Kura sırası beklemeden hacca gitmek isteyen kişiler, Özel Hac Vizesi için Eslem Turizm'e başvurduklarında onlar için İstanbul ya da Ankara konsoloslukları üzerinden direkt olarak Suudi Arabistan'dan Özel Hac Vizesi talep ediliyor.
Özel Hac kategorisinde yer alan ilk program, Kuralı Hac ile aynı sürededir. 35 Gece 36 Günlük bu programda başlangıç fiyatı 8500 dolardır.
Alınan Özel Hac Vizesi ile hacı adayları kura sırasını beklemeden hac vazifelerini yerine getirebiliyor. Kurasız hac ile hacca gitmek isteyen kişilerin bilmesi gereken bir önemli nokta daha var; Hac vazifesini Kurasız Hac ile yerine getiren kişiler, ileride kuradan hac hakları çıktığında da tekrardan hac yapabilirler.
Hacca gitmeye hak kazananlar, ilk defa müracaat eden ve kurada ismi çıkmayan birini yanlarına almak isterse, kazanılan haklarını kaybedecek ve tekrar kuraya girmek zorunda kalacak.
Bir vatandaşımız 2020'de kesin kayıt hakkı elde edip ancak gitmek istemediği takdirde, bir sonraki yılın hac kurasına edinmiş olduğu katsayıyla girecek. İki kez üst üste gitmekten vazgeçip gidemezse katsayıları sıfırlanıyor."
İlgili 45 soru bulundu
Diyanet Haricinde Hacca nasıl gidilir? Özel veya Kurasız Hac programları ile Diyanet haricinde veya Hac kurasına katılmadan Hacca gidebilirsiniz.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, son dönemde gündemde olan kurasız haccın mümkün olmadığını belirterek, "Kurada çıkmayan kardeşlerimiz değişik yerlere yönlendiriliyor.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Şartları nelerdir? Vekâlet yoluyla hac yapılabilir mi? Şartları nelerdir? Kendisine hac farz olmuş bir kimse sağlık, yaşlılık vb. bir sorun sebebiyle bizzat hacca gidemeyecek durumda olursa, başka birisini vekil (bedel) göndererek, vekâlet yoluyla hac yaptırabilir.
2023 HAC ÜCRETLERİ
Bu hesaba göre Standart konaklama ücretleri düşünüldüğünde hac ücreti 159 bin TL ile 190 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Bu rakamlar geçtiğimiz yıl açıklanan rakamlar olduğu için kuranın ardından yeni hac ücretlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyurulması bekleniyor.
Bu yıl Hac ibadetini yerine getirmek isteyen 1 kişinin ücreti kur oranına göre değişiklik gösteriyor. 1 kişinin hac masrafı Türk Lirası cinsinden 60 bin TL ile 90 bin TL arasında değişiyor. Bu rakamlar Diyanet tarafından yapılan hac kurası sonrası oluşan fiyatlardır.
Hac ibadetinin süresi, haccın türüne, hacca giden kişinin mali gücüne ya da bunun gibi durumlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Kutsal topraklara giden Müslümanlar hac vazifesini en az 5 gün içerisinde tamamlayabilmektedir.
Ahirette zalimin o hakkı karşılayacak sevapları bulunmazsa, kardeşinin günahlarından alınır da o zalimin üzerine atılır.” (Buhârî, Rikâk, 48) Bu ve benzeri gerekçeler nedeniyle hacca giden kişinin yolculuğa çıkmadan önce çevresindekilerle ve hukuku olan kimselerle helalleşmesi, haccın adabından sayılmıştır.
"Kesin kayıtlar 6-24 Kasım tarihleri arasında olacak"
Kura çekiminin noter huzurunda gerçekleşeceğini vurgulayan Erbaş, şunları kaydetti: "Yaklaşık 2 milyon 473 bin 65 kişinin kura çekimi 4-5 saat sürecek ve çıkan kuralar noter aracılığıyla tescillenecektir.
Dolar üzerinden hesaplandığında ise hac fiyatları en düşük ücret 6530 $ oluyor. Ancak kur değişikliğinde fiyatlarda da inme ya da yükselme söz konusu olmakta. 2023 yılı Hac kontenjanı ise 65 yaş üstü dahil olmak üzere 83 bin 430 olarak belirlenmişti.
İlk defa hacca gitmek için kayıt yaptıracak olan hacı adayları 450 liralık hac ön kayıt ücreti yatıracak.
Hacca ne zaman gidilecek? Diyanet'in açıkladığı takvime göre Hac çıkışları 2023 yılında 30 Mayıs-24 Haziran tarihleri arasında olacak. Dönüşler ise 3-28 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Kurada adı çıkanlar ise 13-24 Mart tarihleri arasında kesin kayıtlarını e Devlet üzerinden yaptırmıştı.
HAC KESİN KAYIT İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR? 2 Kasım 2023 tarihinde Hac kurasında ismi çıkarak kesin kayıt hakkı kazanan hacı adayları 6-24 Kasım tarihleri arasında e-Devlet üzerinden kayıt olmak istedikleri Diyanet/Acenta Organizasyonundan birini seçtikten sonra kesin kayıtlarını yaptırabilecek.
2023 HAC ÜCRETLERİ NE KADAR? Hac ibadeti fiyatları, Suudi Arabistan'ın resmi para birimi olan Riyal cinsinden belirleniyor. Hac fiyatları her yıl kişi başı ortalama 20 bin riyal ile 40 bin riyal arasında değişiklik göstermektedir.
Bedel hac için gelen kimse hangi hacca niyet etmelidir? Vekil, gönderen kişinin (müvekkilin) belirlediği hacca niyet etmelidir. Müvekkil, hac çeşitlerinden birini belirtmeksizin, sadece “hac yapmasını” söylemiş ise; vekil ifrada niyet etmelidir; “dilediğini yap” diyerek serbest bırakmış ise dilediğine niyet edebilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı, 02. 06. 2005-2 sayılı Bakanlıklar arası Hac-Umre kurulu kararı ile bu yıldan itibaren daha önce hacca gidenleri refakakçi olarak kabul etmiyor.
Hac Günahları Siler
Haccın büyük günahları affedilmesi hususunda; bazı İslâm uleması tarafından haccın büyük günahların affedilmesine vesile olduğu zikredilmiştir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, son dönemde gündemde olan kurasız haccın mümkün olmadığını belirterek, "Kurada çıkmayan kardeşlerimiz değişik yerlere yönlendiriliyor.
Bir Müslümanın hac ibadetiyle yükümlü olması için sağlık ve servet yönünden haccetme imkânına sahip, hür, akıl sağlığı yerinde ve buluğ çağına erişmiş olması gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/140). Bu itibarla maddî yönden haccetme imkânına sahip olmayan kişilerin borçlanarak hacca gitmeleri gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri