Alak Suresi (Arapça: سورة العلق), Kur'an'ın 96. suresi ve kronolojik olarak inen ilk suresidir. Sure, 19 ayetten oluşur. Mekke'de inen sure, ismini 2. ayette geçen ve ''kan pıhtısı / embriyo / zigot'' gibi anlamlara gelen ''alak'' kelimesinden almıştır.
Alak sûresi, vahiy bilgisinin insanı olgunlaştırmadaki önemini belirtmektedir. Buna göre yaratanı tanımak, ilmin de dinin de temelini teşkil eder. İlk vahyin “oku” emriyle başlaması ve bu emrin beş kısa âyet içinde iki defa tekrar edilmesi, okumanın insan hayatında ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Her şeyi halk iden ve insânı kan pıhtısından halk iyleyen Allâh'ın ismiyle başlayarak Kur'ân'ı oku. O, insanı pıhtılaşmış kandan (alak'tan) yarattı. “Alak”, yahut “alaka”, erkeğin spermiyle döllenmiş dişi yumurtadan bir hafta zarfında oluşan hücre topluluğunun rahim cidarına asılıp gömülmüş şekli demektir.
Kur'an'da geçen “alaka” kelimesi, geçmişteki tefsirlerde “kan pıhtısı” şeklinde algılanmışken, son tefsirler ”aşılanmış yumurta”, yani,“zigot”olarak ifade etmektedirler. Genel olarak müfessirler alaka'nın çoğulu olarak alak kelimesine, “kan pıhtısı görünümünde olan döllenmiş hücre” anlamı verirler.
Alak suresinin ilk 5 ayeti, Kuran-ı Kerim'in ilk ayetleridir ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e (sav) ve tüm insanlığa okumayı emretmiştir. Bu ayetler aynı zamanda İslam'ın okumaya ve öğrenmeye ne kadar önem verdiğine de işaret etmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Buna göre alak terimiyle “kan pıhtısı, embriyo” manaları temsil edilmektedir. İlgili ayette Allah'ın insanları alaktan yarattığına değinilmektedir. Alak Suresi, Mekke'de Müslümanlar için indirilen ilk sure olarak kabul edilmektedir. Bu surenin kendisinden önce tebliğ edilen hiçbir ayet bulunmamaktadır.
7 kere Alak Suresi okumanın, kişinin muradını gerçek kılacağına inanılır. Ayrıca herhangi bir hayırlı iş için 7 kere Alak Suresi okumak, o işin rast gitmesini sağlar. Tüm bunlara ek olarak Alak Suresini her gün okuyan kişilerin hafızasının daha kuvvetli bir hal alacağı belirtilmiştir.
Alaka safhası, asılı ve donuk bir kan vaziyetindedir. Ceninin bütün hayat özellikleri, bu pıhtı hâlindeki kanda depolanmıştır. Mudğa ise, çiğnenmiş et demektir. Şekline bakıldığında, onun sanki çiğnenmiş bir et parçası hâlinde olduğu görülür.
TASAVVUF. “İlgi; bir şeye gönül verme, bağlanma ve düşmanlık” gibi mânalara gelen alâka (çoğulu alâik) kelimesi, tasavvufta “koparılması öngörülen dünya bağı, insanları maddeye ve nefsin arzularına yönelten sebepler” anlamında kullanılmıştır.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
Alak sözlükte, “kan pıhtısı, embriyo, zigot” gibi anlamlara gelir. Genellikle “kan pıhtısı” diye açıklanan alakın, döllenmiş hücrenin ana rahminde tutunan, yani embriyon safhasından önceki halini (nidation) ifade ettiğini söylemek mümkündür.
- Kur'an ayetlerinin iniş sırası olarak "Alak, Kalem, Mezzemmil, Müddessir..." şeklinde tefsirlerde görülüyor.
(1) Ikra' Bismi Rabbikelleziy halak; (2) Halekal'İnsane min 'alak; (3) Ikra' ve Rabbükel'Ekrem; (4) Elleziy 'alleme BilKalem; (5) Allemel'İnsane ma lem ya'lem. Anlamı: 1. Yaratan Rabbinin ismi (ile işaret ettiği hakikatin olan kuvveler) ile OKU!
Bu kelime, sözlükte “yapışmak, asılmak, sevgi, ilgi, kan emen kurtçuk” gibi anlamlara gelen alaka kelimesinin çoğuludur. 2. âyetteki “alak” ile aşılanmış yumurtanın ana rahminin iç cidarına asılı vaziyetinin (zigot) kastedildiği anlaşılmaktadır.
Resulullah'a tam olarak inen ilk sure de Fatiha suresidir, bu hususta görüş birliği vardır, daha sonra Müddessir suresinin birkaç ayeti nazil olmuştur, fakat Peygamber'e tümüyle birden nazil olan ilk sure Fatiha suresidir.
Oku emri, Kur'an'ın hidayetli nazarı ile kainatı tefekkür etmektir. Üstad Hazretlerinin ifadesi ile, kainatı mana-yı harfi ile okumak ve anlamak şeklindedir. Mana-yı harfi, mahlukata ve bütün kainata Allah hesabına ve Allah'ın sanatı ve eseri nazarı ile bakmaktır.
Üzerinde inceltme işareti bulunan “âlâ” Arapça kökenli bir kelimedir. Dilimize ise, Arapçadan geçmiş olan bir isimdir. Güzel ve iyi anlamına gelir.
İlgi. Gönül bağı anlamına gelir. Bu kelime genellikle alaka, alağka şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı alaka şeklinde olmalıdır.
Alaka kelimesinin eş anlamlısı İlgi kelimesidir. Bu nedenle Alaka kelimesi yerine İlgi kelimesinin kullanılması doğru kabul edilir.
Kuran'da toplam 6 kez geçer (22:5, 23:14 (2 kez), 40:67, 75:38, 96:2). Geçişlerden 23:14 aşağıda verilmiştir.
İlgisiz, ilgisi olmayan. İlgisiz, umur etmeyen.
Kur'an'da geçen alaka kelimesi spermatozoit sonrası aşamayı, yani döllenmiş yumurtanın rahim cidarına asılması yahut tutunması ve etrafında bir kan havuzcuğu oluşması aşamasını ifade etmektedir.
Kur'ân-ı Kerîm'in, ezberden abdestsiz okunabileceği konusunda bir ihtilaf yoktur. Bununla beraber, Allah kelamı olduğundan, ezberden okunduğunda da abdestli olunması, bazı âlimler tarafından tavsiye edilmiştir (Nevevî, el-Mecmû', 2/69).
Mâ lem yalem
5- Bilmediği şeyi insana öğretendir.
İkra ismi, Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir. İkra isra 14, Alak 1. ayetinde geçmektedir. İlk vahiy olarak İkra yani oku vahyi bildirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri