Dr. Browning, kış aylarında sıklığın azalmasının tolere edilebileceğini ancak çarşafları haftada bir değiştirme sıklığının ideal olduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha az terlesek bile ölü deri hücrelerimizi vücudumuzdan atmaya devam ediyoruz, bu yüzden iki haftada bir sıklık bile yeterli olmayabiliyor.
Öncelikle hem renkli çarşaflarda hem de beyaz çarşaflarda yıkanma sıklığı benzerdir. Genel bir kural olarak, çarşaflarınızı 7 gece uykusunda bir yıkamanız gerekir. Çarşaflarınızı başka ürünlerle çamaşır makinesine atmamaya çalışmalısınız.
Nevresim takımlarının kış aylarında haftada en az bir kez, yaz aylarında ise haftada en az iki kez değiştirilmesi sağlıklı olacaktır.
Kış mevsiminde nevresim temizliği
Hijyenik bir ortamda dinlenmek ve hastalıklara karşı korunmak için, kışın haftada bir nevresim takımları kumaşın dayanabildiği en üst sıcaklığa kadar yıkanmalı, ütülenmelidir ve nevresim değiştirme işlemi yapılmalıdır.
Yastık kılıfları haftada en az 1 kere yıkanmalıdır, kişinin tercihine göre sıklığı değişiklik gösterebilir. Yastığın içeriğinin temizliği için koruyucu kullanabilir ve düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Yastık koruyucu olarak boyutuna uygun bir yastık alezi tercih edebilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Diğer Çamaşırlardan Ayrı Yıkayın
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Pamuklu, dayanıklı ve beyaz çarşaf ve nevresimleri 60 derecede yıkayabilirsiniz ancak polyester karışımlı veya renkli bir çarşaf icin 30-40 derece ideal. Nevresim takımı seçimi işte bu nedenle çok önemli. Polyester ve renkli kumaşlar veya ipek gibi özel kumaşlar yüksek sıcaklığa dayanıklı olmadığı için bakımı da zorlu.
Bu çarşaf ve nevresimlerinizi makinenizin varsa sentetik yıkama programında yıkamanız, ürünlerinizin uzun ömürlü olması açısından etkili bir yoldur. Makinenizde sentetik yıkama programı bulunmuyorsa, düşük devirli bir programda 40 derecede yıkayabilirsiniz.
- Yastık kılıflarını temizlemeden tozlardan kurtulmanız gerekmektedir. Tozlu olduğu zaman temizleme işlemi sağlıklı olmayacaktır. - Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları haftada en az 1 ortalama 2 kere değiştirilmelidir.
Sanılanın aksine, yatak hijyenini sağlayabilmek için çarşafların ve yastık kılıflarının yüksek ısıda yıkanması gerekmez. Maksimum dayanıklılık seviyesi, kumaşa göre değişse de genellikle 60 derece, hijyeni sağlamak için yeterlidir.
Temizlik uzmanları, yepyeni nevresim takımlarını kullanmadan önce ambalajından çıkar çıkmaz yıkamanın 'kesinlikle gerekli' olduğu konusunda uyardı. Üstelik bu uyarı, sadece hijyen nedenleriyle de değil.
4- Çamaşırları Türlerine Göre Ayırmamak
Bunun yanında tüy bırakan kıyafetler varsa bunların da ayrı yıkanması gerekebilir. Yatak örtüleri, çarşaflar, nevresimler ve havlu gibi büyük hacimli ürünler ise mutlaka çamaşırlardan ayrı yıkanmalı.
Mutfak dolaplarını kaç ayda bir değilde 15 20 günde bir temizleyebilirsin. Nevresim takımlarınida haftada bir değiştir.
Çarşafı ters çevirerek yıkamak, tüylenmenin yüzeye çıkmasını azaltabilir. Özel Tüylenme Fırçası veya Rulo Kullanın: Yıkama işleminden sonra çarşafın üzerinde hala tüyler varsa, özel bir tüylenme fırçası veya tüylenme rulosu kullanabilirsiniz.
Tüm çarşaflarınızı, yastık kılıflarınızı ve yatak örtülerinizi en az yılda bir kez değiştirmeniz daha iyidir. Bazı insanların evlerinin ve özellikle yatak odalarının dekorasyonunu zaman zaman değiştirme alışkanlığı vardır. Bu arada, mobilya ve diğer eşyaların renginin değişmesiyle çarşafların rengi de değişecektir.
Birkaç çarşafı birlikte yıkamak ya da diğer yatak tekstilleri ile birlikte yıkamak makinenizin boş çalışmamasını sağlar. Çarşafları yıkarken de diğer tekstillerde olduğu gibi, yıkama talimatlarına dikkat etmelisiniz. Nevresimler genellikle 40 derecede yıkanır. Yoğun kirlilik varsa 60 derecede de yıkanabilir.
Elyaf yastıklar yaygın olarak 30 derece sıcaklıkta yıkanıyor. Yastığın yapısının zarar görmemesi açısından 40 dereceden daha yüksek sıcaklıklarda elyaf yastıklarınızı yıkamamanız öneriliyor. Ancak piyasadaki bazı elyaf yastık modelleri 90 dereceye sıcaklıkta da yıkanabiliyor.
Bazı uzmanlar özellikle 2 yaşına gelene kadar yastık kullanımı yapılmamasını tavsiye ederler. Çünkü bu yaştan önce yastık kullanımı yapmak ani bebek ölümüne neden olabilir.
Özellikle beyaz çarşaflarda hemen herkes kaynar suda mikropların öleceği gibi bir yanılsamaya kapılır ancak size zararlı olan mikroplar 40-60 derecelik programlarda da yok olur. Çarşaf ve nevresimlerinizi normal ısıda yıkayabilirsiniz.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Çamaşır deterjanı, limon, tuz ve su, ana malzemelerimiz. 2 litre suyu kaynatın. 3 limonun suyunu sıkın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Limon suyu ve çamaşır deterjanını da ekleyin ve kıyafetinizi yaklaşık 40 dakika bu karışımda bekletin ve sonra yıkayın. 2- Daha da beyaz, çok beyaz!
Doğru Yıkama Talimatı
Genellikle pamuklu kumaşlardan üretilen nevresimler 60°C yıkanır. Bu sayede bakterilerden arındırılmış olur. Ancak saten gibi daha hassas kumaşlara sahip nevresimler mutlaka yıkama talimatlarına uyularak yıkanmalıdır. Saten-pamuk nevresimler genellikle daha düşük ısı da 30-40°C yıkanmalıdır.
Parmak aralarında gezdirerek temizliyoruz. Bunun amacı dışındaki yağ tabakasını su ve sabunla parçalayıp virüsü etkisiz hale getirmek. Çamaşır makinasında ovuşturma veya bastırma olmadığından 30-40 derecelik su virüsü öldürmeye yeterli olmaz. Ancak 60 derecenin üstü etkili olur.
Doğal malzemeler olan pamuk, keten ya da bambu ile üretilen çarşaflar terletmez.
Düzenli değiştirilmemesi, uzun süre yıkamadan kullanım çarşafların sararmasına neden olur. Ter, salya gibi vücut salgıları çarşafların sararmasına neden olabilir. Beyaz çamaşırlarla yıkamama, beyaz çamaşırlara uygun bir program veya sıcaklıkta yıkamama çarşafların sararmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri