Eğer bir oyuncunun şahının bulunduğu kare tehdit altında olmadığı halde bu oyuncunun kalan tek taşı şah ise ve şahının tehdit altında olmayan bir kareye yapabileceği bir hamlesi yoksa oyun pat olur, yani berabere biter.
16 kere hamle yaparsa tek şahı kalan oyuncu, berabere biter. Kural şudur: 50 hamle boyunca oyunda taş alınmaz veya er sürülmezse oyun berabere olur. Dolayısıyla rakibin tek şahı kalmış olsa bile bir er sürüldüğünde baştan elliye kadar saymak zorunludur. 16 hamle diye bir kural kesinlikle yoktur.
Bir satranç oyunu, iki tarafında MAT edecek taşı yoksa berabere biter. Sadece İki Şahın kaldığı durumda oyunu bırakabilirsiniz. Durum BERABEREDİR.
Kaç Hamlede Pat Olunur? 50 hamle kuralı ile oyun berabere bitirilebilir. Bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca bir piyonun oynamadığı ya da herhangi bir taşın alınmadığı durumlarda oyun berabere bitmektedir.
Şahın ŞAH ÇEKİLMEMİŞ olmasına rağmen, mümkün hamlesi olmadığı duruma PAT denir. Sonuç BERABEREDİR.
İlgili 26 soru bulundu
Görmezlerse de hamle geri alınır çünkü şah yemek yoktur. Dolayısıyla "şah" demeden mat olur ve öyle olmak zorundadır!
Şah her oyuncu için bir tanedir. Beyaz oyuncunun şahı başlangıçta e1 karesinde, siyah oyuncunun şahı e8 karesinde yer alır. Boş olan karelere ileri, geri, sağa, sola ve çapraz hareket ederek önündeki taşı yer. Vezir oyundaki at hariç her taşın hareket yeteneğine sahiptir.
Şah, her yönde bir kare gidebilir. Her iki şahlar, birbirlerini tehdit edecekleri ve şahın da tehdit edilmiş bir kareye gitmesinin yasak olmasından dolayı hiçbir zaman yan yana duramazlar.
Pat, satrançta bir oyuncunun oyun sırası geldiği halde kurallara uygun hiçbir hamle yapamadığı ancak karşı taraf şah çekmediği için oyunu da kaybetmediği durumdur. Pat durumunda oyun beraberlikle sonuçlanır.
Elli hamle kuralı bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca herhangi bir taşın alınmadığı ya da bir piyonun oynanmadığı durumlarda oyunun beraberlikle sonuçlanabilmesini sağlar.
Şah her yöne yalnız bir kare ilerler.
At iki kare düz ve sağa ya da sola bir kare daha giderek hamlesini tamamlanmaktadır. İleri şekilde oynadığında ileri iki kare ve yan oynanır. Geri şekilde oynadığında ise geri iki kare ve yan olmak üzere hamlesini tamamlamaktadır.
Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir.
Örneğin şah, kale ve tek şah konumunda tek kalesiolan taraf 50 hamlede mat edemezse oyun berabere biter. Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
Şah, bir seferinde herhangi bir yöne (yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz) sadece bir kare gidebilen, satranç oyununda en değerli taştır. Yandaki şekilde beyaz şah rakibin tehdit ettiği kırmızılı karelere gidemez. Piyon, ilk karesinde ise isteğe bağlı olarak ileri doğru ya bir kare ya da iki kare gidebilir.
Satrançta hatalı hamle pozisyonun yanlış değerlendirmesi sebebiyle yapılan hamledir yani oyun bilginizin ya da hesaplamanızın yetersizliğinden kaynaklanır. Yaptığınız hamleden beş hamle sonra bir piyon kaybediyor olmanız hata iken, bir hamlede vezirinizi rakip piyonun alacağı yere koymanız körlüktür.
Oyunda, oynayacak herhangi bir hamle kalmadığında.. Örneğin, Bir satranç oyununda; rakip Şah'ın tüm gideceği kareleri engellemişse ve ortada şah durumu yoksa, oyuncunun ise Şah'dan başka taşı kalmayıp, kaldıysa da eğer oynaması dahilinde kural hatası oluyorsa oyun orada "Pat" olur, ve beraberlik olunur..
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
Aktif satranç: Taraflara verilen toplam sürenin 30 dakika olduğu oyunlar. Ayrık Er: Komşu düşey sütunlarında aynı renkten başka Piyon bulunmayan Piyon. Bekleme hamlesi: Başlıca amacı oyun sırasını rakibe bırakmak olan hamle. Blitz (Yıldırım): Taraflara genelde en çok 5 dakikanın verildiği hızlı oyun tarzı.
İki atla şah mat zorlanamaz.
Satrançta Şah Yenir mi? Satrançta şah hiçbir taş tarafından yenemez. Buna rağmen hareket kapasitesi ise son derece kısıtlıdır. Sağa, sola, öne, arkaya sadece 1 kare ilerleyebilir.
Mat etmenin imkanı yok. Taraflar el sıkışır. Tek at ve tek fil kalınca da konum berabere. Bazen tek fil ve tek at ile oluşabilecek özel mat oluşturabilme durumlarında oyun devam edebilir.
Şah çekildiğinde “Şah” deme zorunluluğu yoktur. “Şah” demek istediğiniz de rakibinizin duyabileceği şekilde söylemelisiniz. Rakibiniz şah çektiğinizde fark etmese bile “Şah” demedi iddiasında bulunamaz. Satranç oyununda şah alınmaz.
Şah tehdidinden kurtulmak için ROK ATILAMAZ. Daha önceden şah çekilmiş, ama Şahınız kıpırdamamışsa rok atabilirsiniz. Rakip taşla kontrol edilen yere gelecek şekilde rok atamazsınız. Bu konumda eğer Beyaz VEZİR KANADINA rok atarsa Şah, Filin tehdidi altında kalmış olur.
Kale ileri, geri, sağa ve sola istediği miktarda ilerleyebilir. Kalenin önünde aynı renkten bir taş varsa Kale o taşın üzerinden geçemez. Yani o yöne doğru hareket etmek isterse sadece o taşın olduğu yere kadar gidebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri