Necm, yıldız demektir. Surede başlıca, Kur'an'ın vahiy eseri olduğu vurgulanmakta, herkesin yaptığının karşılığını göreceği, Allah'ın kudretinin delilleri konu edilmektedir. 53. sure olan Necm (Yıldız) suresinin 49. ayeti şu şekildedir: “ve muhakkak ki Şi'ra yıldızının Rabbi de O'dur.”
Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin emrinize verdi; yıldızlar da O'nun emriyle emre hazır kılınmıştır. Şüphesiz bunda, aklını kullanabilen bir topluluk için ayetler vardır. Nahl Suresi, 16. ayet: Ve (başka) işaretler de (yarattı); onlar yıldız(lar)la da doğru yolu bulabilirler.
Kuran ı Kerim'de özel ismiyle belirtilen tek yıldız şiradır. Bu yüzden şiranın önemli bir yıldız olduğunu anlarız. Necm suresinde şu şekilde geçer,"şira'nın da Rabbi Allah'tır". Şira yıldızı esasen bir çift yıldızdır.
3. ayete baktığımızda Târık'ın bir necm (yıldız) olduğu Yüce Allah tarafından bize bildirilmektedir. Yüce Allah evrendeki yıldızlar için necm kelimesini kullanmaktadır. Buna en iyi örnek Necm suresindeki Şira yıldızıdır (Sirius yıldızı).
Yıldız, ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan, karanlık uzayda ışık saçan, gökyüzünde bir nokta olarak görünen plazma küresidir. Bir araya toplanan yıldızların oluşturduğu galaksiler, gözlemlenebilir evrenin hâkimidir.
İlgili 28 soru bulundu
Avrupalı Orta Çağ astronomları, Arap öncüllerinin Antik Yunan çevirilerinden ve üzerine ekledikleri çalışmalarından bolca faydalanmış ve bu sırada Arapça yıldız isimleri aynen alıp kullanılmıştır.
Gece gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius -1.47 görünür kadir derecesiyle, en parlak ikinci yıldız olan Canopus'a oranla onun iki katı parlaktır. Bununla birlikte, Ay, Jüpiter veya Venüs kadar parlak görülmez. Merkür ve Mars ta bazen Sirius'tan daha parlak görünürler.
Allah'tan başkası, çeviremez onu geri. Onu (müjdelenen ve beklenen büyük değişim ve dönüşümü) Allah'ın dışında ortaya çıkaracak (ve zorlukları aşıp kutlu fetihler açacak) başkası yoktur! (Ondan bağımsız hiçbir güç bulunmamaktadır.) Onu Allah'ın dışında ortaya çıkaracak başka hiç bir güç yoktur.
Dikkatleri çeken şi'râ da bunlardan farklı olmayıp, “Şi'rânın rabbi de yalnız O'dur” (en-Necm 53/49). Bu âyetin geçtiği Necm sûresinin başında, “Andolsun o yıldıza battığında” buyurularak yıldızın batmasına vurgu yapılmış, En'âm sûresinde (6/76) Hz.
Sirius Güneş Kavuşumu, nadir görülen bir doğa olayı olarak kabul ediliyor. Bu kavuşum, Güneş'in tropikal Yengeç burcunun 14. derecesinde yer alan Sirius yıldızı ile bir araya gelmesiyle oluşur. Sirius, birçok eski kültür tarafından uzun süredir saygı görüyor ve Ruhsal Güneşimiz olarak kabul ediliyor.
Dolayısıyla bu makaleye göre “Ahmed'in Yıldızı” olarak ifade edilen şey Satürn-Jüpiter kırânıdır. Şiirlerde sıkça karşımıza çıkan ve Hz. Peygamber'in doğumunun bir alâmeti olarak düşünülen yoğun meteor yağmurunun da aslında Hz. Peygamber'in doğumundan önce değil; bi'setten kısa bir süre önce gerçekleştiğini vurguladık.
Evrende yer alan en büyük yıldız Stephenson 2-18'dir. Kendisi gibi birçok dev yıldızın da bulunduğu Kalkan takımyıldızında yer alan Stephenson 2-18, keşfedilene kadar en büyük yıldız kabul ettiğimiz UY Scuti de aynı takımyıldızında bulunur. Bu yıldız, bizim gezegenimize yaklaşık 20 bin ışık yılı kadar uzaklıktadır.
Şu an bilinen en büyük yıldız, yarıçapı Güneş'in 1708 katı olarak tahmin edilen UY Scuti'dir.
Hadis-i Şerif
Katâde (rahimehullah) anlatıyor: Bu yıldızlar üç maksatla yaratıldı: 1- Allah onları semaya zinet (ve süs) kıldı. 2- Şeytanlara atılacak taş kıldı. 3- Geceleri istikamet tayin etmede işaretler kıldı.
Güneş, Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alan yıldız. Orta büyüklükte bir yıldız olan Güneş, tek başına Güneş Sistemi kütlesinin % 99,8'ini oluşturur. Geriye kalan kütle Güneş'in çevresinde dönen gezegenler, asteroitler, gök taşları, kuyruklu yıldızlar ve kozmik tozlardan oluşur.
Yıldız isminin kökeni Türkçedir. Yıldız ismi kız çocukları için kullanılma ve farklı anlamlara gelmektedir. Yıldız ismi talih, baht ve yazı demektir.
Dünya'ya yaklaşık 8.6 ışık yılı uzaklıkta yer alan ve Güneş'e en yakın yedinci yıldız olan Sirius, beyazımsı yüksek parlaklığı nedeniyle çok dikkat çekici olduğu için, Ufo hikayelerinde insanları inandırabilmek adına bolca kullanılıyor.
Kutsal yıldız olarak da bilinmektedir. Birçok uygarlık sirius yıldızını şans günü, bereket günü, güç ve mutluluk günü olarak kabul etmektedir. Bu yıldız bazı öğretilerde köpek, çakal ve kurt şeklinde simgelenmiştir. Sirius ilk bakışta tek bir yıldız gibi görünmektedir.
Sirius Yıldızı Osmanlıca'da Şira, Türkçe'de Akyıldız adıyla bilinir. Sirius yıldızı, Kuran'da adı geçen tek yıldız olma özelliğini taşır. Sirius pek çok mitolojik ve folklorik öykülere Güneş'ten bağımsız bir biçimde konu olabilmiştir.
İnsan için kendi sa/yinden başka bir şey yoktur. İnsan için ancak çalıştığı vardır. Ve doğrusu insana da kendi (emek ve) çabasından başkası yoktur. “Ve insana, kendi gayret ve çabalarının sonuçlarından başka bir şey yoktur!”
Necm Suresinde Cebrail'in Muhammed'e ayetleri vahiy yoluyla bildirdiğinden Allah'ın affının bol olduğundan, herkesin kendi yaptığından sorumlu tutulacağından, Allah'ın kudretinden, Ad, Semud ve Nuh Peygamber'in kavminin başına gelenlerden Allah'a kulluk edilmesinin gereğinden bahsedilir.
genellikle “vahiy” anlamı verdikleri en-Necm suresi ilk ayetinde geçen “necm” kelimesine meallerin neredeyse hepsinin “yıldız” anlamı verildiği görülmektedir. Bk.
YILDIZ KADIOĞLU (ASLIHAN GÜNER)
Aşkı nasıl ki küllenmediyse, öfkesi de küllenmeyecektir.
Kemerin altında sıralanmış “üç” yıldız ise Avcı'nın kılıcına işaret eder. Bu üç yıldızı görebilmek için daha karanlık gökyüzüne ihtiyacınız olacak, şehir ışıklarında kılıcı seçemeyebilirsiniz. Kılıcın ortasındaki “yıldız” aslında bir yıldız değil, galaksimizdeki yıldız doğumevlerinden birisi olan Orion Bulutsusu.
Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yıldız yılında keşfedilmiştir ve Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş'e bilinen en yakın yıldızdır.Proxima b'nin yaşanabilirlik potansiyelini inceleyince Güneş dışı gezegenin muhtemelen Güneş ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri