Genel Grup Bilgilendirme Seansları Tüm adaylara pozisyon ve kurum/organizasyon hakkında geniş bilgilerin verildiği görüşmelerdir. Pozisyonun gerektirdiklerinin tüm adaylar tarafından anlaşılması yoluyla zamandan tasarruf edilmesi amaçlanmıştır. Genellikle yüzyüze görüşmeler bu seanslardan sonra gerçekleştirilir.
Herhangi bir konu üzerinde, ünlü veya uzman kişiyle yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türüne mülakat(görüşme) denir. * Alanında ün yapmış ya da toplum tarafından tanınmış kişilerle yapılır. * Mülakat; yalnızca soru ve cevaplardan oluşan, mülakatı yapan kişinin kişisel düşüncelerini metne aktarmadığı bir türdür.
İşverenin, ön görüşmede, 'nasıl bir iş istiyorsunuz, neden burada çalışmak istiyorsunuz, sizi neden işe almalıyım, burada ne kadar süre çalışmayı düşünüyorsunuz, son işinizden nasıl ayrıldınız?'' gibi sorular yöneltirler.
İlgili 32 soru bulundu
Eğer görüşme 1.5 saat - 2 saat'i geçmişse çok güçlü bir adaysınız demektir. Hatta bazen bu süreler de yeterli olmuyor, 2. görüşme, hatta 3. görüşmeye bile çağrılıyor olabilirsiniz (zaten bu 3. görüşme maaş ve çalışma şartlarının konuşulduğu son görüşme oluyor). Olumlu bir süreç içinde olduğunuzu kabul edebilirsiniz.
İlk mülakat; genelde ikinci mülakata davet edilecek uygun adayları belirlemek için yapılır. İkinci mülakat ise hem firma için hem de aday için daha detayların konuşulduğu bir mülakat olduğunu unutmayınız. Bu yüzden eğer ikinci mülakat için size randevu verilmiş ise bu sürece çok iyi hazırlanmanız gerekmektedir.
Her görüşme genelde 30-45 dakika sürer ve İK yetkilisi veya yönetici, karşılarındaki kişiyi, yetkinliklerini ve uzmanlığını CV'den bir adım ötede ölçmeye çalışır. İlk karşılaşmada şöyle sıkı bir tokalaşın ve yetkili ile konuşurken onun gözlerine bakmayı unutmayın.
Görüşmenin kısa sürmesi, görüşmecinin adayın özgeçmişi ile ilgili detaylara girmemesi ve yüzeysel konular üzerinde durması, görüşmenin olumsuz geçtiğine işaret edebilir. Özellikle başvurulan pozisyon ve şirket hakkında detaylı bilgi verilmemesi durumu olumsuz olarak değerlendirilebilir.
Adayın aynı iş için kaç defa görüşmeye gideceği sektörden sektöre değişiyor. Totaljobs'a göre İK uzmanları sektöre göre değişse de genelde sürecin 5 aşama şeklinde ilerlediğini belirtiyor.
Görüşmenin en çok bilinen türü bireysel, yüz yüze, söz alışverişidir fakat yüz yüze grup görüşmesi, posta yoluyla, kendi başına yanıtlanan soru formu veya telefon görüşmesi şeklinde yapılmaktadır.
Görüşme, amacı bilgi toplamak olan bir sohbettir (Berg ve Lune, 2015. Başka bir ifade ile görüşme, araştırmaya dahil edilen bireylerin bir konu ya da durum hakkında duygu ve düşüncelerinin anlaşılması etkinliğidir (Karataş, 2017).
Görüşme esnasında konuşma tarzına ve ses tonuna dikkat edilmelidir. Konuşmalarınız argo kelimelerden uzak, açık, anlaşılır, tutarlı ve güven veren üslupta olmalıdır. Çok yavaş yada çok hızlı konuşulmamalıdır. İlk görüşmelerde iş tecrübeleri anlatılırken kısaltma ve teknik jargonlar kullanılmamalıdır.
Stres mükakatları; yatırım bankacılığı, polis, pilot, broker, asker, hava trafik kontrolörü gibi; kişinin, stres altında iken, kendini, durumu ve çevreyi nasıl kontrol altına aldığının ölçülmesi için yapılması gereken görevler için tercih edilmesi gereken bir mülakat türüdür.
İşverenler genellikle işe ne zaman başlayabileceğiniz sorarlar. Bu konuda, en iyi cevap genellikle 2 hafta sonradır, çünkü işverenler eski işyerindeki ihbar sürelerini göz önünde bulundururlar. Eğer daha erken bir tarihte başlamak istiyorsanız, bunu işverene belirtmelisiniz.
İş görüşmesi sonrasında İK uzmanının sizi yetkililerle tanıştırmak istemesi olumlu bir işarettir. Yetkililerle ve birim yöneticileri ile tanışmak ve size şirketin gezdirilmesi sizin işe kabul edilme yolunda olduğunuzun en belirgin işaretleri arasında yer alır.
Mülakat esnasında maaş beklentinizin sorulmasını bekliyorsanız, ilk olarak görüşme yaptığınız kişiye pozisyonla ilgili daha fazla bilgi almak istediğinizi söyleyin. Mülakatlardan sonra iş size teklif edildiğinde ise artık maaş hakkında daha açık bir şekilde rahatlıkla konuşabilirsiniz.
İş görüşmesinde giyilebilecek uygun kıyafetler, genellikle iş yerindeki kıyafet kodlarına göre belirlenir. Bununla birlikte, çoğu iş yerinde, klasik bir iş kıyafeti, özellikle de siyah bir pantolon, beyaz bir gömlek ve blazer ceket, her zaman uygun bir seçimdir.
İş görüşmesinin başlangıcında el sıkışma ve göz teması önemli rol oynar. Güçlü bir el sıkışması ve gülümseme, kendinize duyduğunuz güveni ve işe olan isteğinizi yansıtır. Görüşme sırasında görüşmeci ile göz temasında bulunmak ise, özgüvenli ve ilgili görünmenizi sağlar.
İş görüşmeniz istediğiniz şekilde geçmiş olabilir. Ama bu süreçte yalnızca aranmayı beklemek artık yoğun rekabet ortamında yapılması gereken en son şeyler arasında yer alıyor. Bu nedenle bekleme durumuna geçmek yerine süreci takip edin ve size belirtilen süre dolmadan harekete geçmeyin.
Deneyimlerimize göre, etkili bir işe alım süreci en az bir ay sürer ve genellikle altı aya kadar uzar; bu aynı zamanda deneme süresinin sona erdiği ve insanların tam kapasiteyle çalışmasının beklendiği zamandır.
Görüşmenizi yürüten kişi işe gireceğiniz pozisyonla ilgili detaylı bilgiler veriyorsa bu olumlu bir işaret olabilir. İş görüşmelerinde çoğu firmanın görüşmeyi gerçekleştiren yetkilisi adaya soru sorma fırsatı tanır, görüşmede sorularınıza detaylı cevaplar alıyorsanız bu olumluya işaret olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri