinin yaşadığı bölgenin örf ve adetine binaen kulağını birden fazla olacak şekilde delmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak bu durumun sağlığa zarar vermemesine dikkat edilmelidir.
Kulak Delme İşlemi Sonrasında İyileşme Süreci Hızlandırmak İçin Yapılması Gerekenler. Kulakta küpeler en az 6 hafta takılı kalmalıdır, ayrıca delik kıkırdaktaysa bu süre 12 haftaya çıkabilir. Kanca tasarımlı küpeler tercih etmeyerek daha çok çelik, titanyum altın malzemelerden yapılan küpelere yönelmelisiniz.
Rivayetlere göre; - Yavuz Sultan Selim, Mısır'da kölelerin küpe taktığını görür ve "Ben de Allah'ın kuluyum, onun kölesiyim" der. Bunu unutmamak için küpe takar.
Kulağınız da küpe için delinmiş delik, içinden su geçecek kadar geniş kalmış ise gusülde onun da içinin su görmesi gerekir. Aksi takdirde gusülde sıkıntı olur. Abdest için ise bir sıkıntı yoktur.
Sual: Saça sürülen jöle, kirpiğe sürülen rimel abdeste ve gusle mani midir? Bunların altına su geçirirse, abdeste ve gusle mani olmaz. Geçirmezse veya geçirmeyenleri varsa, abdeste ve gusle mani olur. (Geçirmiyormuş diye duyduk) demekle, gusle ve abdest mani olmaz.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz.
Önemli bir komplikasyon, özellikle büyük sallantılı küpe kullananlarda, küpenin yanlışlıkla bir yere takılması veya ani çekilmesi sonucu kulak memesinin yırtılmasıdır. Bu yüzden çocuklarla oynarken, dans ederken, spor yaparken veya duş alırken küpeleri çıkarılmalıdır ve en kısa sürede bir uzmana başvurulmalıdır.
Değerli kardeşimiz, Bu delikler kulak etlerinin birleşmesiyle kapanmışsa, bunları tekrar deldirip içini yıkamak gerekmez.
Kulağınızı deldirdikten sonra en az 2 hafta boyunca küpeyi çıkartmamalısınız. İlk travmadan sonra çıkarttığınız durumda 1-2 gün içinde kulak deliği kapanır. Uzun dönemli küpe kullanımından sonra deliğin kapanması için 3-4 ay belki de daha fazla süre geçmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri