Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi olan tereyağı, balık doğal peynirler, yöresel bitkiler ve sebzeler Samsun yemeklerinde de ön plana çıkıyor. Samsun denilince Bafra Pidesi herkesin aklına gelen lezzetlerden olsa da Samsun'un en çok neyi meşhur dediğinizde Samsun'un yerli halkının vereceği cevap "Tirit" olacaktır.
Meşhur Samsun pideleri, nokul tatlısı, fasulye turşusu, Samsun simidi, çeşitli reçel ve marmelatları arasından istediğinizi seçerek yanınıza alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, Samsun'da bulabileceğiniz doğal ürünler de vardır.
Samsun yöresel mutfağında fasulye diblesi, turşu kavurması, karalâhana dolması, mısır çorbası, tirit, keşkek, ekşili, kaz asması, katık böreği, içli mantı, kapalı kıymalı pide ve fındıklı baklava ile kıvratma ve nokul çeşitleri en dikkat çeken yemeklerdendir.
Türkiye'nin kurulmasına dek uzanan ve 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışıyla başlayan sürecin başlangıç durağı olması nedeniyle özel bir konumu bulunan Samsun "19 Mayıs Kenti" olarak anılmakta ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'na ev sahipliği yapmaktadır.
Sebze ürünlerinde olduğu gibi meyve üretiminde de ilk sıralarda yer alan Samsun fındık (116 bin 795 ton) ve kızılcık (1186 ton) Türkiye'de 2'nci sırada yer alıyor. 444 ton muşmula üretimi ile 3'üncü sırada yer alan Samsun, kivi üretiminde (9611 ton) 4'üncü, böğürtlen üretiminde (64 ton) 5'inci ve dut üretiminde (2124 ...
İlgili 29 soru bulundu
Samsun lahana, taze fasulye, turp ve biber üretiminde 1. sırada yer alırken ve biber üretiminde 2. sırada yer almıştır. Samsun'da en çok ekilen ürünler biber, yeşil fasulye, lahana, pırasa, domates, karpuz, kavun, patlıcan, marul, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerdir.
Yetiştirilen ürünler buğday, arpa, çeltik, fasulye, soya fasulyesi, nohut, şekerpancarı, tütün, ayçiçeği, şeftali, fındık ve elma başta olmak üzere çok çeşitlidir. Havza ilçesi nüfus bakımından bölgede orta seviyelerde yer almaktadır.
Anadolu Selçukluları zamanında Samsun`un Müslüman yerleşim yerleri 1.185 yılında Anadolu Selçuklu hakimiyetine geçmiştir. İlk defa Amisos ismi Selçuklular tarafından Samsun olarak değiştirilerek kullanılmaya başlanılmıştır.
İsmin İbranice kökenli olduğunu savunan görüşe göre İbrani lider Samson, Karadeniz kıyılarına kadar gelip bir kent kurmuş ve kente kendi ismini vermiştir. Diğer bir görüşe göre ise isim Nuh'un oğullarından biri olan Sam'dan türemiştir.
Atakum'un en bilinen cazibe merkezi, şüphesiz ki 20 kilometrelik sahil şeridi. Uzun kumsalları, tertemiz denizi ve güneşin altında geçireceğiniz keyifli saatler, burayı tercih etmenizin bir başka sebebi. Sahilde yürüyüş yapabilir, deniz kenarındaki restoranlarda lezzetli yerel yemeklerin tadına bakabilirsiniz.
Samsun'da tadabileceğiniz tatlılar arasında kıvratma, kocakarı gerdanı tatlısı, nokul, fırında kabak tatlısı ve palüze bulunmaktadır. Bu tatlılar arasında özellikle nokul Samsunlular tarafından önerilmektedir.
Mısır pastası, mısır çorbası, keşkek, karalahana çorbası ve sarması, kaz tiridi, yörenin en ünlü yemekleridir. Buğday unundan yapılan "Çarşamba pidesi" de son derece lezzetli, mutlaka denemelisiniz. Büyük şehirlerde Samsun ve Bafra pidesi olarak tanınan kapalı pidenin hası Çarşamba'da yapılır aslında.
Karadeniz Bölgesi şehirleri arasında yer alan Samsun insanlar tarafından yaşanabilecek güzel ilçelere sahiptir. Samsun'un yaşanacak en güzel ilçesi ise sahil şeridi, doğal güzellikleri ve geniş turizm olanaklarıyla Atakum ilçesidir.
Samsun, kara, hava, demir ve deniz yolu bağlantıları ile bölgede bir lojistik üs konumundadır. Karadeniz'in Anadolu'ya açılan kapısı durumunda olan Samsun, limanlarıyla deniz taşımacılığında ağırlığını arttırmaktadır. Samsun Limanı Karadeniz Bölgesi'ndeki en büyük ve demiryolu bağlantısı olan tek limanıdır.
Samsun'un simgesi sayılan bronz Atatürk heykeli, Samsun halkı tarafından Avusturyalı heykeltıraş H. Kriphel'e yaptırıldı. Heykel bir Alman vapuruyla 15 Teşrinisani 1931 günü Samsun'a getirildi.
Samsung (Korece: 삼성 그룹, Samseong Geurup) Lee Byung-Chul tarafından, 1938 yılında kurulmuş olan Güney Kore merkezli bir şirkettir. Yönetim Kurulu Başkanı Lee Kun-Hee'dir.
Samsun ili Karadeniz Bölgesi'nin en büyük metropol kentidir. Kentin nüfus yoğunluğu sebebiyle ticari yaşantısı canlıdır. Yatırım yapmaya; kentin yerleşimi ve üretim alanları diğer Karadeniz illerine göre daha müsaittir. Kent, stratejik önemi nedeniyle de bölgedeki diğer illere göre avantajlı durumdadır.
Samsun Hangi Bölgede? Samsun, Karadeniz Bölgesi Orta Karadeniz bölümündedir. Doğusunda Ordu ili bulunan Samsun'un komşu illeri ise Tokat, Çorum, Sinop'tur. Kuzeyinde ise Karadeniz bulunur.
8. Bayram sofralarının şahı; kocakarı gerdanı tatlısı…
Samsun'un en sevilen tatlılarından kocakarı gerdanı tatlısı, bilinen adıyla burma tatlısı. Kocakarı gerdanı tatlısı özellikle bayramlarda çok tercih ediliyor.
Bafra, pidesi, köftesi, nokulu ve kaymaklı lokumu ile ünlüdür. Nokul, hamurun içine ceviz ve kuru üzüm konularak yapılır.
Bu alanda üretilen ürünler fındık, şeftali, kivi, elma, armut, ceviz ve kiraz gibi meyvelerdir. İlde üretilen diğer ürünler, buğday, mısır(dane), çeltik, kuru baklagiller, şekerpancarı, ayçiçeği, soya ve tütündür.
Türkiye'de çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesinde Gürcistan sınırından başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan kuşakta yapılır. Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
Samsun'un nüfusu 2021 yılına göre 1.371.274'tür. Samsun'un 17 ilçesi vardır. Samsun'un ilçeleri: Alaçam, Atakum, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Canik, Havza, Çarşamba, İlkadım, Ladik, Kavak, 19 Mayıs, Salıpazarı, Terme, Tekkeköy, Yakakent, Vezirköprü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri