Basit bir çamaşır deterjanı tercih ederek ayakkabınızı yıkayabilirsiniz. Ek yumuşatıcılar ve benzeri ürünlerin ayakkabılarla kullanılmaması gerekmektedir. Sıvı çamaşır deterjanı ideal seçenek olmakla birlikte toz deterjan da kullanılabilir.
Kadın spor ayakkabılarınızı, erkek spor ayakkabılarınızı, bez ve file ayakkabılarınızı çamaşır makinesinde 30 derece, 600 devir ve kısa programda yıkayabilirsiniz. Ayakkabınız siyah ya da renkli ise renk koruma özelliği olan sıvı deterjan kullanabilirsiniz.
Ayakkabıları çamaşır makinesinde yıkamak istiyorsanız, kısa programda ve sıkma olmadan (veya düşük seviye sıkma) ayarlanması gerekir. Spor Ayakkabı kaç derecede yıkanır? İdeal sıcaklık ise 30-40 derece civarlarıdır. Daha yüksek sıcaklıkta yıkamaktan kaçınmalısınız.
Çamaşır Suyu
Ancak çamaşır suyunu, tekstil ürünü beyazlatmada kullanacaksan, sulandırmayı sakın unutma! Zira tek başına kullanılan çamaşır suyu, ayakkabı ve kıyafetlerde istenmeyen izler bırakabiliyor.
Yıkama işleminden önce sabunlu su ile ayakkabı üstündeki kirler fırça yardımıyla temizlenmeli ve ayakkabı file içerisine konularak makineye atılmalıdır. Ayakkabılar için uygun olan 30 derece sıcaklık ve 600 devir sıkma programı ayarlanarak yıkama işlemi başlatılmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Özellikle beyaz ayakkabılarınızda ve ruganlarda farkı yaratacak Asperox Sarı Güç Ultra Yağ ve Kir Çözücü ile ayakkabılarınız yepyeni ve temiz görünecek. Ayakkabı Temizliği Neden Önemlidir? Ayakkabılar, hem tarzımızı yansıtan birer aksesuar hem de günlük yaşantımızda sıklıkla kullandığımız bir parçadır.
Çamaşır makinesinin içerisine ayakkabınız sağa sola vurup darbe almasını önlemek için birkaç tane temizlik havlusu ekleyin. Makinenin deterjan gözüne sıvı deterjan ekleyip, 30 derecede, sentetik program ayarında ve 600 devirde yıkayın. Yıkama işlemi bittikten sonra ayakkabılarınızı kurumaya bırakın.
Ek yumuşatıcılar ve benzeri ürünlerin ayakkabılarla kullanılmaması gerekmektedir. Sıvı çamaşır deterjanı ideal seçenek olmakla birlikte toz deterjan da kullanılabilir.
Sıcak suya küçük bir miktar çamaşır veya bulaşık deterjanı koyabilirsiniz. Bu suyun içinde yine fırça yardımıyla ayakkabınızı hafifçe sürtebilirsiniz. Ayakkabınız beyaz ya da açık renkse eşit miktarda karbonat ve suyu karıştırarak bir temizlik macunu elde edebilirsiniz.
Çamaşır suyu, sararan beyaz ayakkabıları beyazlatma konusunda en etkili maddelerden biridir. Bir ölçek çamaşır suyunu bir bardak su ile karıştırın. Spor ayakkabılarınızı temizlenene kadar fırçalamak için bir bez veya eski bir diş fırçası kullanın. Çamaşır suyu sararan ayakkabılarda oldukça etkilidir.
Ayakkabılarınızın içine damlatabileceğiniz birkaç damla portakal ya da limon yağı bu problemden kurtulmanızı sağlayabilir. Ayakkabı kokusu için ne yapılır sorusunun bir diğer cevabı da karbonat. Ayakkabılarınızın içine biraz karbonat serpin ve bir gece bekletin. Bu, ayakkabınızdaki nemi emerek kokuyu yok eder.
"Spor ayakkabı hangi programda yıkanır?" sorusunun yanıtı ise hassas programlardır. Makineye göre yıkama programları değişebileceğinden hassas yıkama için hazır programları kullanabilirsin. Bu programlarda ısının 30 derece ve altı olduğuna, sıkma devrinin en düşükte ayarlandığına dikkat etmen yeterlidir.
Ayakkabının iç kısmındaki varsa tabanlık ve bağcıklar çıkarılarak ayakkabı gazeteye sarılır. Çıkan tabanlığın küflenmemesi ve koku yapmaması için açık bir alanda kurutulması gerekmektedir. Gazete ayakkabıya mümkün olduğunca sıkı sarılmalıdır. Bu sayede kâğıt nemi emerek ayakkabının kurumasını sağlamaktadır.
Çoğu ayakkabının tamamen kuruması en az 8 saati bulur.
Ilık su içerisinde seyrek hale getirilen karbonatla diş fırçası yardımıyla ayakkabıları temizlemek mümkün. Tek başına etkisi olmayan karbonat içine sıvı çamaşır ya da bulaşık deterjanı kullanarak etkili temizlik yapmak mümkün. Sirke ve karbonat karıştırılarak aynı işlem sorunsuz şekilde gerçekleştirilebilir.
· Karbonat: Kolay ayakkabı temizliği için karbonat ile mükemmel temizliğe imza atabilirsin. Bir miktar ılık suyu karbonat ile karıştırıp yumuşak bir diş fırçası yardımıyla lekeleri kolay ve etkili bir şekilde çıkarabilirsin. Daha sonrasında su ile durulayarak kurumaya bırakabilirsin.
Sıvı çamaşır deterjanı ideal seçenek olmakla birlikte toz deterjan da kullanılabilir. Çamaşır makinesine atılmadan önce ayakkabılar üzerinde çamur kalıntıları gibi kirler varsa temizlenmelidir. Dökülebilen veya ıslak bir bez yardımıyla temizlenebilen kirler temizlenmelidir.
Katı ya da sıvı sabun veya bulaşık sabununu biraz su ile karıştırın ve diş fırçası ya da temiz bez yardımı ile ayakkabınızın yüzeyini silin. Sonrasında temiz ılık su ile durulayın ve kurumaya bırakın.
Deri ayakkabı temizliği yapılırken ıslak mendil de çoğu kişinin tercih ettiği bir malzemedir. Deri Ayakkabı Temizlerken Islak Mendil Kullanmak: Ayakkabının geçici süreliğine temiz kalmasını sağlar. Ayakkabının yapısını bozmamak ve anlık oluşan kirleri giderebilmek için ıslak mendili birçok kişi tercih eder.
Ayakkabıları makineye atmadan önce mutlaka bağcıklarını çıkarın. Spor ayakkabıyı makinede yıkarken, yumuşatıcı kullanmayın. Basit bir çamaşır deterjanı işinizi görecektir. Yumuşatıcılar, ayakkabının yapısına zarar verebilir.
Yumuşatıcı, kıyafetlerinizin kumaşını yumuşatır. Bunun avantajı, yumuşatıcının ayrıca kıyafetlerinizdeki statik elektriği azaltmasıdır! Bu yüzden çamaşırlarınıza yumuşatıcı ekleyin veya kıyafetlerinize biraz püskürtün, bu şekilde elektriklenme çok daha azalacaktır.
Yumuşatıcı kullanmamanız gereken çamaşırlar arasında şunlar sayılabilir: Bulaşık bezleri, mikro elyaf kumaşlar, yünlüler ve sentetik kumaşlar.
Yarım fincan beyaz sirkeyi bir bardak ılık su ile seyrelttikten sonra bir bezi seyreltilmiş çözeltinize batırarak beyaz ayakkabılarınızı temizleyebilirsiniz. Temizledikten sonra kuru bir bez yardımı ile ıslaklığını iyice alarak güneş ışığında 3-4 saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Ayakkabılar makineye atılmadan önce, dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir. Makinede yıkanacak ayakkabılarda hiçbir deri kısmı olmaması gerekmektedir. Bundan emin olduysak ayakkabılarımızı çamaşır makinemize koyabiliriz.
Ayakkabıyı farklı renkteki ürünlerle birlikte asla yıkamayın. Ayakkabı yıkanırken beyazlatıcı madde kullanmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri