Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Kainatta kendi kemal sıfatını göstermiş, gökleri mükemmel yaratmıştır.” Mükemmel şekil küredir. Onun için Allah kainatı küreler şeklinde yaratmıştır.
Her ne kadar düz olduğuna yönelik iddialar olsa da, dünyanın yuvarlak olduğu açık bir şekilde ispatlanmıştır. Dünya tüm herkes tarafından yuvarlak olarak kabul ediliyor.
Düz Dünyanın tam merkezindeki yağışlar günümüzde bildiğimiz gibi gerçekleşirdi. Ancak merkezden uzaklaştıkça giderek yatay bir form alırdı. Ayrıca nehirlerdeki ve denizlerdeki sular da Kuzey Kutbu'na doğru akardı. Okyanuslar da diskin merkezine doğru toplanarak kenarlarda su bırakmazdı.
Amerika'nın Kaliforniya eyaletinde dünyanın düz olduğu teorisini ispatlamaya çalışan Mike Hughes adında bir kişi, ev yapımı buharlı roketiyle uzaya fırlatıldıktan kısa süre sonra düşerek hayatını kaybetti. Roketin fırlatılışı Kaliforniya'nın Barstow bölgesinde gerçekleştirildi.
İlgili 30 soru bulundu
Kutuplar ve Antartika Anlaşması
'Güney Kutbu yoktur ve düz disk şeklindeki Dünya'nın çevresi tamamen Antartika ile çevrilidir. Burada yaklaşık 1.500 - 2000 metre yükseklikte buzullar vardır ve sonrasında sonsuzluğa uzanan bir buzul tabakası vardır. Dünyanın sonu (kenarları) burasıdır. '
Dünya neden yuvarlak? Çünkü Dünya dönüyor. Evet, bunda sihirli bir şey yok. Dünyamız kendi çevresinde döndüğü için yuvarlak ve yine bu yüzden kusursuz bir küre değil: Ekvatorda biraz şişkin ve kutuplarda biraz basık.
Dünya, insan gözü ile gözlemlendiğinde düz bir haldedir. Bu durumun sebebi insanın görüş açısının darlığı, ufuk noktasına kadar görebiliyor olmasıdır. Insan bu doğrultuda her an etrafındaki yeryüzünü belirli yer şekilleri dışında düz bir şekilde gözlemlemektedir.
Daha küçük bir Dünya daha zayıf bir yer çekimine sahip olurdu. O zaman da Dünya'yı çevreleyip atmosferi meydana getiren gazlar uzay boşluğuna kaçardı. Tabi atmosfersiz bir Dünya'da da hayat olmazdı.
Dünyanın geoit şeklinde olması iklimlerin dağılımında, dağ, ova ve plato gibi yeryüzü şekillerinin oluşumunda etkili olmuştur. Eksen eğikliği ve dünyanın geoit biçiminde olması, güneş ışınlarının geliş açısını da doğrudan etkiler. Bu nedenle Kuzey Yarım Küre'de yaz yaşanırken, Güney Yarım Kürede kış yaşanır.
Yerçekimi ivmesi yüzeye yaklaştıkça artar, dünya merkezine yaklaştıkça azalır. Şu anher şey yüzeyde o yüzden uçlardaki sular düşmüyor. Sen dünya benzeri bir şey yaptın ama o yaptığın cismin merkezinde bir çekim kuvveti yok ondan koyduğun sulara yine dünyanın merkezindeki çekim kuvveti etki eder ve sular yere düşer.
Dünya'nın Gölgesi: Teknolojik gelişmeler sadece Dünya'nın değil Ay'ın da fotoğraflarının çekilmesini sağladı. Gezegenimizin Ay'ın üstüne vuran gölgesi de küre biçimindedir. Bu da Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlayan görsel kanıtlardan biridir.
Bir gezegende mevsimlerin oluşmasına neden olan iki etken vardır: gezegenin eksen eğikliği ve Güneş etrafındaki yörüngesinin şekli. Eksen eğikliği, bir gezegenin dönme ekseniyle yörünge ekseni arasındaki açıdır. Dünya'da mevsimlerin oluşmasında eksen eğikliği -yaklaşık 23 derece- daha büyük rol oynar.
Kur'an'a göre gökler ve yerler bitişik iken, Allah aralarını büyük bir patlama (Bing Bang) ile ayırdı. Büyük patlamadan sonra yüce Allah bulutsu kütle haline gelen (sedim) göğe ve yere, çekim kanununa göre yerlerinizi alınız emrini verdi.
Her ne kadar günümüzde dünyanın düz olduğunu iddia eden kişiler hala olsa dahi, dünya bir küre şekline sahiptir. Ancak tam olarak ve kusursuz bir küre değildir. Kutuplardan basık ve ekvatordan şişkin şekilde bir küre görüntüsüne sahiptir. Günümüzde bu şeklin ismine ise geoit denmektedir.
Rum Suresi'nin 3. ayetinde, Rumlar'ın “Dünyanın en alçak yerinde” yenildikleri belirtilir. Bu ifadenin Arapçası “edna-l arz(d)” dır. “Edna” kelimesi, Arapça'da “alçak” manasına da gelen “deni” kelimesinden türemiştir ve “en alçak” anlamına gelir. “Arz(d)” ise yeryüzü demektir.
Bu uzaklaştırma oranı, önümüzdeki iki milyar yıl boyunca artan güneş parlaklığının etkilerine karşı koymak için yeterli olacaktır. 2,8 milyar yıl sonra Dünya'nın yüzey sıcaklığı kutuplarda bile 422 K'e (149 °C) ulaşmış olacak ve aşırı koşullar nedeniyle bu zamana kadar süregelmiş olan yaşam sona erecektir.
İlk olarak; Güneş enerjisinden gelen enerji yaklaşık 2 katı olurdu. Klorofili bulunan bitki vb. varlıklar geceleyin oksijen tüketemeyecektir. Aynı şekilde fotosentez oranı artacağı için havadaki karbondioksit azalacaktır ve havadaki oksijen artacaktır.
Bir değil iki Güneş'imiz olsaydı, acaba ne olurdu? Bir düşünsenize sabah oluyor, hava yavaş yavaş aydınlanıyor ve güneş doğuyor. Biraz sonra ufuktan ikinci bir güneş daha yükseliyor. Akşam olup ilk güneş ufkun altına indiğinde yatağa girip uyumak için öteki güneşin de batmasını bekliyorsunuz.
Her ne kadar dünyanın düz olduğunu savunanların sayısı fazla olsa da yapılan akademik araştırmalara göre, bilimsel araştırmalara göre dünya düz değil yuvarlaktır. Dünyanın düz olmadığı, yuvarlak olduğu ispatlanmıştır. Hatta yuvarlak değil dünya geoit şeklindedir.
Şöyle düşünün: Dünya, tüm hızına rağmen, öyle yavaş dönüyor ki, 1 tam turunu tamamlaması tam 24 saat sürüyor! Yani Dünya'nın dönüşünü hissetmemizin ana sebebi, esasında dönüşün açısal olarak aşırı yavaş olmasıdır. Dünya'nın kendi etrafında 1 saniyede sadece 0.00416666654 derece döner (1 tam dönüş 360 derecedir).
Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay'ın Dünya ve Güneş'e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür. Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara Ay'ın evreleri (safhaları) denir.
Galileo Galilei, (15 Şubat 1564 – 8 Ocak 1642) İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan Macellan oldu. Macellan keşif için çıktığı deniz yolculuğunda Batıya ve doğuya gidildikçe saat farkları olduğunu gözlemledi. Dünyanın Yuvarlak Olduğunu Kim Buldu ve Keşfetti? Dünyanın yuvarlak olduğunu yaptığı keşif gezileri sonucunda Macellan buldu.
İbn-i Heysem optik alanında yaptığı deneysel çalışmalar ve teoriler sebebiyle optik biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Bazıları, İbn-i Heysem'i modern bilimsel metodu geliştirdiği için "ilk bilim insanı" olarak nitelendirdiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri