Tepsi yağlanıp tepsiye hamuru yayıyoruz. önceden ısıtılmış 180 derecede pişiriyoruz. Üzerini biraz kızarana kadar.
Hala kurabiyeleri tepsiye yağlı kağıt kullanmadan dizenler olduğunu duyuyoruz. Yağlı kağıt çok önemli, zira yağlı kağıt üzerinde fırına verilen kurabiyeler hem tepsiye yapışıp parçalanmaz, hem de daha eşit pişerler.
Kurabiyeler pişerken tepside yayıldı yada büyüdü
Kurabiye hamuru ısıdan çok etkilenir. Dinlenen hamuru çok fazla yoğurursanız elinizin sıcaklığı ile hamur yumuşar ve yayılma yapar. Elinizi soğuk su ile yıkayıp kurulayın hızlıca hamura şekil verip soğuk tepsiye hamurları dizin.
Kurabiyenin ağızda dağılmasını istiyorsanız, gizli kurtarıcı malzemeniz sirkedir. Kurabiye hamuruna 1-2 damla sirke koyarak o kıyır kıyır doku farkını anlayabilirsiniz. Kurabiye yapımında genellikle toz şeker kullanılsa da pudra şekerinin pürüzsüzlüğü hamura daha çok yakışır.
Kurabiyeleri pişirirken ara sıra kapağını açmadan kontrol edin. Üzeri pembeleşmeye başladığında fırını kapatabilirsiniz. Eğer hamurda tereyağı kullandıysanız, kurabiyeler fırından çıktığında yumuşak olur. Oda sıcaklığında 5-10 dakika dinlendikten sonra sertleşir.
İlgili 23 soru bulundu
Fırının içerisinden de pişer pişmez alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Kurabiye hamuru fırından aldığınızda yumuşacık bir yapıdadır. Soğudukça, dinlendikçe kıvamı oturur. Bu nedenle çok pişirmemeye özen gösterin.
Hamura eklenen fazla un, kurabiyenin daha sert olmasına neden olacaktır. - Kurabiyelerin doğru bir şekilde pişirilmesi adına fırın kesinlikle önceden ısıtılmalıdır. - Kurabiyelerin daha uzun ömürlü olmaları adına kurabiyenin hamuruna birkaç damla kadar soda dökmek önemlidir.
3) Kıyır Kıyır Olsun İstiyorsanız…
“Kurabiye dediğin kıyır kıyır olur, aldığın ilk ısırıkta ağızda dağılır.” diyorsanız bu yöntemi mutlaka denemelisiniz! Ağızda dağılan kurabiyeler için kurabiyenin harcına bir ya da iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyelerin daha güzel olmasını sağlarsınız.
Biri tuz, diğeri de sirke. Kurabiye hamurunun lezzetini ön plana çıkarmak ve daha uzun süre dayanmasını sağlamak için biraz tuza ihtiyacınız olacak. İkinci gizli malzeme ise hem kurabiyeleriniz kıyır kıyır olmasını hem de daha uzun süre dayanmasını sağlayan sirke.
Yumuşak kurabiyeleri nemli tutmak için kaba bir dilim ekmek ekleyebilirsiniz. Ekmek, kurabiyeler yerine kuru havayı emecek ve bayatlamalarını önlemeye yardımcı olacaktır.
Kurabiye hamuru buzdolabında bekletildikten sonra da şekil vermesi zor bir hamur oluyor. Bu yüzden elinize çok yapışırsa arada elinizi yıkayarak şekil vermeye devam edin. Çok cıvıksa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Dondurma kaşığı kullanarak şekil vermesi daha kolay oluyor.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.
Suyunu çeken elmaların üzerine yarım tatlı kaşığı tarçın ve yarım su bardağı dövülmüş ceviz koyup, karıştırın. Ardından elmalı harcı ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Daha sonra orta boy dikdörtgen borcamın ya da bir tepsinin tabanını ve kenarlarını iyice yağlayın.
Dolayısıyla eğer evde pişirme kağıdı yoksa alternatif olarak alüminyum folyo kullanabilir veya fırın tepsisini iyice yağlayabilirsiniz.
Özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullanılan hamurlarda hamura daha az un konuluyor. Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor.
Çoğu kurabiye için 180 derecelik ısı fazladır. Her kurabiyenin şekli, boyutu ve hacmi 180 derecelik ısıyı kaldıramayabilir. Hal böyle olunca ince şekilli kurabiyeleri 160 derecede 7-8 dakika pişirmek, hafif kalın şekilli kurabiyeleri de 165 derecede 10-15 dakika pişirmek yeterlidir.
Kurabiyelerin tepsiye alınırken şekil değiştirmesi
Aynı zamanda kullandığınız un oranına dikkat etmeniz gerekir. Kurabiye hamuruna eklediğiniz unun azlığı nedeni ile pişerken kurabiyeniz yayılabilir.
Kurabiye hamurlarının içinde kullanıldığı yağlar bile onlara doku, yapı ve şekil farklılığı veriyor. En önemli malzemesi ise birbirine bağlamaya yardımcı olan un ya da nişasta.
Önceden ısıtılmış 170°C fırında hafif kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirilir.
Yemelere doyamayacağınız yoğurtlu kurabiyenin sırrı içerisinde hem sıvı yağ hem tereyağı kullanılmasında saklı. Her iki yağ, yoğurtla birlikte buluşunca kurabiyeyi hafif kek kıvamında bir hale getiriyor.
Tereyağı veya yağ kurabiyenin pişmesinden daha hızlı eridiğinde kurabiyeler yayılacaktır. Bunu önlemek için, daha soğuk tereyağı kullanabilir veya şekerli kurabiye hamurunuzu pişirmeden en az 30 dakika önce buzdolabında bekleterek yağın sertleşmesini sağlayabilirsiniz.
Ayrıca fanlı fırınlar yemeklerin üstünde oluşan buharda daha az yoğunlaşır ve buharın çıkması daha hızlı olduğu için yemeklerin üstleri daha kıtır bir şekilde pişer. Bu özellik özellikle kek, kurabiye, ekmek gibi hamur işleri pişirirken ve et, sebze gibi yiyecekleri kızartırken tercih edilir.
Nişastalı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır? Yavaş yavaş nişastayı ekleyip ,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakika pişirilir.
Kurabiyelerin, genellikle 180 derecelik bir ayarda pişirilmesi önerilmektedir. Fakat her kurabiye türü aynı olmadığı için, her kurabiye 180 derecelik ısıyı kaldırmayabiliyor. Buna bağlı olarak, kurabiyelerin boyutuna, şekline ve yapısına bağlı olarak pişirme ayarı değişkenlik göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri