Merhaba, Uzun boy çekinik gen midir baskın gen mi? CEVAP: Uzun boy baskın gendir.
Baskın genler homozigot ya da heterozigot olabilir. Gamzeli yanak, kahverengi göz, kıvırcık saç, uzun boy baskın genlerdir. Baskın genler büyük harf ile gösterilir. Resesif gen çekinik gen ismi ile de bilinmektedir.
duruma göre kısa boy baskın duruma göre uzun boy baskındır...
Sporun birçok dalı için uzun bacaklı olmak daha fazla yol almayı sağladığı için avantajlıdır. Uzun boylular rakiplerinin üzerinden daha ileriyi gördükleri için doğru yere top gönderme şansları daha yüksektir. Fakat bazen de daha küçük bir beden avantaj sağlayabilir.
Büyümeyi etkileyen en önemli faktörler genetik yapı, beslenme, hormonlar ve hastalıklardır. Erişkin boy uzunluğu yüzde 80 genetik yapı tarafından belirlenir. Çocuk genlerini anne ve babasından aldığı için boyu anne baba boyu ile uyumluluk gösterir.
İlgili 26 soru bulundu
Babaların genleri; özellikle büyümeyi ve boy uzunluğunu belirlemede öne çıkıyor. Babanın diş sağlığı, çocuğun diş sağlığında da önemli bir faktör. Örneğin; bir çocuğun annesinin dişleri çok sağlıklı olsa bile dişleri sorunlu bir babanın çocuğu, daha sık tedavi edilmesi gerekebilir.
Bilim insanları çocuğun boyunun üzerinde %70 genetik ve %30 çevresel faktörlerin etkili olduğunu iddia ediyor. Kadınların genellikle regl dönemine girmesiyle beraber 15 yaşında boy uzaması durur. Erkeklerde ise boy uzaması 18 yaşında kadar devam eder. Bu nedenle erkekler kadınlardan daha uzun olma eğilimi gösterir.
1.70-1.80 arası normal boy 180-190 uzun boy 190+ çok uzun boy.
Uzun boylu erkekler kısa boylu kadınları tercih ediyor.
Kısa boylu kadınlar ise uzun boylu erkekleri çekici buluyor. Ancak kısa boylu erkek veya uzun boylu kadın daha az boy farkı olan bir partnerle birlikte olmayı seçiyor. Örneğin 1.90 cm bir erkek, 1.65 boyundaki bir erkeğe göre daha kısa boylu kadını seçiyor.
Bence 1.75 olmanız gerekir uzun boylu olmak için 1.65-1.70 falan hep orta boy.
Kız çocukları için anne ile babanın boyu toplanıp 13 çıkarılıyor, erkek çocuklarda ise 13 ekleniyor ve ikiye bölünüyor. Uzmanların “Yüzde 90 tutuyor” dediği bu büyüme hedefinde, oranlar tutmadığı takdirde bazı önlemlerin alınması gerekiyor.
Ebeveynlerinin her ikisi de kısa olduğu halde uzun bir çocuklarının olması ya da tersi veya benzeri bir durumun olması aslında çok normal.
Vücut boyunun büyük bir kısmı genetik faktörlere bağlıdır, bu yüzden genellikle anne ve babanızın boyunuza bakarak bir fikir edinebilirsiniz. Ancak, beslenme, uyku ve genel sağlık durumunuz da boyunuzu etkileyebilir. İleride maksimum ne kadar boyunuzun olacağını öğrenmek için, bir doktordan yardım alabilirsiniz.
Her bireyde biri anneden biri babadan gelen 2 (iki) gen vardır. Baskın gen (dominant gen): Anne ve babadan aktarılarak aynı fiziksel özelliği etkileyen genlerden, fiziksel görünümü oluşturan (etkileyen) gendir.
Dolgun dudaklar baskın olan genlerden kaynaklanır. Ayrıca ince dudaklar çekinik genlerden gelirler. Sonuç olarak, kalın dudaklı olan ebeveynin geninin çocuğa geçme ihtimali daha yüksektir.
Esmerlik geni baskın olduğundan, sarışınlar daima daha azdır.
162 +-5 orta boy. Yani 157-167 orta boy, 167 üstü uzun boy 157 altı da kısa boydur. Erkeklerde de 174 ortalama boy ise 169-179 orta boy 169 altı kısa 179 üstü uzun boydur.
Erkeklerde boy oranı 1.78 ile 1.85 arasında değişkenlik gösterir. Genelde kadınlara göre erkeklerin boylarının 15 ila 20 cm daha uzun olması gerektiği ifade edilir.
Kadınlara göre erkekler 20 santim daha uzun olmalı. Erkeklerin boy farkı tercihi ise bu kadar fazla değil. Kadınlardan 8 cm uzun olmanın yeterli olduğunu düşünüyorlar. Ankete göre ideal erkek boyu 188 cm kadın boyu ise 173 cm.
Ülkemizde erkeklerin boy ortalaması 172,4 cm olmaktadır. Bu nedenle 170 cm boylu erkekler kısa boylu erkekler olarak değerlendiriliyor.
Dört milyon yıl önceki homininler ortalama 25 kg ağırlığında ve 125-130 cm boyundaydı.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
- Patolojik boy kısalıklarında nihai boy, hastalıklar arasında değişiklik gösterse de genelde kızlarda 130 - 140, erkeklerde 140 - 150 santimetre arasında değişir. İskelet sistemi hastalıklarında nihai boy daha kısadır (120 santimetre civarı).
Aşırı kilolu olmak son olarak boy uzamasını sağlayan testosteron ve büyüme hormonların yetersiz salınımını sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri