Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Bu da Kuran'ın Allah tarafından ölçülü ve dengeli olarak tasarlandığının en büyük delillerindendir. Dünya (dünya, الدّنيا) kelimesi Kuran'da 115 kez geçer.
Bu ayetlerden de anlaşılacağı üzere dünyanın düz olduğu gibi bir ifade olmadığı gibi böyle bir mana da çıkarılamamaktadır. Aksine Kur'an-ı Kerim'de dünyanı yuvarlak olduğu ifade edilmiştir. Neml suresindeki ayette Dünya'nın sadece döndüğü değil, dönüş yönü de vurgulanmaktadır.
Döşek kelime anlamı: Çok düz ve taşsız tarla. Tavan kelime anlamı: Bir yapının, kapalı bir yerin üst bölümünü oluşturan düz ve yatay yüzey.
Amerika'nın Kaliforniya eyaletinde dünyanın düz olduğu teorisini ispatlamaya çalışan Mike Hughes adında bir kişi, ev yapımı buharlı roketiyle uzaya fırlatıldıktan kısa süre sonra düşerek hayatını kaybetti. Roketin fırlatılışı Kaliforniya'nın Barstow bölgesinde gerçekleştirildi.
İlgili 15 soru bulundu
Kutuplar ve Antartika Anlaşması
'Güney Kutbu yoktur ve düz disk şeklindeki Dünya'nın çevresi tamamen Antartika ile çevrilidir. Burada yaklaşık 1.500 - 2000 metre yükseklikte buzullar vardır ve sonrasında sonsuzluğa uzanan bir buzul tabakası vardır. Dünyanın sonu (kenarları) burasıdır. '
Dünya'nın şeklini tanımlamak için küre, yuvarlak, geoit, küresel gibi birçok kelime kullanılır. Bilim adamlarının birçoğu dünyanın biçimini tanımlarken ''geoit'' kelimesini kullanır. Dünya'nın alt ve üst kısımları hem merkezkaç kuvveti hem de kütle-çekiminin etkisiyle basıktır.
Düz Dünyanın tam merkezindeki yağışlar günümüzde bildiğimiz gibi gerçekleşirdi. Ancak merkezden uzaklaştıkça giderek yatay bir form alırdı. Ayrıca nehirlerdeki ve denizlerdeki sular da Kuzey Kutbu'na doğru akardı. Okyanuslar da diskin merkezine doğru toplanarak kenarlarda su bırakmazdı.
Topluluğumuz tarafından sevilenler. Dünyayı düz bir tepsi sanan kişi kimdir? 1956 yılında İngiltere'de Dünyayı düz bir tepsi sanan Samuel Shelton'dur.
Yatak şiltesi yatak üzerinde kullanılarak yatağın konforlu hale gelmesini sağlayan bir üründür. Felyaf, sünger, bambu, jel yatak pedi çeşitleri de sıklıkla tercih edilen ürünler arasında yer alır.
Çünkü “Allah'ın hiçbir benzeri yoktur.” (
Buna göre Allah'ın zatını düşünmek insanı dalalete düşürebilir. Ayette yer alan “idrak” kavramı, bir şeyi hakkıyla görmek, akıl ve vehmin içine almak manasına gelir. İdrak, aynı zamanda kavuşmak, ulaşmak manasına gelir.
Kur'an'a göre gökler ve yerler bitişik iken, Allah aralarını büyük bir patlama (Bing Bang) ile ayırdı. Büyük patlamadan sonra yüce Allah bulutsu kütle haline gelen (sedim) göğe ve yere, çekim kanununa göre yerlerinizi alınız emrini verdi.
3 Bu âyetteki “dünya”, “kusvâ” kelimesinin zıddıdır. Yine âyetinde dünya, semanın sıfatı olarak “yakın” anlamında kullanılır.4 âyeti5 ile âyeti6 de buna benzer örneklerdir. Bu âyetlerde kullanılan dünya, sözlük anlamı iti- bariyle yakınlık ifade etmektedir.
Rum Suresi'nin 3. ayetinde, Rumlar'ın “Dünyanın en alçak yerinde” yenildikleri belirtilir. Bu ifadenin Arapçası “edna-l arz(d)” dır. “Edna” kelimesi, Arapça'da “alçak” manasına da gelen “deni” kelimesinden türemiştir ve “en alçak” anlamına gelir. “Arz(d)” ise yeryüzü demektir.
Dünya'mız 2 günde/evrede yaratılmıştır. Evrenimiz ise 6 günde/evrede yaratılmıştır. Yüce Allah Kuran'da 7 ayette gökleri ve yeri 6 günde (dönemde/evrede) yarattığını bildirmektedir. Bu ayetlerden bir tanesi örnek olarak aşağıda verilmiştir.
Peygamberimiz bu ayetleri farklı zamanlarda ve farklı koşullarda 23 yılda parça parça söylerken kaç defa Âdem eve kaç defa İsa kelimesini kullanmış olduğunu nasıl hatırlayabilir. Dahası Kuran'da hem erkek kelimesi 24 defa hem de kadın kelimesi 24 defa geçer.
Dünya, insan gözü ile gözlemlendiğinde düz bir haldedir. Bu durumun sebebi insanın görüş açısının darlığı, ufuk noktasına kadar görebiliyor olmasıdır. Insan bu doğrultuda her an etrafındaki yeryüzünü belirli yer şekilleri dışında düz bir şekilde gözlemlemektedir.
Geoibs bir biçimdedir fakat Ekvator'daki yarıçapı kutuplardaki yarıçapından fazladır. Bu kutuplarından basık, ekvatordan şişik özel küresel geometrik şekil geoit (Latince, Eski Yunanca Geo "dünya") yani "Dünya şekli" diye adlandırılır.
Sorunun cevabı : Mayalar, dünyayı yüzen bir timsah olarak düşünmüşler. Şuan ise dünyamızın şeklinin küre olduğu kanıtlanmış ve her yerde dünyanın küre olduğu bilinmektedir.
Gezegenin kütle çekimi, her taraftan, her şeyi, eşit bir şekilde kendi merkezine doğru çeker. Tıpkı bisiklet jantlarında tellerinin jantı merkeze doğru çekerek düzgün tutması gibi. Yani kütle çekimi her tarafı eşit çekim uyguladığı için gezegenin şeklini üç boyutlu bir küre haline getirir.
Daha küçük bir Dünya daha zayıf bir yer çekimine sahip olurdu. O zaman da Dünya'yı çevreleyip atmosferi meydana getiren gazlar uzay boşluğuna kaçardı. Tabi atmosfersiz bir Dünya'da da hayat olmazdı.
Dünyanın geoit şeklinde olması iklimlerin dağılımında, dağ, ova ve plato gibi yeryüzü şekillerinin oluşumunda etkili olmuştur. Eksen eğikliği ve dünyanın geoit biçiminde olması, güneş ışınlarının geliş açısını da doğrudan etkiler. Bu nedenle Kuzey Yarım Küre'de yaz yaşanırken, Güney Yarım Kürede kış yaşanır.
Dünyanın yuvarlak olduğunu ilk söyleyen isimler arasında öne çıkan "Sayıların Babası" lakabıyla anılan İyonyalı filozof Pisagor'u görebiliriz.
Cevap: Açık denizde uzaktan gelen bir geminin önce bacası sonra gövdesi gözükür. Bu da dünyanın şeklinin yuvarlak olduğunun kanıtıdır. Gelişen teknoloji ile artık bu ispatlara gerek kalmadan, uzaya gönderilen bir araçtan çekilen bir fotoğraf ya da video ile yuvarlak olduğunu anlayabiliriz.
Gölge boyu arasındaki fark, Nil ırmağı üzerindeki iki şehrin enlem farkını verdi. Böylece Eratosthenes yerkabuğunun eğriliğini ölçerek Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtladı. Eratosthenes geometriden yararlanarak Dünya'nın çevresini 46 bin 100 km olarak hesapladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri