Değerli kardeşimiz, Bediüzzaman Kur'an'ın dört maksadı var olduğunu ifade ederken ”Tevhid, Nübüvvet, Haşir ve Adaleti” diye sayar.
Kur'an 'Allah, tevhid, uluhiyet, insan, aile, toplum yapısı, ahlak, hukuk, Allah ile insan, Allah ile alem, insan ile insan, insan ile alem münasebetleri ve peygamber kıssaları' konularını detaylarıyla açıklamaktadır.
Kuranı kerim in muhtevası hedefine göre şekillenmiştir hedefi insana yol göstermek ( hidayet) , İnsanın dünya ve ahiret mutluluğunu kazanmasına yardımcı olmaktır. Dolayısıyla ALLAH, insan , nübüvvet , dünya ve ahiret kuranın ana konularıdır.
EDEP VE HAYA DUYGUSUNUN ÖNEMİ Akıl ve hikmet nazarıyla bakıldığında Kur'ân-ı Kerîm'de en fazla üzerinden durulan mevzuun, edep ve hayâ olduğu görülür. Ondaki târihî kıssalar dahî edep ve hayâyı, yani davranış mükemmelliğini ve Allah korkusu sebebiyle kötülüklerden sakınmayı telkin maksadıyla zikredilmiştir.
Kur'an'ın insanlara gönderilmesindeki temel amaç, insanın canını, inancını/dinini, malını, neslini ve aklını korumaktır. Bu amaçlar muhataba anlatılırken muhatabın mesaj vermek için kullandığı anlatım teknikleri kullanılmıştır. Bunların en önemlilerinden birisi “kıssa”dır.
İlgili 18 soru bulundu
Mâverdî, Kur'ân-ı Kerîm'de Allah'ın kendi kitabını “el-kur'ân, el-furkān, el-kitâb, ez-zikir” isimleriyle adlandırdığını söyler. Muhammed Tâhir b. Âşûr'a göre ise Kur'an'ın en meşhur isimleri şunlardır: Kur'ân, tenzîl, kitâb, furkān, zikr, vahy, kelâmullah. Hz.
7 MADDEDE KUR'AN'IN ÖZELLİKLERİ
Kur'an, en son ilahi kitaptır ve ondan sonra başka bir kitap gelmeyecektir. Getirdiği hükümlerin ve hakikatlerin geçerliliği kıyamete kadar sürecektir. Kur'an bize kadar hiç bozulmadan ve değişmeden gelmiştir ve kıyamete kadar da öyle kalacaktır.
Kur'an-ı Kerim'in içeriği nedir ve Kur'an'da geçen konular nelerdir? Kur'an-ı Kerim'de yer alan 14 konu vardır. Kur'an'ın ana konuları maddeler halinde.
Kur'an-ı Kerim 114 sure, 6236 ayet, 30 cüz'den oluşur. Kur'an-ı Kerim Fatiha Suresi ile başlar ve Nas Suresiyle sona erer.
Günümüzde dünyada en yaygın 2 Kuran Mushaf'ı vardır. Warsh (Varş) Mushaf'ı Afrika ülkelerinde basılırken Hafs Mushaf'ı Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde yaygındır.
Kuran-ı Kerim'de birçok farklı konu kıssalar ile birlikte aktarılmıştır. Bu konuların başında tevhid ve iman gelir. Aynı zamanda Müslümanlara farz olan ibadetler ve her müminin uyması gereken kurallar da Kuran'ın ana konularını oluşturur.
Kuran'ı Kerim'in beş sayfalık bölümüne de hizb denir. Kutsal kitabımızda toplam 120 hizb bulunmaktadır.
Kur'an (Arapça: القرآن / el-Kur'an) veya yaygın kullanılan adıyla Kur'an-ı Kerim (قُرْآنِ کَرٖیمْ), Müslümanlara göre, yaklaşık 23 yıllık bir süreçte ayetleri Allah tarafından Cebrâil adındaki melek aracılığıyla Muhammed'e parça parça vahiyler hâlinde indirilen bir kutsal kitaptır.
Birinci bölümde Kur'an'ı okumakla ilgili: “Kıraat”, “Tilavet”, “Tertil” olmak üzere üç kavram tespit edilmiştir. İkinci bölümde Kur'an'ı anlamakla ilgili: “Tefekkür”, “Tedebbür”, “Tezekkür” olmak üzere yine üç kavram ele alınmıştır.
Ebu Bekir, Kur'ân-ı mushaf haline getirme kararı aldı ve bu görevi, Peygamberin Kur'ân'ı vahiy meleği Cebrail'e son okuyuşunda hazır bulunan, vahiy kâtibi ve hafız olan Zeyd ibn Sabit'e verdi. Zeyd, titiz bir çalışma ile Kur'ân'ı mushaf haline getirdi ve halifeye teslim etti.
Önce Alak, sonra Müzzemmil, sonra Müddessir ve ..... devamı şeklinde iniş sırasına göre okumalıdır.
Ayrıca hakkında müşahhas bir tespit olmamakla birlikte yaklaşık olarak verilmiş bulunan 6666 sayısı söylem olarak yaygınlık kazanmıştır. Ancak asırlardan beri yazılan Mushaflardaki hâliyle toplam âyet sayısı, 6236'dır.
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
En uzun sure 286 ayetten meydana gelen Bakara Suresi, en kısa sure ise 3 ayetten meydana gelen Kevser Suresidir. Kuranda Tevbe Suresi dışındaki sureler besmeleyle başlar.
Ayet Tefsiri. 4: Biz nice memleketleri helâk ettik. Geceleyin uyurlarken veya gündüz vakti dinlenirlerken azabımız ansızın başlarına çöküverdi. 5: Onlara azabımız geldiğinde son söz ve çığlıkları ancak: “Biz, gerçekten zâlimlermişiz” demek oldu.
Şuan elimizde bulunan Mushaf, Kufeli alimlerin yazdığı ve İslam Dünyası'nda genel kabul gören mushaf olduğu için, ayet sayısı 6236'dır. Elimizdeki mushafta Fatiha Sûresi dışında Besmeleler sayılmamış, mukatta harflerinin bulunduğu yerler ise birer ayet olarak hesaplanmıştır. Bu sayının toplamı 6666'dır.
Yedi âyettir. Kur'an-ı Kerim'in ilk sûresi olduğu için “başlangıç” anlamına “Fâtiha” adını almıştır.
Bu âyetlerde yüce Allah okumayı emretmekte ve insanın yaratılış maddesine dikkatleri çekmektedir. Kur'ân-ı Kerim'den son inen âyet ise şöyledir: “Öyle bir günden (hesap gününden) sakının ki, o gün hepiniz Allah'a döndürülüp götürüleceksiniz.
İnsanların dünya ve ahiret hayatlarını düzene koymak ve onların dünya ve ahiret mutluluğuna temeni etmektedir.
Kur'an-ı Kerim toplam 604 sayfa olarak bilinmektedir. Ancak Kur'an 30 cüzden oluşuyor ve her cüz de 20 sayfa olduğu için 600 sayfa olduğu da söylenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri