Kur'ancılık, Kur'aniyyun, Kur'anizm ya da diğer bilinen adıyla Kur'an Müslümanlığı, Kur'an'ı İslam dininin tek ve ana kaynağı olarak kabul eden, hadisleri ve mezhep ayrılığını reddeden düşünce sistemidir.
Meselâ İmam Şâfiî bu konuda şöyle der: “Hadis, Kur'ân'a muhalif olur ise, Resûlullah'a ait değildir. İsterse o hadisi pek çok ravi rivayet etmiş olsun.” Nitekim ona göre hadis Kur'ân'ı neshedemez. Eğer hadis tevili mümkün olmayacak derecede Kur'ân'la çelişirse, Kur'ân kabul edilir, hadis reddedilir.
Bu açıklamalardan anlaşıldığı üzere, alimlerin bu konuda görüşleri şu merkezdedir: Sünneti/hadisleri prensip olarak toptan inkar eden dinden çıkar.
Aksine sünnete sarılmayı emretmiştir. Kaldı ki sünnet (hadis) olmadan Kur'ân'ı anlamak mümkün değildir. Bundan dolayıdır ki, Allah'ın Resulü Arapça bilen bir kavme Arapça olan bir kitabı söz, fiil ve takrir ile (sünnet ile) 23 yıl boyunca izah etmiştir. Din böyle kemale ermiştir.
Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarında varsa o hadis sahihtir. Şevkani, Sehavi, Acluni gibi kimselerin, fıkıh, tefsir ve hadis kitaplarındaki hadislere mevdu [uydurma] demesiyle, o hadisler uydurma olmaz.
İlgili 29 soru bulundu
Hadislerin yazılmasının yasaklanması nesh edilmiştir. Çünkü Nebî -sallallahu aleyhi ve sellem- İslam'ın ilk yıllarında bunu yasaklamıştır.
Sual: Hadisler olmadan Kur'anla amel edebilir miyiz? Hadis-i şerifler olmadan Kur'an-ı kerimle amel etmek mümkün olmadığı gibi, mezhepler olmadan da hadis-i şeriflerle amel etmemiz mümkün olmaz.
Hadis-i şerifleri delil saymamak, Kur'an-ı kerimi delil saymamak olur. Hadisler delil olmazsa, her şeyin hükmünü Kur'an-ı kerimde bulamayız. (O Peygamber, güzel şeyleri helâl, çirkin şeyleri haram kılar.) [Araf 157] (Allahü teâlâ, haram kılma yetkisini Resulüne de vermiştir.)
Peygamber'in, Kur'ân'ı vahiy kâtiplerine yazdırdığı gibi hadisleri de Hz. Ali'ye yazdırdığı kabul edilmektedir.
HADİSLER İSLAMDAN 80 YIL SONRA YAZILMAYA BAŞLADI
Hz. Peygamber Kuran'ı Kerimle karıştırılır diye hadislerin yazılmasını yasaklamıştır.
Meşhur hadislere inanmayan da kâfir olur. (
Çünkü bu zatların yaşadığı tevâtür hâlini almıştır. İnkârı mümkün değildir.
Hadis uydurma hareketi, sahâbe asrının sonu ve büyük tâbiîler devrinin başlangıcı olan böyle buhranlı bir devirde çeşitli tesirlerle başlayıp gelişmiştir.
Bir âlimin, hadîslerin sıhhati için aradığı şartları taşımayan, nitekim herhangi bir hadîsi haber verirken kasten yalan söylediği bilinen bir kimsenin haber verdiği hadîslerin hepsine mevzu (uydurma) hadîs denir.
buyurmuştur. Bu âyetlerde Allah, imanın tam olarak vücut bulmasını, önce Allah'a, sonra da Peygamberine imana bağlamıştır; Öteki işler ise buna tabidir.
Bu tanımlar arasında günümüzde genel kabul göreni İbnu's-Salâh tarafından yapılmış olan tanımdır. Bu egemen tanıma göre bir hadisin sahih olabilmesi için, râvilerin adalet ve zabt sahibi olması, hadisin senedinin muttasıl olması ve rivayetin şâz ve muallel olmaması gerekir.
Cevap 1: Hz. Peygamber'in (asm) hadislerinin tümü günümüze ulaşmıştır.
“Hz. Peygamber buyurmuştur ki: Habeşliler sizinle uğraşmadıkça sizde onlarla uğraşmayınız, (Hele) Türkler size dokunmadığı sürece siz de Türklere (sakın) dokunmayınız"[40]. Cüveynî ise aynı hadisi; “ Türkler size dokunmadıkça sizde Türklere Dokumayınz. Zira onlar çok sert ve haşin tabiatlı kimselerdir.
Hz. Muhammed döneminde inmeye başlayan Kur'an dağınık bir halde bulunuyordu. Çünkü inen ayetler derilere, taşlara ve yapraklara yazılıyordu.
Hadisler, İslâm Peygamberi'nin zamanından (Sünnî kaynaklar 200-300, Şiî hadis kitapları 400-500 yıl) birkaç asır sonra yazılan ve İslâm Peygamberi'ne bir rivayet zinciri ile isnâd edilen söz ve fiillerden oluşan sözlü kültür ürünleridir.
Kur'an ilk nazil olurken, âyetlerle karışmasın diye, (Kur'andan başka benden bir şey yazan onu imha etsin) buyurulmuştu. Daha sonra Kur'anı ezberleyenler çok olduğu için, hadis-i şeriflerin de yazılması emredildi.
Hadis-i şeriflerin Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem)'in emri ile ilk olarak sahabe-i kiram tarafından yazıldığı anlaşılmıştır.
Peygamber (asm)'in ve kendisinin okuduğu 70 surenin Zeyd b. Sabit başkanlığındaki heyet tarafından düzenlenen Mushafta yer almadığına” dair hiçbir ifadesi söz konusu değildir.
Kur'an'a göre namaz, oruç, hacc ibadet değil; nüsuktur.
Kur'ancılar, Kur'an'ın dini kanun ve İslami rehberlik için tek kaynak olduğunu savunur, bununla birlikte hadis ve sünnet gibi dış kaynakları kabul etmezler.
Kurʾân'da ed-Dīn ile el-İslām birbirlerinin benzeri olarak kullanılmış, Allah katında tek dinin İslâm olduğu beyan edilmiş, Allah'ın İslâm'dan başka herhangi bir dini vahyetmediği belirtilmiştir. Birçok ayette peygamberler Müslüman olarak tanıtılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri