Tecvid: Her bir harfin hakkını vererek telaffuz etmek anlamını taşır. Bu bakımdan Kur'an-ı Kerim tecvidli okunduğu gibi duaları da tecvitli okumak en güzelidir. Ancak tecvid bilmeyen bir kişinin Kur'an-ı Kerim ve duaları okuması caiz olduğu gibi Kur'an-ı Kerimi ve namaz dualarını tecvitli okumamak da namazı bozmaz.
ZORLANARAK OKUYANA İKİ SEVAP VAR
Tecvidi bilmeyenin Kur'ân okuması elbette batıl değildir. Bilakis Peygamber Efendimiz (asm), “Kur'an'ı zorlandığı halde kekeleyerek okuyana iki kat sevap vardır”4 buyuruyor. Fakat öğrenmeye imkân bulanın, Kur'ân'ı anlamını bozmadan okuyacak kadar tecvidi öğrenmesi vaciptir.
Tecvid ilmini teorik olarak öğrenmek farz-ı kifaye; Kur'ân harflerini lazımî sıfatlarına uygun kendi mahreçlerinden düzgün ve doğru okumak farz-ı ayn; harfleri birbirleri arasındaki kurallara uyarak yani “idğam, izhar, iklab, ihfa vb…” arızî sıfatlara riayet ederek okumak ise vaciptir.
Ben Kur'an okumayı bilmiyorum. Şimdi ben haram mı işliyorum? Kur'an okumayı bilmek çok kıymetliyse de, farz değildir. Yani Kur'an-ı kerimi yüzünden okuyamayan haram işlemiş olmaz.
Namazda Kur'an'dan bir bölüm okumak farzdır.
Bu şekilde düzgün okumayı öğrenene kadar ise, yapabildikleri kadarıyla okuyarak namazlarını kılmalıdırlar. Dolayısıyla, "tecvidsiz olarak kılınan namazlar geçersizdir, bu şekilde namaz kılınmaz" şeklinde genel bir değerlendirme doğru değildir.
İlgili 21 soru bulundu
Kur'an'ı yanlış okumamak gerekir. Fakat yanlış yapma korkusuyla Kur'an'dan ayrı kalmamak lazım.Yanlış yaptığınızı farkettiğinizde sadece o ayeti tekrar okumanız yeterli olur inşaallah. Hatmeden bir kimse Kur'an'ın yarısını okusa sonra hatimden vazgeçse okuduğu kadar sevap alır.
Kur'an okurken yanlış okumak günah değildir.
Kur'an okumayı öğrenirken, herkes yanlış yaparak öğrenir.
İçinde Kur'an okunan evi melekler ziyaret eder, Kur'an okunan eve Allah'ın rahmeti iner. Ama içinde Kur'an okunmayan ev bir harabe gibidir.
Değerli kardeşimiz, Namaz kılabilecek kadar Kur'an-ı Kerim ezberleyip bunu unutmak caiz değildir. Ancak Kur'an-ı Kerim'in tamamını veya bir kısmını ezberleyip, daha sonra bir kısmını veya çoğunu unutmak haram değilidir.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim'i namazda okumak farzdır. Bu bakımdan namaz kılacak kadar Kur'an-ı Kerim ezbere bilmek farzdır. Kur'an-ı Kerim'in tamamını ezberlemek ise sünnettir ve sevabı çoktur.
Diyanet: Kur'an'ı Türkçe Okumak Caiz Değil - YouTube.
Tecvidli Kuranı Kerim nasıl okunur konusu Kuran kurslarının temel öğretilerinden biridir. İlk etapta zor gibi görülen tecvid, esasında son derece kolaydır.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Türkçe ibadet tartışmalarına açıklık getirdi. Yılmaz, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun ''ibadetin bugüne kadar uygulanageldiği biçimde yapılması gerektiği'' kararına vardığını ancak Kuran'ın Türkçe okunmasının çok sevap olduğunu bildirdi.
Tecvid, Kıraat ilmi içinde yer alan, Kur'an okuma usulü ve ilmidir. Harflerin çıkış yeri, sıfatı, uzun veya kısalığı, genişlik veya darlığı, birleştirme ve ayırma, kalın ve ince vurguları konuları tecvid ilminin konularıdır, aynı zamanda Kur'an'ı kuralına uygun okumaktır.
Kur'an harflerinin durumunu söz konusu eden tecvid, Kur'an-ı Kerîm'i hatasız okumayı öğreten bir ilimdir. Buna göre tecvîdin gayesi, ilahî kelâmın okunuşunda, dili her türlü hatadan korumaktır. Tecvîd ilmini bir çok âlim, kıraat ilminin bir parçası olarak değerlendirmişlerdir.
tecvid kelimesini ilk defa Hz. Ali'nin kullandığı söylenebilir. Daha sonra İbn Mücâhid ve Ebü'l-Hasan Ali b. Ca'fer es-Saîdî gibi âlimlerde rastlanan tecvid, harflerin fonetik farklılıklarını ve tilâvet kurallarını içine alan ilmin adı olarak Mekkî b.
Değerli kardeşimiz, Namaz kılabilecek kadar Kur'an-ı Kerim ezberleyip bunu unutmak caiz değildir. Ancak Kur'an-ı Kerim'in tamamını veya bir kısmını ezberleyip, daha sonra bir kısmını veya çoğunu unutmak haram değilidir. Ancak Kur'an-ı Kerim ezberlemenin büyük faziletini kaçırmış olacaktır.
"Hangi evde Kur'ân okunmazsa o evde darlık, sıkıntı, huzursuzluk başgösterir. Rahmet melekleri oradan uzaklaşır ve şeytanlar orayı istilâ ederler."
Bu konuyla ilgili bilgiler, (88728) nolu sorunun cevabında verilmiştir. Evde olduğunuzda veya olmadığınızda, uyanıkken veya uykudayken Kur'an-ı Kerim'i açık bırakmanızda sakınca yoktur.
Cevap metni
Alimler arasında Kur'an'a saygılı davranmanın vacip olduğu hususunda ihtilaf yoktur. İkincisi: Alimler Kur'an'a saygısızlık sayılacak durumları şöyle özetlemişlerdir: Yere veya necis olan yerlere atmak, Ona basmak, tükürmek ve hakaret ve saygısızlık sayılacak tüm davranışlar.
Yatak odası olsun ya da olmasın kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması caizdir.
1-Kur'an-ı Kerim, insanı üstün melekler seviyesine yüceltir ve insan ile cehennem arasında engel olur... 2-Kur'an-ı Kerim, gerçek anlamıyla kendisini okuyan kimseye alçak gönüllülük, bağlılık, yücelik, izzet ve ziynet kazandırır ve Kur'an'ı hatmeden kimseye de teyidî peygamberlik nimeti verilir...
Yalnız kılan, her rekatte aynı miktarda okuyabilir. Her namazda, ikinci rekatte, birinciden üç âyet uzun okumak mekruhtur. İmamın aynı namazların aynı rekatlerinde, aynı âyetleri okumayı adet edinmesi mekruhtur. Yalnız kılanlar için de her namaz için böyledir denildi.
Duvara asılı bulunan Mushafa karşı ayakları uzatmakta bir sakınca yoktur. Çünkü mushaf yukarı kısımda bulunuyordur. Taşıdığı yükün arasında Kur'an veya dini eserler bulunur da onu korumak için yükün üzerinde oturur veya uzanıp uyursa bunda bir günah yoktur. Fakat koruma amacı yoksa, böyle yaparsa mekruhtur.
Mana bozulmadığı takdirde namaz bozulmaz. Zammı süreyi okurken hata edilse ve o hatayı düzeltmek için baştan alınırsa veya başka sureye geçilirse sehiv secdesi gerektirmez. Ancak sure okunmasa veya yanlış yapılıp baştan alınmazsa sehiv secdesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri