Birinci baptan masdar olan kasr, lügatta; hapsetmek, menetmek, kısaltmak, engellemek, sınırlamak4 gibi anlamlara gelmektedir. Belâgat terimi olarak kasr: “Bir şeyin başka bir şeye özel bir yolla tahsis edilmesi ve sadece onu belirtmesidir”5 şeklinde tarif edilmiştir.
Harfi, tabii meddine ilâve yapmaksızın okumak anlamında kıraat terimi. Harfin sesinin harekesi yönünde uzatılmasını ifade eden tecvid terimi.
Kasr, tarihte savunma amacıyla yapılmış olan yerlere verilen isimdir. Ayrıca şehir dışında hükümdarlar için yaptırılan saraylara verilen isim olarak bilinmektedir.
Taberânî aynı hadisi «Sunen-i Kebi r»inde zikretmiştir. Med: Medd-i tabii üzerine, med harflerinden birini fazlaca uzatmaktır. Med, harfi meddin dışında yapılamaz. Kasr: Uzatmanın terki, meddi tabiinin kendi haline bırakılmasıdır.
Tecvîd ilminde ise aslî meddi olduğu gibi bırakıp, ziyâde uzatmayı terk etmeye denir. Yani Kasr'ın iki anlamı vardır. Birincisi meddi tamamen kaldırıp uzatmadan okumak, ikincisi ise aslî meddin üzerine yapılan ziyadeyi kaldırıp aslî med ile okumaktır.
İlgili 42 soru bulundu
tecvid kelimesini ilk defa Hz. Ali'nin kullandığı söylenebilir. Daha sonra İbn Mücâhid ve Ebü'l-Hasan Ali b. Ca'fer es-Saîdî gibi âlimlerde rastlanan tecvid, harflerin fonetik farklılıklarını ve tilâvet kurallarını içine alan ilmin adı olarak Mekkî b.
Tecvid ilmini teorik olarak öğrenmek farz-ı kifaye; Kur'ân harflerini lazımî sıfatlarına uygun kendi mahreçlerinden düzgün ve doğru okumak farz-ı ayn; harfleri birbirleri arasındaki kurallara uyarak yani “idğam, izhar, iklab, ihfa vb…” arızî sıfatlara riayet ederek okumak ise vaciptir.
Kasır, hükümdarlar için şehir dışında yaptırılmış küçük saray veya köşktür. Anadolu beyliklerinin ve valilerinin, tehlikelere karşı savunma tedbirlerine sahip olan binalarına da kasır denirdi. Bu tip kasırlar, şehirlerin yüksek yerlerinde yapılan hisarların içerisinde, iç kaleler özelliğindedir.
Seferi namazları kılınırken farzı dört rekat olan namazların iki rekat olarak kılınması gerekmektedir. Seferi olan kişilerin akşam namazı dışında diğer namazları ikişer rekat olarak kılmaları gerekir. Seferi sayılan kişilerin farz namazlarını kılmaları yeterlidir. Sünnet namazlarını kılmayabilirler.
Bu gibi şüpheli durumlarda okuyucunun tilavetini kolaylaştırmak için bazı harflerin altına med ve kasr işaretleri konulur. 💠 Harfin uzatılarak okunması gereken yerlerde, ilgili harfin altına مد kısa bir şekilde okunması gereken yerlerde قصر işareti yazılır.
Kalp kasrı: Muhatab söylenen şeyin aksine inanıyorsa kasır bu manaya gelir. 2. Tayin kasrı: Muhatabın konu hakkında mütereddid olma durumunda kasır bu manaya gelir. 3. İfrad kasrı: Muhatab hükümde iki veya daha fazla ortak olduğuna inanıyorsa kasır, ifrad olur.
Osmanlı'da “saray” sözcüğü sultan konutu (miri saray) ve hükümet edilen yer anlamına gelmektedir. Kasr Arapça bir kelime olup, Latince “castrum” (çoğul “castra”) kelimesinden gelmektedir ve “istihkâm edilmiş yer”, “bir hükümdarın veya yerel yöneticinin ikametgâhı” manasında kullanılmıştır.
Kasır denilen yapılar bazan köşk olarak da adlandırılmıştır. Osmanlı devrinde aynı yapıların köşk veya kasır olarak anılması bu duruma işaret etmektedir. Esasında köşk, kasır (Ar. kasr), saray ve hatta kale (iç kale) arasında hükümdar ya da beylerin meskenleri olmaları açısından fazla fark yoktur.
isim Koyun sütünden yapılan, genellikle tekerlek biçiminde, sarımtırak, yağlı bir peynir.
📌 Tı durağına vakf-ı mutlak adı verilir. Satırda veya ayet sonunda küçük tı harfi görüldüğü zaman durulması gerekir. Tı durağının görüldüğü yerde anlaşılması gereken bir cümlenin bitip diğer cümlenin başladığıdır. Bu sebeple tı durağında durulması gerekir.
➡ Tilavet esnasında satırın altına doğru yazılmış küçük nun harfini gördüğümüz zaman, nun harfinden önceki kelimenin sonunda yer alan tenvindeki cezimli nun harfini okuyuştan kaldırır; onun yerine esreli nun ekleriz. Bu şekilde iki sessiz harf arasındaki geçişe sesli bir harf ekleyerek okuyuşu devam ettirmiş oluruz.
Yolcu dört rekatlı farz namazlarını ikişer rekat olarak kılar. Buna "kasrı salat" denir. Yolculukta dört rekatlı namazların kısaltılarak kılınması Kur'an, Sünnet ve icma ile câizdir.
İkinci şart da mesela, öğle namazını kılarken içinden, “Bundan sonra ikindi namazını cem'i takdim ederek kılacağım.” diye niyet etmelidir. Bu niyeti namazın içinde selam verinceye kadar getirmesi lazımdır.
Bir kişinin yolculuk hükümlerinden yararlanabilmesi için seferîlik mesafesindeki bir yere gitmeye niyet etmesi gerekir. Grup halinde yapılan yolculukta yolculuk programı hakkında tek başına karar vermeye yetkili olmayan kişi bu hususta karar yetkisine sahip kişiye tâbi olarak seferî veya mukim sayılır.
Tecvidi bilmeyenin Kur'ân okuması elbette batıl değildir. Bilakis Peygamber Efendimiz (asm), “Kur'an'ı zorlandığı halde kekeleyerek okuyana iki kat sevap vardır”4 buyuruyor.
Namazda iken Kur'an-ı Kerimi tecvitsiz okumak namazı bozmaz.
Bununla beraber namazdaki sureleri ve duaları tecvitli okumak en güzelidir.
Böyle bir şey günah olsa, hiç kimsenin Kur'an öğrenmemesi gerekir. Bu da olmayacağına göre, Kur'an'ı okurken hata yapmanın günah olması söz konusu olamaz. Günah olmayan bir şeye günah demek insanı mesul eder. Bilip bilmeden her şeyi günah, helal, haram diye nitelemekten sakınmak gerekir.
Tertil, Kur'an'ın tecvid usullerini tam uygulayarak ağır okumak demektir. Hatim ve namazda tedvir -hızlı okuma- yapılır. Çok hızlı okumaya hadr denir.
Dudak harfleri, b, v ve mim. Ön diş harfleri tı, peltek se, te, sad, sin, zı, peltek ze, ze, dal. Dilin ortasındaki harfler, cim, lam, nun, ra, şın ve ye harfidir. Dilin sonunda bulunan harfler kef ve kaf harfleridir.
Tecvid (التجويد) kelimesi, جاد يجود جودة kökünden tef'îl babından bir mastar olup, lügatte «bir şeyi güzel yapmak, hoş yapmak ve süslenmek» anlamlarına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri