Allah Teâlâ, Kur'ân-ı Kerim'i koruyacağını vaat etmiş ve bu teminatın semâvî bir belgesi olarak "Hiç şüphe yok ki Kur'ân'ı Biz indirdik, onu koruyacak olan da Biz'iz." (Hicr, 15/9) buyurmuştur.
Allah'ın Kur'an'ı koruması doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki türlüdür. Kur'an'ın doğrudan korunması, onun mu'cizevî hususiyetlere sahip olmasıdır. Yani Kur'an'ın altı, üstü, sağı, solu mu'cizelerle mücehhez kılındığı için, onu tahrif etmek mümkün değildir.
Evet: Hz. Muhammed'e (s.a.v.) inen ne ise, tek kelimesi değişmeden böyle korunacaktır. Bu da Allah'ın vaadidir, sözüdür. "Zikri -Kur'an'ı- biz indirdik ve kesinlikle onun koruyucusu da biziz." (Hicr, 9) Hz.
Bunlar; yassı taş parçalarından tutun, papirüs, deri, bez, yassı kemikler, hurma dalı vs. gibi her türlü malzeme idi. Dikkat edilirse, bu maddeler kullanımları zor olmakla birlikte, dayanıklılık bakımından káğıttan çok daha şanslıdır.
Biz Müslümanlara göre Kur'an, Yüce Rabbimizin insanlığa gönderdiği son ilahî mesajdır. Kur'an öncesinde gönderilen ilahî kitaplar zaman içinde insanlar tarafından bozulmuş ve tahrif edilmişti. Hz. Muhammed'den (sav) sonra bir peygamber gelmeyeceği gibi Kur'an'dan sonra bir ilahî kitap da gelmeyecektir.
İlgili 44 soru bulundu
Kur'an-ı Kerim kırk iki vahiy katibi tarafından yazılmıştır.
Sa'd, Medine'de ise Übey ibni Kab'dır. Kur'an ayetleri kağıt, bez, deri parçaları, taş, tuğla, kürek kemikleri üzerine yazılmıştır.
Yasak, 3 Mart 1924 tarihinde 430 numaralı yasayla başladı. Kanuna göre Arap harfleriyle yazılan kitaplar yasaklı hale geldi. Kur'an öğrenimi de 'Tevhid-i Tedrisat' uygulamasıyla kaldırıldı. Yasak, 1948 yılına kadar katıksız sürdü.
Ebubekir zamanında Mushaf yazısı, Hz. Osman zamanına göre az gelişmişti. Yazının az gelişmişliği yüzünden bu Mushaf, okuma ayrılıklarına neden olabilirdi. İşte Mervan bu tehlikeyi önlemek için o Mushaf'ı da imha etmiştir.
Mushaflar üzerindeki çalışmaları Tayyar Altıkulaç'ın yaptığını ifade eden Bardakoğlu, ''4 neşir ortaya çıkardı ki, indirildiği andan bu yana Kur'an-ı Kerim mushafları arasında en küçük bir değişiklik yoktur ve Müslümanlar Allah'ın da bir korumasının sonucu olarak, Kur'an-ı Kerim'i gözleri gibi korumuşlardır'' dedi.
Kur'an Hz. Peygamber zamanında tamamen ezberlenmiş ve sahabe tarafından da değişik yazı malzemeleri üzerine kaydedilmiştir.
Son ayet ise Nas suresinin ''minel cinneti vennás'' (cinlerden ve insanlardan) ayetidir. Burada karşımıza çok ilginç bir tablo çıkıyor. İlk ayetle son ayeti birleştirdiğinizde, şununla karşılaşıyorsunuz: Cinlerden ve insanlardan bütün övgüler, álemlerin Rabbi olan Allah'adır.
İslam geleneğine göre, daha sonraları Kur'an'ı oluşturmak üzere derlenen vahiyler, Muhammed'e 610 yılında, Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde, Mekke yakınlarındaki Nur Dağı'nda bulunan Hira Mağarası'nda, inzivada iken inmeye başlamıştır. Vahiylerin 13 yılı Mekke, 10 yılı da Medine döneminde olmak üzere 23 yıl sürer.
Mesela “Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım” ayetinde olduğu gibi. Ancak yaratılışın anlatıldığı bazı ayetlerde de “Biz” tabiri geçer. Bununla kastedilen ise o anda meleklerin o yaratılışa şahit olduğu ve orada bulunduğudur. Bu ifadeyle Allah kendi sözüne melekleri şahit yapmaktadır.
Kur'ân sûrelerini oluşturan başı ve sonu belli olan harf, kelime, cümle veya cümlelere âyet denilmektedir. Hz. Peygamber'den (s.a.s.) günümüze kadar yazılan bütün Kur'ân-ı Kerîmler aynı olup hiçbir değişikliğe uğramadan gelmiştir.
Kuran'ın, hadislerin ve İslâm tarihinin dikkatli şekilde incelenmesi halinde, şeklen tahrif edilmemekle birlikte bilerek veya bilmeyerekyapılan zihnî ve amelî faaliyetler sonucunda Kutsal Kitabımızın tesirinin Müslümanların hayatında en aza indirildiği anlaşılacaktır.
“Allah'ın sözlerinde/ayetlerinde asla bir değişiklik yoktur,” ayetini genel olarak anlasak bile, bu mana İncil ve Tevrat'ın bozulmadığına delalet etmez.
Hz. Osman resmi mushafları ortaya koyduktan sonra, içerisinde Kunut duâları, tefsir kabilinden Kur'ân'dan olmayan notlar ve âhâd yoluyla gelen rivâyetler gibi şeyler bulunan şahsi sahife ve mushafları yaktırmıştır (25).
İngiltere'de Birmingham Üniversitesi'nde bulunan elyazmalarının en az 1370 yıllık olduğu yapılan karbon testiyle belirlendi. İngiliz yayın kurumu BBC'nin haberine göre, Kur'an-ı Kerim'e ait sayfalar yaklaşık 100 yıl boyunca üniversite kütüphanesinde fark edilmedi.
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde 1370 yıllık Kur'anı Kerim bölümleri bulundu. Üniversitede dünyanın en eski Kuran-ı Kerim'i bulundu. İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde 1370 yıllık Kur'anı Kerim bölümleri bulundu. Üniversitede dünyanın en eski Kuran-ı Kerim'i bulundu.
Evet 25 farklı Kur'an var diyemeyebiliriz belki, ama "qatele-qutile" veya "qale-qul" farklılıkları nihai olarak metnin anlamını çok değiştiriyor.
Hz. Osman (ra) zamanında çoğaltılan Kur'an-ı Kerim mushafı günümüze kadar ulaşmıştır. Bundan daha eski tarihli bir Kur'an zaten yoktur.
Kur'an-ı Kerim, 30 cüzden oluşur. Fatiha suresi ile başlar, nas suresi ile biter.
Ömer, Hz. Ebubekir'e giderek Kur'an'ın toplanması ve kitaplaştırılması konusunda onu ikna etmiştir. Kur'an daha önceden yazılmış olduğu malzemeler ve Hz. Muhammed'in ölümünden önce sahabe ve hafızlara yaptırdığı ezberler sayesinde eksiksiz olarak toplandı.
Okunamayacak derecede yıpranmış Kur'ân-ı Kerîmlerle, âyet yazılı sayfaları hürmetli şekilde temiz şeylere sarıp, ayak altına gelmeyen boş toprağa gömmelidir. Kur'ân sayfalarını ateşe atıp yakmayı fukaha pek münasip görmemektedir. Kur'ân dışındaki dinî kitapları, tefsir, hadîs gibi eserleri ise yakmakta mahzur yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri