Kur'ân'da faiz anlamına gelen kelime riba'dır. Riba (الربوا veya الربا) mastar olarak 'artma' ve 'çoğalma' isim olarak 'artan'[1] yani faiz anlamındadır. Faiz, borçtan elde edilen gelirdir. Artma, borçtan dolayı olduğu için riba, bu artışa sebep olan işlem yani faizli işlem demek olur.
Faiz, İslam dininde kesin emirler ile yasaklamaktadır. İslam dininde kesin bir dil ile yasaklanmış olan faiz için birçok hadis ve birçok ayet bulunmaktadır. Hadislerde ve ayetlerde “riba” ismi ile geçen faiz almak ve vermek yasaklanmıştır. Yazımızda faizin yasaklanması ile ilgili ayetleri inceleyeceğiz.
Fıkıh literatüründe ise ribâ, borç verilen bir parayı veya malı belli bir süre sonunda belirli bir fazlalıkla, yahut borç ilişkisinden doğan ve süresinde ödenmeyen bir alacağa ek vade tanıyıp bu süreye karşılık onu fazlalıkla geri almanın veya bu şekilde alınan fazlalığın adıdır.
Riba kelimesinin Türkçedeki karşılığı faizdir. Yani faiz ve riba eş anlamlıdır. Bu bakımdan Kuran- ı Kerimde faiz ile ilgili pek çok ayet yer almaktadır. Bu nedenle de Riba kelimesi pek çok yerde görülür.
Bu bakımdan İslâm'a göre kâr helâl; faiz haram kabul edilmektedir. Kur'an-1 Kerim'de Allah şöyle buyurur: “Allah, alışverişi he- lâl, ribâyı (faizi) haram kılmıştır..." (Bakara Suresi, 275).
İlgili 33 soru bulundu
Faiz Yiyenler | Bakara Suresi Tefsiri 275. Ayet | Halis Bayancuk Hoca Faiz yiyenler, şeytanın dokunduğu (cin çarpmış) kimse gibi (kabirlerinden) kalkarlar. (Bu ceza:) “Alışveriş de faiz gibidir.” demeleri nedeniyledir.
''Faiz yemek 73 küsur günaha tekabül eden büyük bir günahtır. En hafif derecesi bile bir kişinin annesiyle zina etmesi gibi büyük bir günahtır.''
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) faiz yiyene, yedirene, faiz muamelesini yazan kimseye ve bu muamelenin şahitlerine lanet etti! ve: 'Onlar günahta eşittir! ' buyurdu.”
Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilir. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır.
Şafii mezhebinde önemli bir yeri olan Remlî, “Fetava”sında böyle soruya cevap verirken, değişik hadisleri delil getirmek suretiyle, zinanın ribadan daha büyük bir günah olduğunu vurgulamıştır.
Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah'a kalmıştır. (Allah, onu affeder.)
Faiz haramdır; çünkü İslam'ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar.
Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.
Kuran'ın günah diyerek haram ettiği “tefecilik ve tefeci faizi”dir.
Bakara Suresi, 275. ayet: Faiz (riba) yiyenler, ancak şeytan çarpmış olanın kalkışı gibi, çarpılmış olmaktan başka (bir tarzda) kalkmazlar. Bu, onların: "Alım-satım da ancak faiz gibidir" demelerinden dolayıdır. Oysa Allah, alış-verişi helal, faizi haram kılmıştır.
Ve men Ade, kim dönerse deki dönülen şey faiz hakkında, alışverişte faiz gibidir itikadına (kasdedilen faiz de alışveriş gibidir manasıdır) dönülmesidir. Bu çerçevedeki bir anlayış üzerine faiz yemek küfürdür ve sahibi ebedi cehennemliktir. Helal kabul etmeden faiz yiyen büyük günah sahibidir, kafir değildir.
Samimi bir şekilde tövbe edip faizli işlemlerden uzak durmanız gerekir. Ayrıca faiz işlemi haram olsa da evin kendisi haram değildir. Demek ki, bir tövbenin kabul olması, bir günahın affa liyakat kazanması için hiçbir mazeret yokken o günahta ısrar edilmemesi şartı aranmaktadır.
Soru: Zamanında 15 bin lira kredi çekip 1.600 lira civarı faize bulaşan bunu ödemek zorunda olup harama bulaşan pişmanlık yaşayan bir insan bu günahına kefaret olarak ne yapabilir? el Cevab: Tevbe edilmelidir. Bir daha geri dönülmemelidir. Tevbe geri dönmemek üzere azmetmeyi içeren pişmanlık duygusudur.
Riba (faiz) Kur'an'ın şiddetli yasaklarından biridir. Birçok ekonomik problemin altın- da faiz vardır.
- Faiz ile iş yapanlar -faizi helal saymadıkları sürece- kâfir olmazlar. Çünkü Ehl-i sünnetin akidesine göre, faiz gibi büyük günah işleyenler de kâfir olmazlar.
Peygamber (S) zamanında banka olmadığı ve faizin de bugün anladığımızın ötesinde bir mâna taşıdığı söyleniyor.. Cevap: Banka –diğer işleri yanında en önemlisi- faizli kredi işleminin kurumlaşmış şeklidir. İslam, nerede ve nasıl yapılırsa yapılsın faiz alıp vermeyi haram kılmıştır.
Dilimizde kullandığımız faiz kelimesiyle Kur'an'da zikredilen faiz kelimesinin - yukarıda izah ettiğimiz vechile - hiçbir alâkası yoktur. Bu bakımdan, faizin meşrû olduğu iddiasının yanlışlığı açıktır. Türkçede kullandığımız mânadaki faiz kelimesinin karşılığı, ribâ kelimesidir.
Yedi büyük günah şunlardır: 1- Allah'a şirk koşmak. 2- Büyücülük, 3- Katillik, 4- Harpten kaçmak, 5- Yetim malı yemek, 6- Faizcilik, 7- Namuslu kadına iftira etmek. (Buhari, Müslim) Başka bir hadis-i şerifte de, yedi büyük günah içinde Müslüman olan ana babaya asi olmak ifadesi geçiyor.
Hamilelik pek çok konuda kafaların karıştığı bir dönemdir. En büyük kafa karışıklığı yaşanan konulardan biri de hamilelikte cinsel ilişki caiz mi sorusudur. Hamilelikte cinsel ilişkinin yasak olduğuna dair Kuran'da veya Peygamberimiz (s.a.v) 'in hadislerinde herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Hadis-i şerifte belirtilen bu helak ediciler, kişinin ahiret hayatını perişan eden en büyük günahlardır. Şimdi faiz yiyen ve yediren kimseye deriz ki: İnandığın ve iman ettiğin Peygamberimiz, pervasızca daldığın faiz günahına “helak edici” diyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri