Röntgen filmleri ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarının aksine MR sağlığa zararlı iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz.
Ayrıca MR radyasyon içermediğinden kadın ve erkek üreme organları, pelvik organlar ve mesane için iyi bir görüntüleme alternatifidir.
Mr görüntüleme, radyo dalgaları kullanarak vücudun iç kısmının görüntülemesini sağlayan testtir. Emar taraması, bilgisayarlı tomografi ve röntgen görüntülemesinde farklı olarak radyasyon içermemektedir.
Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.
İlacın enjekte edilmesi ve tüm hazırlıkların yapılması nedeniyle çekim süresi de normal mr çekimine göre daha uzun sürmektedir. Normal emar çekimlerinde radyasyon kullanılmadığı gibi ilaçlı mr çekimlerinde de radyasyon kullanılmaz.
İlgili 39 soru bulundu
İlaçlı MR, dokuların daha ayrıntılı görüntülenmesi için istenmektedir. Dokularda bir anormallik varsa ilaçlı MR ile bunlar daha net görülür. Bu yöntemde hastaya kontrast bir madde enjekte edilir. Bu süreçle birlikte normal MR'dan daha uzun süren bir görüntüleme yöntemi olmaktadır.
Cildin, organların ve diğer dokuların kalınlaşmasına neden olan nefrojenik sistemik fibrozis (NSF), kontrast madde ile MR'ı çekilen böbrek hastalığı olan kişilerde nadir görülen bir komplikasyondur. Bu nedenle, şiddetli böbrek hastalığı olan kişilerde MR için gadolinyum bazlı kontrast madde kullanılmayabilir.
Emar taramasının yapıldığı gün, üzerinizde metal eşya ve metal içeren (çıtçıtlı body gibi) eşyaları giymemeniz önerilir. Hastanede tüm metal eşyalarınızı ve aksesuarlarınızı çıkarmamız gerektiği gibi kıyafetleriniz yerine de hastane önlüğü giymeniz gerekmektedir.
Kontrast madde kullanımı sonrası; deri döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi görülebilir. Emar taraması öncesi sakinleşmeniz gerekiyorsa, sedasyon veya anestezi uygulanabilir. Sakinleştirici bu maddelerin kullanımı durumunda, operasyon sonrası mide bulantısı ve baş dönmesi gibi etkiler görülebilir.
Özellikle sarımsak ve soğan vücuttaki radyasyonun atılması için en etkili yiyecekler arasında yer almaktadır. Bunun yanında yeşil çay tüketiminin de vücuttaki radyasyonu atmak için bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
Tomografi görüntüleme tekniğinde x ışınlarını yani radyasyonu kullanırken, Manyetik Rezonans (MR) görüntülemede manyetik alanlı radyo dalgalarını kullanır.
MR Cihazının Bölümleri
Süper iletken mıknatıs: Titanyum ve niyobyum elementlerinin bir araya getirdiği alaşım çok iyi bir iletkenlik özelliği gösterir. Bunun yanında çok iyi bir manyetik alan oluşturur. Soğutma sistemi: Mıknatısların ortaya çıkardığı yüksek ısıyı cihazdan uzaklaştırmaya yardımcı olur.
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
Ultrasonografi ve MRI, iyonize radyasyon içermez ve gebelikte bebek üzerine bilinen bir zararı yoktur. Ultrasonografi, ses dalgaları, MRI da manyetik dalgaları kullandığı için, gebelikte rahatlıkla kullanılır.
Örneğin çoğu dövme içerisinde ağır metaller kullanılmaktadır. Bunların kullanıldığı dövme ile tanı amaçlı MR cihazına giremezsiniz.
Çağımızın en korkulan hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alan Alzheimer'da erken teşhisin önemi büyük. Ailesinde Alzheimer görülen 50 yaş üstü kişilerin yılda bir kez beyin check-up'ı yaptırması gerektiğini belirten uzmanlar, sosyal ilişkilerin önemine dikkat çekiyor.
Bazı MRG taramaları kontrast boya enjeksiyonu yapmayı gerektirir. Bu, bazı dokuların ve kan damarlarının daha net ve daha ayrıntılı görünmesini sağlar. Bazen kullanılan kontrast madde bulantı, deri döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi gibi yan etkilere neden olur. Bu yan etkiler genellikle hafif ve kısa sürelidir.
Kontrast madde enjekte edilmeden çekilen işleme kontrastsız MR denir. Pek çok hastalığın tanı ve tedavisine yardımcı olan MR, vücudun görüntülenmesi için radyo dalgaları, güçlü mıknatıslar ve bilgisayarın kullanıldığı bir işlemdir.
Emar çekileceği bölgeye ve emar işlemini yapacak olan hastanenin kalitesine bağlı olarak emar işleminin fiyatlandırılmasının 250 TL ile 2500 TL arasında değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz.
Enjekte edilen bu madde sayesinde dokularda daha net görüntüler elde edilir. İlaçlı MR çektirenler yorumları çekimin ardından bu maddenin vücuttan atılması için bol su içilmesi yönündedir.
Bilgisayarlı tomografi ve röntgen gibi görüntüleme tekniklerinin aksine emar işleminde x-ışını kullanılmaz ve bu nedenle radyasyon riski bulunmaz. MR sonrası baş ağrısı neden olur? Cihazdaki güçlü mıknatıslardan dolayı baş ağrısı ortaya çıkabilir.
İlaçlı emar sonuçlarında kanser bulgusuna rastlanması, raporların analiz süresini uzatabilmektedir. Bu nedenle sonuçların tarafınıza iletilmesi biraz sürebilir ancak en fazla 3 gün içerisinde sonuçları almanız mümkündür.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
Mr çekimi sırasında dikkat isteyen bazı hususlar vardır. Hastanın üzerinde metal eşyanın bulunmaması, hastaya çekime uygun önlük giydirilmesi, hastanın çekim anında hareketsiz kalması ve bazı durumlarda hastanın nefesini tutması dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
Bilgisayarlı tomografi (BT), mamografi, kemik dansitometri çekimleri aynı gün yapılmakta, BT sonucu en geç üç günde verilmektedir. Ultrasonografi ve MR çekimleri ise en geç üç gün içerisinde randevu ile çekilebilmekte ve sonuçlar raporlama gerektirdiğinden en geç üç günde alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri