Kur'ân-ı Kerîm'de ve hadislerde şifalı olduğu belirtilen gıda maddesi. Dinî, ahlâkî ve bedenî hastalıkların tedavisi ve ilâcı anlamında bir Kur'an terimi. Hurma ezmesi veya bal gibi tatlı bir maddenin yeni doğan çocuğun damağına sürülmesi anlamında bir terim.
Arı ile ilgili ayetler
68: Rabbin, bal arısına şöyle ilham etti: "Dağlardan, ağaçlardan ve insanların yaptıkları çardaklardan (kovanlardan) kendine evler edin." 69: "Sonra meyvelerin hepsinden ye ve Rabbinin sana kolaylaştırdığı (yaylım) yollarına gir." Onların karınlarından çeşitli renklerde bir şerbet (bal) çıkar.
BAL: Peygamber Efendimiz buyuruyor: “– Üç şeyde şifa vardır: Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta, fakat ben dağlamayı sevmem. Bal, bütün hastalıklara şifâdır. Çünkü yetmiş peygamber onun şifası ve bereketine dua etmişlerdir.”
Bal ise Bektaşi geleneğinde ilahi gerçekliği sembolize etmektedir. Arı yani derviş tasavvuf yolunda bal'a, yani ilahi hakikate ulaşmaya çalışır. Arının bal yapabilmek için pek çok çiçeği dolaşması, tasavvufta inananların en doğru yolu seçmesiyle özdeşleştirilmiştir.
Tarih boyunca arılar, bal yapmaları yönüyle kutsal sayılmış; arıların kovanları ve çalışma şekilleri Kutsal kitaplarda Tanrı'nın bir mucizesi olarak nitelendirilmiştir. Arı, mitolojide üremeyi, bereketi, bolluğu ve ölümsüzlüğü simgelemiş; bal arıları şairlerin ilham perisi olmuştur.
İlgili 38 soru bulundu
Taberî'ye göre baal, Araplar tarafından her şeyin her şeye hakim olduğunu belirtmek için kullanılan bir tabirdi.
Rabbin bal arısına vahyetti: Dağlarda, ağaçlarda ve onların kurdukları çardaklarda kendine evler edin. Nahl Suresi, 69. ayet: Sonra meyvelerin tümünden ye, böylece Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarda yürü-uçuver. Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, onda insanlar için bir şifa vardır.
Peygamber balın tedavide kullanılmasını tavsiye etmiş, “Şifa veren iki şeye devam ediniz: Bala ve Kur'an'a” buyurmuştur (İbn Mâce, “Ṭıb”, 7). Balın Kur'ân-ı Kerîm'le birlikte zikredilişine, Hz. Ebû Bekir'in Resûlullah'ın huzurunda tabir ettiği rüya ile ilgili hadiste de rastlanmaktadır.
Kur'an-ı Kerim Konu Fihristi / A Harfi
Rabbin bal arısına şöyle vahyetti: “Dağlarda, ağaçlarda ve insanların kurdukları çardaklarda kendine göz göz kovan edin.”
Ali ve kızı Hz. Fatıma ile eşi Hz. Ayşe arasında geçtiği söylenen olayla ilgilidir. Sonraları halk arasında “Bal Tefsiri” adıyla anılan bu olay, söz konusu kişilerin bir tasta bulunan ve içine kıl düşmüş balla ilgili olarak tas, bal ve kıl hakkındaki yorumlarıdır.
Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur.
Ebi Hind anlatıyor: Peygamber Efendimize kuru üzüm gönderdi, bunun üzerine şöyle buyurdu: “Kuru üzüm ne güzel yiyecektir. O sinirleri sağlamlaştırır, hastalıkları giderir, kızgınlığı sakinleştirir, ağız kokusunu güzelleştirir, balgamı keser, benzi hoş eyler.” KARPUZ: Karpuz da Efendimiz'in en sevdiği meyvelerdendir.
Hurmanın tek sayıda yenmesi Allah'ın birliğine işaret içindir. Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer. Mesela, suyu iki veya dört yudumda değil, üç yudumda içer. Abdestte de, gusülde de suyu iki, dört yada altı yudumda değil, üç kere üstüne dökmeyi tercih eder.
15: Allah, sizi sarsmaması için yeryüzüne sağlam, sarsılmaz dağlar çaktı; yolunuzu bulabilmeniz için de ırmaklar ve yollar açtı. 16: Bunların dışında yol gösterecek daha nice işaretler var etti. İnsanlar geceleyin de yıldızlarla yönlerini ve yollarını bulurlar.
68: Âyetlerimiz hakkında alaylı tavırlarla münâsebetsizliğe dalanları gördüğünde, onlar başka bir konuya geçinceye kadar kendilerinden uzak dur. Şayet şeytan sana bir an için unutturur da yanlarında kalacak olursan, hatırlar hatırlamaz derhal kalk ve o zâlimler gürûhuyla bir arada oturma!
57: Ey insanlar! Rabbinizden size bir öğüt, gönüllerdeki dertlere şifa, mü'minlere doğru yolu gösteren bir rehber ve tam bir rahmet olan Kur'an geldi.
Kur'an'da zikri geçen hayvanlar şunlardır: Aslan, at, balık, bal arısı, bıldırcın, bit, çavuş kuşu, çekirge, deve, domuz, eşek, fil, hüdhüd kuşu, inek, karga, karınca, keçi, koyun, kurbağa, kurt, köpek, maymun, pervane, sinek, sivrisinek, örümcek, yılan.
Bal arıları yaşama bir yumurta olarak başlarlar. Ana arının petek gözlerine yumurtladığı döllenmiş yumurtalardan işçi arılarla ana arılar, dölsüz yumurtalardan ise erkek arılar meydana gelmektedir.
Şunu belirtelim, sadece dişi arılar bal üretebilir. Erkek arılar sadece üremeye ve nesli devam ettirmeye yarar. Yani yediğimiz balların tamamı dişi arıların emeğiyle oluşur. Çiçeklerden aldıkları içerikleri enzimleriyle harmanlayan ve peteklere saklayan arılara biz, işçi arılar diyoruz.
Antiseptik ve anti bakteriyel özelliklere sahip olan balın faydaları oldukça fazladır. Enfeksiyonlarla savaşır ve mide sorunlarını tedavi eder. Balın faydaları saymakla bitmez. Tatlı, lezzetli bir besindir ve sağlığa birçok faydası vardır.
Kanı temizler. Sarılığı kısa sürede iyileştirir. TERLEMEYİ GİDERİR: Bal mumu ile birlikte birkaç gün sakız gibi çiğnenirse burun tıkanıklığı ve bundan dolayı meydana gelen terlemeyi giderir.
Rüyada bal görmek; hayırlı olayların gelişmesi olarak yorumlanır. Bu rüya; saygı, itibar, çocuk ve bol kazanç gibi durumların olumlu yaşanmasına işaret etmektedir. Rüyada bal görmenin anlamı kimi zaman; zorluk çekmek, nazar değdiren bireylerin bulunması, problemler şeklinde de yorumlanmıştır.
67: Hurma ağaçlarının ve üzüm asmalarının meyvelerinden hem sarhoşluk veren bir içki hem de güzel bir rızık elde edersiniz. Şüphesiz ki bunda aklını kullanan bir toplum için kesin bir delil vardır.
69: “Sonra her türlü meyveden ye de, bal yapmak üzere Rabbinin sana takip etmen için belirlediği yolları tam bir inkıyatla tut!” Onların karınlarından çeşitli renklerde bir şerbet çıkar ki onda insanlara şifa vardır. Şüphesiz bunda, sistemli bir şekilde düşünen kimseler için kesin bir delil ve ibret vardır.
İspanya'nın Bicorp Valencia kasabasında bulunan M.Ö. 7000 yıllarında yapıldığı tahmin edilen mağara resimlerinde arılarla çevrili bir kadın bal alırken görülmektedir. Mısır firavunlarının mezarlarında bulunan balmumları ise bundan 3-4 bin yıl önce arılardan bal alındığının kesin bir delil olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri