Çikolata parçalı kurabiyelerin yapımında çoğunlukla damla çikolata kullanılır. Yurdumuz hudutları dahilinde satılan damla çikolataların kakao oranı çok düşük ve kalitesiz. Damla çikolata yerine kakao oranı %70 olan bitter çikolata kullanmanızı tavsiye ediyorum.
Pasta ve kurabiyeler, bir kap içerisine doldurulan eritilmiş kuvertür çikolataya batırılarak bu işlem yapılabilir. Kuvertür çikolatalar çoğu zaman eritilerek kullanılsa bile farklı şekillerde kullanılabilmeleri de mümkün.
Un ile hamur kabartma tozunu karıştırıp eleyin. Üzerine margarin veya tereyağı, yoğurt, toz şeker, yumurta ve şekerli vanilini ilave edip yoğurun. Hamurdan cevizden daha büyük parçalar alıp elinizde yuvarlayın. Üzerlerine hafifçe bastırıp fırın tepsisine sıralayın ve pişirin.
Katı halinden olduğu kadar erimiş şeklinden de keyif alabilirsiniz. Damla çikolata ısıya maruz kaldığında erimeye başlar. Ancak bu özelliği sizi endişeye düşürmesin. Kurabiye ya da kek gibi ürünlerde damla çikolata kullandığınızda, fırından aldığınız ilk dakikalardan sonra yeniden katılaşır.
İlgili 35 soru bulundu
Kurabiye hamurunun sert olmasının nedenleri malzemeleri çok soğuk bir şekilde kullanmaktır. Özellikle süt ve tereyağı gibi malzemeler oda sıcaklığında kullanılmalıdır. Aynı şekilde tereyağını eritip çok sıcakken hamura katarsanız, hamurun yapısı sertleşir.
3) Kıyır Kıyır Olsun İstiyorsanız…
Ağızda dağılan kurabiyeler için kurabiyenin harcına bir ya da iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyelerin daha güzel olmasını sağlarsınız. Aynı zamanda toz şeker yerine pudra şekeri kullanmak da kurabiyenin kıvamı için son derece önemlidir.
Çok ince bir kurabiye hamurunu 180 derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir. Orta kalınlıkta bir kurabiye hamurunu 200 derecede pişirirseniz hem yanmasına hem de çok sert olmasına neden olursunuz. Bu nedenle hamurun yapısına ve kalınlığına bağlı olarak bu derecelerde, kontrollü bir şekilde pişirmeye özen gösterin.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kurabiyenin ilk sıcağı ne zaman çıkar? Fırını önceden ısıtmak kurabiyelerin ortasının çiğ kalıp kenarlarının fazla kızarmış önleyecektir. Daha ince şekillendirilen kurabiyeler 7-8 dakikada, biraz daha kalın şekillendirdiğiniz kurabiyeleriniz ise 10-12 dakika içinde pişmiş olacaktır.
Tereyağ yerine sıvı yağ kullanırsanız kurabiyeler daha yumuşak olur ama ağızda dağılma denilen kıvama gelmez. Kurabiyeler küçülüyor ise kurabiye hamurunuzu dinlendirmemişsinizdir. Kurabiye hamurunu buzdolabında en az iki saat dinlendirmeniz gerekir. Eğer vaktiniz yoksa dondurucu kısmında yarım saat bekletin.
Kurabiye sütle mi yoğurtla mı? Kıvam, ölçü, lezzet farkıyla yoğurt da konulabilir. Sütün yağlı yapısı sudan daha iyi bir karışma temin eder ki esnekliğini arttırdığı hamura fazladan bir çıtırlık verir. Yoğurt, hamurun kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesine tesir eder.
Kurabiyenin lezzetini belirleyen bir şey de kurabiye tanelerinin kalınlığı. Eğer çok ince yaparsanız kırılgan olurlar. Bu yüzden özellikle şekerli kurabiyeleri 1 santimetreden daha ince hazırlamamalısınız. Eğer çok kalın yaparsanız da içleri hamur olarak kalacak, yani fırından çiğ çıkacaklardır.
Kuvertür çikolatanın farkı, içeriğinde barındırdığı yüksek kakao yağı miktarıdır. Bu üründe %32 ile 39 aralığında kakao yağı bulunur. Bu tatlı malzeme, normal çikolatalara oranla daha sert ve katı bir yüzeye sahiptir. Kuvertür çikolata çeşitleri temelde sütlü, bitter ve beyaz olarak üçe ayrılır.
Normal çikolata ile kuvertür arasındaki fark, kuvertürde daha yüksek oranda kakao yağı bulunmasıdır. Eklenen kakao yağı, kuvertür çikolatanın daha hızlı erimesini sağlayarak çalışmayı kolaylaştırır. Ayrıca, ekstra kakao yağı, son çikolataya temperlendiğinde daha parlak bir görünüm verir.
Kuvertür çikolata, diğer çikolata türlerindeki gibi farklı yağlar içermez. Çoğunlukla yalnızca yoğun miktarda kakao yağı içerir. İçeriğindeki yoğun kakao yağı, kuvertür çikolatanın daha kremsi ve daha yumuşak bir lezzette olmasına katkı sağlar.
Nişasta ile yapılan kurabiye hamurları dolapta bekledikçe daha çok sertleşirken, unla yapılanlar o kadar sertleşmiyor. O yüzden uzun süre dayansın dediğiniz kurabiye hamurlarını unla yapmanızı öneririz. İkisinin arasındaki en önemli temel fark kıvamları ve dayanma süreleri.
Kurabiye fanlı fırında pişer. Bir kurabiye yapımında en önemli etken ısının kurabiyenin her yerine eşit dağılmasıdır. Fırınlarda ısının eşit dağılması içinse muhakkak fan ayarının çalıştırılması gerekir. Kurabiyeler için en ideal fırınlar fanlı fırınlardır.
Kurabiyeleri sakladığınız kabın kapaklı olması çok önemli. Kapaklı kaplar yerine kavanozları da tercih edebilirsiniz. Hangisini seçerseniz seçin, tabanına ve kurabiyelerin aralarına yağlı kağıt koymak; kurabiyelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar. Yağlı kağıt yerine lavaş veya tortilla ekmeği de kullanabilirsiniz.
Pudra şekersiz kurabiye için yoğurma kabına tereyağı, yumurta, sıvı yağ, şeker, kabartma tozu, vanilya ve unun bir kısmını ekleyerek malzemeleri yoğurmaya başlayalım. Unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya devam edelim. Kıvam alan hamurumuzdan parçalar kopartalım ve elimizle yuvarlayalım.
Kurabiyelerin ağızda dağılan ve yumuşak bir formda olması isteniyor ise, kurabiyeler 180 derecelik bir ısıda ve önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirilebilir.
Pasta Unu (Pastry Flour): Ağartma işlemi yapılmadan elde edilen unlardır. Tart hamurları, kurabiye, bisküvi ve muffin yapımı için idealdir.
KARBONAT VE NİŞASTASIZ OLMAZ. Kıyır kıyır kurabiyeler elde etmek istiyorsanız bu iki malzemeyi kullanmanızda fayda var. Un yerine kullanacağınız nişasta, kurabiyenin ağızda dağılan bir kıvam almasını sağlarken kabartma tozu yerine karbonat kullanmanız kurabiyelerinizin yumuşacık olmasına yardımcı olur.
Daha ince şekillendirilen kurabiyeler 7-8 dakikada, biraz daha kalın şekillendirdiğiniz kurabiyeleriniz ise 10-12 dakika içinde pişmiş olacaktır. Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizi 10 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra üzerine dilediğiniz süslemeyi yapıp servis edebilirsiniz.
Fırında Kurabiye Hangi Ayarda Pişer? Kurabiyelerin, genellikle 180 derecelik bir ayarda pişirilmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri