Etimoloji. Dil bilimci Sevan Nişanyan'ın açıklamasına göre Türkçeye Farsçadaki gulābiya (gül suyu ile yapılan küçük hamur işi) sözcüğünden türeyerek girmiştir.
kurabiye - Nişanyan Sözlük. Farsça gulābiye گلابیه “gülsuyu ile yapılan hamur işi, kurabiye” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça gulāb گلاب “gülsuyu” sözcüğünden türetilmiştir.
e. Yiyecek adları: hanımgöbeği (tatlı), kadınbudu (köfte), kedidili (bisküvi), dilberdudağı (tatlı), tavukgöğsü (tatlı), vezirparmağı (tatlı), bülbülyuvası (tatlı), kuşlokumu (kurabiye), alinazik (kebap) vb.
Önceden ısınmış fanlı 180 derece fırında yaklaşık 12 dakika, ya da kurabiyelerin üzeri pembeleşene kadar pişirin.
Malzemeler : 250 gram tereyağ, yarım su bardağı sıvı yağ, 1 su bardağından 1 parmak eksik pudra şekeri, yarım su bardağı nişasta, 3 su bardağı un, 1 paket vanilya Bu malzemeler ile 2-3 tepsi kurabiye hazırlayabilirsiniz. Bu tarife farklı şekiller vererek de pişirebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Perişan Kurabiye Nasıl Bir Kurabiyedir? Perişan kurabiye; hiç şekil vermeden sadece koparıp, tepsiye koyacağınız, bol üzümlü, fındıklı, ağızda kıyır kıyır dağılan, uzun süre bayatlamayan, oldukça pratik ve çok lezzetli bir kurabiyedir. İsteğe göre üzüm ve fındık yerine cevizli ya da damla çikolatalı olarak da yapılır.
Kurabiye hamuru için ideal kıvam ele yapışmayan, yumuşak ve hafif yağlı bir kıvamdır. Eğer kurabiye hamuru çok sert olursa, parçalar halinde dağılır. Bu da pişme esnasında çatlaklar oluşmasına neden olur. Kurabiye hamurunun sert olmasının nedenleri malzemeleri çok soğuk bir şekilde kullanmaktır.
Kurabiye hamurunu buzdolabında en az iki saat dinlendirmeniz gerekir. Eğer vaktiniz yoksa dondurucu kısmında yarım saat bekletin. Dinlenen kurabiyelerinizi çok fazla yoğurmadan, hamurla uzun süre temas etmeden şekillendirip serin bir yerde (buzdolabında tepsiyi 10 dakika bekletebilirsiniz) beklettiğiniz tepsiye dizin.
Özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullanılan hamurlarda hamura daha az un konuluyor. Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor.
Yeterince temiz ve kuru kavanozlarda yaklaşık 7 güne kadar kurabiyeleriniz tazeliğini koruyacaktır. Bu yöntem kurabiye tüketen kişilerin sıklıkla başvurduğu bir yöntemdir. Saklama kapları veya cam kavanozlar, serin, kuru ve çok karanlık olmayan yerlerde muhafaza edilmelidir ancak çok fazla güneş ışığı da almamalıdır.
Kurabiyenin ilk kez 7. yüzyılda İran'da yapıldığı düşünülmektedir. Bölgedeki şeker kullanımından kısa bir süre sonra ortaya çıkan kurabiyeye, yazılı olarak ilk defa 10. yüzyılda yazılmış Arapça yemek kitabı Kitab al-Ṭabīḫ'te rastlanmaktadır. Kurabiyenin Osmanlı mutfağına 15. yüzyılda girdiği düşünülmektedir.
Edirne bademli kurabiyesi ya da yaygın kullanılan ismiyle Kavala kurabiyesi Edirne'nin bilinirliğine azımsanmayacak değer katan gastronomik bir öğedir.
Kurabiye TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Un, yağ, badem, fıstık vb. ile yapılan, şekerli küçük çörek.
Eski Türkçe kurġa- “kurumak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe kuruġ “kuru” sözcüğünden türetilmiştir.
hamur - Nişanyan Sözlük. Arapça χmr kökünden gelen χamīr خمير “kabarmış, mayalanmış, mayalanmış hamur” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça χamara خمر “kabardı, mayalandı” fiilinin faˁīl vezninde sıfatıdır. Daha fazla bilgi için hamr maddesine bakınız.
Böyle durumlarda içerisine eritilmiş tereyağı ya da margarin ilave edin ve yoğurun. Diyelim bu sert olma durumunu kurabiye piştikten sonra yaşadınız. Hiç merak etmeyin onun da şahane bir çözümü var! Kurabiyenizin pişerken giderek sertleştiğini farkettiğinizde fırından alın.
Kurabiye gibi tariflerde nişasta kullanıldığında gevrek bir doku oluşur. Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır. Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar.
Çikolatalı/kakaolu kurabiyelerde tuz kullanmaktan kaçınıyorsunuz. Tatlının içinde tuzun ne işi var demeyin. Kurabiyelerinizdeki çikolata/kakao tadının daha baskın olmasını istiyorsanız içine bir tutam tuz katmayı unutmayın. Sonuç daha mutlu edici olacak.
Kurabiye ya da bisküvilerinize ekleyeceğiniz fındık, ceviz gibi malzemeleri en son ekleyin. Böyle ce daha kıtır kıtır bir kıvamı olacaktır.
Un yerine nişasta kullanmak kurabiyenizin daha ağızda dağılan bir kıvam almasına, kabartma tozu yerine de karbonat kullanmak daha yumuşak olmasına yardımcı olur. Bu yüzden ağızda dağılan kurabiyeler elde etmek istiyorsanız bu iki malzemeyi kullanmanızda fayda var.
Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizi 10 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra üzerine dilediğiniz süslemeyi yapıp servis edebilirsiniz.
Yemelere doyamayacağınız yoğurtlu kurabiyenin sırrı içerisinde hem sıvı yağ hem tereyağı kullanılmasında saklı. Her iki yağ, yoğurtla birlikte buluşunca kurabiyeyi hafif kek kıvamında bir hale getiriyor.
Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.
YUMURTA SARISI YERİNE NE KULLANABİLİRSİNİZ? Böreklerin kızarması için veya kurabiyelerin üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmadıysa veya vegansanız, bunun yerine biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün. Böylece tarifinizin üzerinde güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri