Kur'an 'Allah, tevhid, uluhiyet, insan, aile, toplum yapısı, ahlak, hukuk, Allah ile insan, Allah ile alem, insan ile insan, insan ile alem münasebetleri ve peygamber kıssaları' konularını detaylarıyla açıklamaktadır.
Özetle Kuran; insanları doğru yola kılavuzlayan, öğütleriyle ve işaretleriyle düşünmeye sevk eden ve ahiret hususunda uyaran rehber bir kitaptır. İnsan için indirilmiştir.
Kur'an, herhangi bir coğrafya, zaman ve ırk endişesi taşımaksızın bütün beşeriyeti, karanlıktan çıkarıp aydınlığa ulaştırmak için indirilmiştir. Kur'an, insanlığa doğru yolu gösterip onları dünya ve ahiret saadetine eriştirmek için Yüce Allah'ın indirmiş olduğu son ilâhî kitaptır.
Kıssalar doğru ve ibret verici olayları tasvir etmesi açısından önem taşımaktadır. Amacı Allah'ın birliğini ispat ve insanlığın mutluluğunu temin etmektir. Kıssalarda iyi ve kötü toplumların durumu tasvir edilerek iyiler örnek gösterilmektedir.
"Allah-u Teâla, Kur'ân-ı Kerim'de bize iyilik ve takvada yardımlaşmamızı emrediyor." | SEMERKAND TV - YouTube.
İlgili 40 soru bulundu
Prof. Akyüz, ayetlerde Allah'ın direkt olarak Hz. Muhammed'e “yap” ya da “yapma” şeklinde seslendiği toplam 114 emir ve yasak tespit etti. Akyüz, bu 114 emirin erdemli insanı ortaya çıkaran kodlar olduğunu söyledi.
Yani, “Sadece Kur'ân ayetleri yeterlidir, hadislere bile ihtiyaç yoktur.” demek, başlı başına ve sorumsuzca yapılmış cüretkâr bir içtihattır. Zira, Kur'ân-ı Kerimde, “Sadece ayetlerle iktifa edin, Peygamberin sünnetine uymanız gerekmez.” mânasında bir ayet yoktur.
Gerçekte Kur'ân kıssaları amelî olarak meydana gelmiş tarihî olaylardır. İnsanlık değişmedikçe benzer olayların yaşanması mukadder olacağından Kur'ân muhatapları bu olaylarla uyarmaktadır.
Rivayet ile eş anlamlı olan kıssa sözcüğü, kısa ve özlü hikaye anlamına gelir. Dinde ise peygamberlerin ve velilerin hayatlarından kesitler sunan ayet ve hadisler kıssa olarak nitelendirilir.
Mahiyetleri itibariyle Kur'an kıssaları üçe ayrılır. 1. Tarihî kıssalar. Âdem ve iki oğlu, Nûh, Hûd, Sâlih, Lût, İbrâhim, İsmâil, İshak, Ya'kūb, Yûsuf, Şuayb, Mûsâ, Dâvûd, Süleyman, Eyyûb, Yûnus, Zekeriyyâ, Yahyâ ve Îsâ gibi peygamberlerin kıssalarıdır.
Tevhid konusu, delilleri, Allah'ın isimleri, sıfatları, inanç esasları, inanç grupları, Allah ile insan ve Allah ile alem münasebetleri de, 'Kur'an'ın Ana Konuları'nı oluşturmaktadır.
İslam inanışında Kuran'ın vahyi 610 yılında melek Cebrail'in (Allah tarafından gönderildiğine inanılır) Mekke yakınlarındaki Hira mağarasında Muhammed'e görünüp ona Alak Suresi'nden ilk ayetleri okumasıyla başlar ve Muhammed'in 632'deki ölümüne kadar devam eder.
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
100 yıllık Kur'an-ı Kerim'e 226 bin lira.
Mâverdî, Kur'ân-ı Kerîm'de Allah'ın kendi kitabını “el-kur'ân, el-furkān, el-kitâb, ez-zikir” isimleriyle adlandırdığını söyler. Muhammed Tâhir b. Âşûr'a göre ise Kur'an'ın en meşhur isimleri şunlardır: Kur'ân, tenzîl, kitâb, furkān, zikr, vahy, kelâmullah. Hz.
Kur'an'ı-Kerim Yüce Allah tarafından Peygamberimiz Hz. Muhammed (a.s.)'e gönderilen son ilahi kitaptır. Yüce kitabımızın muhatabı bütün insanlar, gayesi de insanlığın dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamaktır. Bu gayeye ulaşabilmemiz için, Kur'an'ı okumamız, anlamamız emir ve yasaklarına uymamız gerekir.
Kur'an-ı Kerim kırk iki vahiy katibi tarafından yazılmıştır.
En meşhurları Mekke'de Abdullah b. Sa'd, Medine'de ise Übey ibni Kab'dır. Kur'an ayetleri kağıt, bez, deri parçaları, taş, tuğla, kürek kemikleri üzerine yazılmıştır.
Tefsir ilmi, Kur'an'da oldukça fazla yer tutan kıssalarda verilen bazı tarihi bilgilerin doğru anlaşılmasını sağlamak için nden faydalanır. Bir ayetin asıl anlamına ulaşmak için muhtemel anlamlarından birini tercih edip yorumlamaya denir.
şöyle bir fark vardır. Kıssa gerçek olaylardır. Kur'an-ı Kerim'de bu yüzden hikaye kavramı kullanılmamıştır. Fakat hikaye olmuş veya olabilecek bir olayın anlatılmasıdır (Şengül, 2002: 498).
Surenin meali. 1: Yaratan Rabbinin adıyla oku! 2: O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır.
Kur'an (Arapça: القرآن / el-Kur'an) veya yaygın kullanılan adıyla Kur'an-ı Kerim (قُرْآنِ کَرٖیمْ), Müslüman inancına göre, yaklaşık 23 yıllık bir süreçte ayetleri Allah tarafından Cebrâil adındaki melek aracılığıyla Muhammed'e parça parça vahiyler hâlinde indirilen bir kutsal kitaptır.
Tabi Hz. Ebubekir'in en önemli görevlerinden biriside Kur'an-ı Kerim'i korumaktı. Bunun için dağınık bir halde olan Kur'an-ı Kerim, Hz. Ebubekir tarafından kitap haline getirilmiştir.
Peygamber Efendimiz (SaV) hayızlı (adetli), lohusa ve cünübün Kur'an okuması ile ilgili şöyle buyurmuştur; "Hayızlı kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan bir şey okuyamaz." (Tirmizi, Taharet,) ayrıca Hz. ali (ra) de şöyle demiştir: "allah Resülünü cünüplüğün dışında Kur'an okumadan bir şey alıkoymazdı."
Hz. Ayşe'nin (ra) kendisine Hz. Peygamber'in ahlakını sorduklarında “Siz Kuran okumuyor musunuz? Onun ahlakı Kuran'dı” diye cevap vermesi Kuran'ın bu yönünü vurgulaması açısından önemlidir.
Aksine sünnete sarılmayı emretmiştir. Kaldı ki sünnet (hadis) olmadan Kur'ân'ı anlamak mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri