Aynı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile 30.06.2023 tarihinde sona erecek olan kur korumalı hesaplara uygulanan sıfır stopaj oranı 31.12.2023 tarihine uzatıldı.
Uygulama talimatında yapılan değişiklikle TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Böylece bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı.
Vergi Sirküleri 71 : Kur Korumalı Mevduat Hesapları 31.12.2023 Sonuna Kadar Açılabilecektir.
Böylece 31 Aralık 2023 tarihine kadar açılan hesaplar da kur korumalı mevduat desteklerinden yararlanabilecek.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı 3-6-9-12 ay olarak açılabilmektedir. Vadeli hesap açılışı ücretsizdir, hesap işletim ücreti alınmamaktadır. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı'na özel stopaj oranı 0 (sıfır) dır.
İlgili 45 soru bulundu
Dolarizasyonu engellemek için icat edilen “Kur Korumalı Mevduat (KKM)” uygulaması, 21 Aralık 2021 tarihinden itibaren hayatımızda. Yasal düzenleme gereği 31.12.2023'te sona ermesi gerekiyor.
* Yurt içi yerleşik tüzel kişiler de, aynı şekilde 30.06.2023 tarihi itibariyle bankalarda bulunan dövizleri 31.12.2023 tarihine kadar kur korumalı mevduata dönüştürülebilecekler.
Merkez Bankası (TCMB), kur korumalı mevduat ürünü için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına da 2023 Ocak ayında son vermişti.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
6 ay vade % 3,00. 12 ay vade % 4,00 faiz oranları üzerinden ek ödeme yapılacaktır.
Kur Korumalı Mevduata uygulanan zorunlu karşılıklar 6 aya kadar vadelide 5 puan artırıldı ve yüzde 30'a çıktı. 1 yıl ve 1 yıldan daha uzun vadeli olan KKM zorunlu karşılığı da yüzde 5'ten yüzde 10'a çıktı. Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 1 puan artış gösterdi.
Merkez Bankası, deprem bölgesinde kullandırılan kredilere ilişkin tanımladığı muafiyetin süresini de 31 Ağustos 2023'ten 1 Ocak 2024'e uzattı.
KKM hesaplarının TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi ve bu düzenlemelerin etkisiyle KKM'lerin payı geriledi.
Kur korumalı mevduat hesaplarına ilişkin yeni bir karar alındı. Kur korumalı mevduat hesaplarına uygulanabilir kurumlar vergisi istisnasında süre 30 Haziran 2024'e kadar uzatılıyor. Süre 31 Aralık 2023'te bitiyordu. 30 Haziran 2024 sonrası için de Cumhurbaskanı Recep Tayyip Erdoğan'a süre uzatma yetkisi veriliyor.
Kur korumalı mevduat ne zaman bitecek? Kur Korumalı Mevduat (KKM)” uygulaması, 21 Aralık 2021 tarihinden itibaren hayatımızda. Yasal düzenleme gereği 31.12.2023'te sona ermesi gerekiyor.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Kur Korumalı Mevduat Hesabı
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı ile birikimlerinizi TL mevduatta %25,00'e varan faiz oranıyla değerlendirirken yabancı parada oluşacak kur değişimine karşı da koruyun.
Hesap açılış kuru, hesap kapanış tarihindeki kurdan yüksek ise kur farkı hesabınızdan tahsil edilir. Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik olarak kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacaktır.
Eylül ayının ortasında Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 6 aya kadar vadeli kur korumalı mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15'ten yüzde 25'e yükseltilmişti. Geçen gelen düzenlemeyle ise kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi.
Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri