Günümüzde oyun oynama yöntemini kullanan oyun terapisi çeşitleri çok sayıda mevcuttur. Genel olarak oyun terapi örneklerini sınıflandıracak olursak; terapistin yönlendirdiği (yönlendirilmiş), terapistin yönlendirmediği (yönlendirilmemiş) olmak üzere iki grup oyun terapisi vardır.
Oyun terapisi, oyuncakların kullanıldığı ya da değişik tarzda oyunların oynanarak çocukların hissel olarak kendilerini ifade edebilmesini sağlayan terapi çeşididir. Bu ifade kısmında çocuklar, sorunlu oldukları hareket ve düşünce biçimlerinde rahat hissettirilerek bu sorunun üzerine yoğunlaşılmaya çalışılır.
Norton ve Carol Crowel Norton, çocuklarla gerçekleştirdikleri oyun terapilerinin beş farklı aşamadan geçtiğini gözlemlemişlerdir. Bu aşamalar sırasıyla keşif, güveni test etme, bağlılık, terapötik büyüme ve sonlandırma aşamalarıdır.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi
Garry Landreth'in öncülük ettiği, yönlendirilmemiş oyun terapisi modellerinden biridir. Bu modelde terapinin merkezinde çocuk bulunmaktadır. Terapist, çocuğun terapiye getirdiği oyuna da oyuncak seçimine de müdahale etmez. Terapist, çocuğun oyununa çocuk rol vermediği sürece dahil olmaz.
İlgili 42 soru bulundu
Oyun terapisi genellikle haftada bir ya da iki kez olmak üzere düzenli şekilde devam ettiğinde 16-20 seans arası sürmektedir. Bu süreci çocuğun gelişimsel dönemi ve terapinin gidişatı da etkilemektedir.
Oyun Terapisi (Çocuk Merkezli bilişsel Oyun Terapisi)
Amaç, çocuğun kendini ifade etmesi ve duygusal doyuma ulaşmasıdır Terapide çocuk, kullanılan oyuncaklar ve materyaller ile kendi dünyasını terapiste açar. Bunun sonucunda da uzman, aile ile çocuk arasında bir nevi köprü olur.
Adlerian Oyun Terapisi'nde çocuklar ile oldukça aktif biçimde çalışılır. Oyun iletişim aracı olarak görülür ve bazen oyuncaklar bazen hikâyeler, dramalar, kuklalar kullanılır. Terapi sürecinde terapist sürekli yönlendirme yaparak etkili bir süreç oluşturmaya çalışır (Kottman, 2013; akt. Öztürk Serter, 2018).
Oyun Terapisini Kimler Uygular? Akredite oyun terapisi eğitimi almış (yaklaşık 250 saat) ve süpervizyonlarını (yaklaşık 150 saat) tamamlamış psikolog ya da psikiyatristler tarafından uygulanır.
Oyun terapisinin türleri, non-direktif (yönlendirilmemis), kognitif (bilissel davranisçi) ve Filial Terapidir. (anne-baba'da dâhil olur) Seanslar yaklasik 45 dakika sürmektedir. Ancak Filial Terapi 30 dk, 15–20 seans sürmektedir. Çocuk oyun terapi seansina geldiginde terapist yalnizca çocukla iletisim kurar.
300 TL - 550 TL
Profesyonel ve güvenilir Oyun Terapisi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Oyun Terapisi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
En önemli iki etken, çocuğun gelişimsel dönemi ve terapi sürecindeki yaşıdır. Diğer bir etken ise çocuğun yaşadığı sıkıntının derinliğidir. Oyun terapisi, genellikle haftada bir ya da iki kez olmak üzere birkaç oturumdan birkaç aya kadar sürebilir.
Oyun Terapisi Kaç Yaş Aralığına Uygulanır? Çocukların gelişim özelliklerine göre 2-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanan bir yöntemdir.
Filial oyun terapisi sürecinde anne ve babalar terapist yardımı ile oyun ortamında çocuk ile doğru ilişkiler kurmayı öğrenir. Bu sürecin ardından uygun ortam oluşturulduktan sonra evde oyun terapisi, ebeveyn eşliğinde günlük hayata uygulamak yolu ile devam eder.
Çocuk Merkezli/Yönlendirmesiz Oyun Terapisi
Bu yaklaşıma göre çocuğun doğuştan içinde taşıdığı olumlu özellikler, öz-güven ve iyileşme/iyiye doğru gitme dinamiği mevcuttur. Yaşanan deneyimler bunların üzerini örtmüştür ve unutulmaya yüz tutmuşlardır. Terapinin amacı bunları ortaya çıkarmaktır.
Psikodinamik oyun terapisi, çocuğun davranışlarının altında yatan bilinçdışı nedenlere odaklanır. Bu yaklaşımda amaç, bilinçdışına bastırılmış olan zorlayıcı ve çatışmalı duygu ve düşünceleri çocuğun bilinç seviyesine çıkartarak, çocuğun bunların farkında olabilmesini ve bunlarla başa çıkabilmesini sağlamaktır.
Oyun Terapisinin ilk ortaya çıkışı çocuk psikoterapisinin çıkışına denk gelir. Terapötik oyun fikrini psikoterapi literatürüne sokan ilk kişi Sigmund Freud'dur. Freud çocuklarda oyunun üç ana işlevi olduğunu bildirmiştir. İlki çocuğun kendini ifade etmesinin arttırılmasıdır.
150 saat oyun terapisi eğitimi almış olmak.
Oyun terapisi, çocukların kendini yatıştırma, dürtü kontrolü ve bakış açısı alma gibi duygusal düzenleme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Duygu düzenleme için oyun terapisinde terapistin rolü, çocuğun duygularını keşfetmesi ve ifade etmesi için güvenli ve destekleyici bir ortam sağlamaktır.
Oyun terapisi sayesinde çocuklar korkularını yenerler. İfade etmekte zorlandıkları duyguları daha rahat ifade ederler. Yaşadıkları sorunlarla mücadele etme becerileri gelişir. Oyun terapisinde, çocukların diğer çocuklarla ve yetişkinlerle olan ilişkilerinin sağlıklı olması sağlanır.
Danışmanlık merkezlerinde: Oyun terapistleri, psikolojik danışmanlık merkezlerinde, aile danışmanlığı merkezlerinde, gençlik merkezlerinde veya diğer danışmanlık hizmetleri sunan merkezlerde çalışarak, müşterilerin ruh sağlığı sorunlarına yardımcı olmak için oyunlarla terapi yapabilirler.
İdeal bir oyun odası ses geçirmemeli, lavabosunun olması gerekiyor, kolay temizlenebilen, aydınlık, dolapların ulaşabileceği yükseklikte olduğu oda olmalıdır. Açık raf sistemi ile çocukların oyuncakları rahatça görebildikleri ve uzanıp alabilecekleri bir ortamları olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri