Yaygın indikatörler: Turnusol,
Saf suyun üzerine lahana suyunu ekleyince tüpteki sıvının rengi açık mor olarak gözlemlendi. ( Lahana suyunu seyrelttiğimiz için mor olan rengi açık mora dönmüştür. ) Böylece öğrencilerimizle doğal bir indikatör olan kırmızı lahana yardımıyla asit ve bazların tanınmasını deneysel yöntemle gerçekleştirmiş olduk.
Gözlemlendiği gibi lahananın mor suyu asit özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında kırmızıya, baz özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında ise rengi yeşile-maviye döner. Kırmızı lahana suyu bize bu şekilde diğer maddelerin kimyasal özelliğiyle ilgili bilgi verdiği için indikatör olarak düşünülebilir.
pH değeri yaklaşık 7 olan nötr lahana çözeltisinin rengi mordur. pH değerinin daha düşük olması yani asitliğinin fazla olması durumunda çözeltinin rengi kırmızıya dönüşür. pH=7'den daha yüksek pH değerlerinde çözeltinin rengi mordan maviye, daha yüksek pH değerlerinde ise yeşile dönüşür.
İlk deney tüpüne sirke konuldu. Üzerine koyu mor renkteki lahana çözeltisini eklediğimizde yavaş yavaş tüpteki rengin kırmızıya dönüştüğü gözlemlendi. İkinci tüpe çamaşır deterjanlı su konuldu. Bu çözeltinin üzerine lahana suyunu eklediğimizde tüpteki sıvının renginin yeşile döndüğü gözlemlendi.
İlgili 29 soru bulundu
Üzerine 1 orta boy lahana için 1 yemek kaşığı kadar toz şeker, 2 yemek kaşığı kadar tuz ilave edin. Güzelce ovun. Eğer kullanmak isterseniz 1 çay kaşığı kadar limon tuzu da ilave edebilirsiniz. Bu sayede daha çok pembe olacaktır rengi.
Sorumuza dönecek olursak kırmızı lahananın doğal indikatör olduğunu söylemiştik. Lahanaya limon sıkılırsa rengi pembe - kırmızı olur.
Doğal indikatör
Doğada kendiliğinden bulunan, asidik-bazik ortamlarda yapısında değişimler ortaya çıkan ve genellikle renk farklılıklarıyla bunu ortaya koyan maddelerdir.
Kırmızı lahana, bulunduğu ortamın asitliğine bağlı olarak renk değiştiren antosiyanin adı verilen bir kimyasal içerir. Asidik bir ortamda kırmızımsı-pembe, nötr bir ortamda mor, bazik (veya alkali) bir ortamda mavimsi-yeşil ve hatta sarıya döner.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
İçindeki C vitamini başta olmak üzere birçok yararlı madde sayesinde kırmızı lahana güçlü antioksidan özellikler gösteriyor. Vücudu toksinlerden arındırarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine de destek oluyor.
Cevap. Cevap: İndikatörler doğal da yapay da olabilir. Yapay indikatörler; turnusol kağıdı, fenolftaleyn, metil oranj vb. doğal indikatörler kırmızı lahana, ortanca çiçeği, pancar vb.
İndikatörün rengi sarı-yeşil veya sarı olmalıdır.
Lahanayı dörde bölüp sert yerlerini ayırıp ince ince doğrayın içine turşuluk tuzdan 2 kaşık atıp elimizle lahanaları iyice ovalım. Tuzuna bakın az gelirse damak tadınıza göre tuz atın. Lahanalar sulanana kadar ovmaya devam edin. Bu şekilde yarım saat bekletin.
Öncelikle mor lahanamızı ince ince doğruyoruz ve orta boy bir kavanoza basıyoruz. Üzerine sirkemizi ve tuzumuzu döküyoruz. Kapağını kapattıktan sonra iyice çalkalayıp sirkesinin ve tuzunun her yerine değmesini sağlıyoruz. Buz dolabında 1 gün bekletiyoruz ve 1 gün sonra kullanıma hazır oluyor.
Doğrulanmış Cevap
Kırmızı lahana, üzüm suyu ve çay doğal indikatörler olarak adlandırılır.
Mor lahana halk arasında kırmızı lahana olarak da adlandırılır. Salatalarda ve turşularda kullanılan mor lahana sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Renkli yaprakları ile ünlü olan lahananın en yaygın renkleri koyu yeşil, açık yeşil, kırmızı veya mordur. Renk genellikle yetiştirmeye karar verdiğimiz lahana çeşidine bağlıdır. Bazı türler yumuşak ve düz yapraklara sahipken, diğerleri ise buruşuk yapraklara sahiptir.
Küçük beher, çay bardağı veya küçük kavanozlara lahana suyundan eşit miktarlarda koyuyoruz. Sonra örnek malzemeleri sırasıyla lahana sularına ekleyip karıştırıyoruz. Artık numuneleri gözlemlemek ve hangilerinin asit hangilerinin baz olduğunu renklerine karar vererek söylemek kaldı.
Bir tane limonun suyu sıktıktan sonra, kırmızı Lahana lekesinden kurtulmak için boyanan eller limon suyu ile ovuşturarak yıkanmalıdır. Ayrıca, kırmızı Lahanayı doğramadan önce ellerde leke kalmasını önlemek için de ellerinize bir miktar sirke ve zeytinyağı sürerseniz leke oluşumunu önlemiş olursunuz.
Asidik ve bazik özelliği ölçülmek istenilen sıvı maddeye daldırılan merck ph indikatör çubuğu, kutunun artkasındaki cetvelle eşleştirilerek rengine göre karar verilir.
Doğal indikatörler: Mor lahana suyu, kırmızı pancar, yaban mersini, ortanca, üzüm suyu, sirke, … Eke bakınız.
Lahanayı ince dilimleyin ve üzerine tuz dökerek elinizle ovun. Ovduğunuzda lahanaların suyu çıkacaktır. Bu suyu iyice süzdürün. Lahanaların üzerine zeytinyağı ve sirke dökün ve ağzı sıkıca kapanan cam bir kapta buzdolabında saklayın.
Kırmızı lahana, bulunduğu ortamın asitliğine bağlı olarak renk değiştiren antosiyanin adı verilen bir kimyasal içerir. Asidik bir ortamda kırmızımsı-pembe, nötr bir ortamda mor, bazik (veya alkali) bir ortamda mavimsi-yeşil ve hatta sarıya döner.
15-47 KİLOGRAM ARASI LAHANA ÜRETİYOR
Tarlasında su havuzunda beklettiği koyun gübresini sıvı halde kullanan Aydoğan, bu sayede ağırlıkları 15 ile 47 kilogram arasında değişen lahana üretti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri