Bel kaslarında ani zorlanmalar ağrıya yol açar ve basit ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve istirahat ila 1-4 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir.
İlaç tedavisi ve istirahat
Dejeneratif ve mekanik bel ağrılarında akut dönemde Anti inflamatuar ilaçlar,kortizon kullanmak gerekebilir. Kronik dönemde basit ağrı kesiciler yeterli olabilir. Akut (yeni başlamış) bel ağrılarında birkaç günlük tam yatak istirahati yeterlidir.
Kasları hareket ettirmek için egzersiz yapmak, bel ağrısına neden olan duruş pozisyonlarından kaçınmak, soğuk kompres uygulamak, masaj yapmak ve yüksek topuklu ayakkabı kullanmaktan kaçınmak bel ağrısıni geçirmek için uygulanabilecek yöntemler arasındadır.
En sık nedenlerinden biri kas kasılmasıdır. Ani bir hareket, kötü yatış ve duruş pozisyonları, uzun süre soğuğa maruz kalma ve ağırlık kaldırma gibi durumları takiben ani başlayan, bıçak saplanır tarzda ağrılardır. Diğer bel ağrısı nedenleri şunlardır: Hasarlanmış ya da fıtıklaşmış diskler.
Akut bel ağrılarında genellikle ağrı birkaç gün içerisinde azalır ve birkaç hafta sonra tamamen geçer. Ağrı 3 aydan daha fazla sürerse bu ağrıya kronik (müzmin) bel ağrısı denir. Bel ağrılı hastaların %90'ının yakınması ilk 4 hafta içinde kendiliğinden geçerken ancak %5'i kronikleşir.
İlgili 19 soru bulundu
Bel tutulması yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden uzman bir hekime danışması gerekir. Bel tutulmalarında tedavi ve tanı için Nöroloji(beyin ve sinir hastalıkları bölümü) ya da fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümlerinden herhangi birinden randevu alması gereklidir.
Bel Ağrısı Nedir? Bel kaslarında ani zorlanmalar ağrıya yol açar ve basit ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve istirahat ila 1-4 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir.
Bel Ağrısı Nasıl Geçer? Bel ağrısının tedavisi diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi nedenine göre yapılır. Genel olarak bel ağrısı tedavisinde; Basit ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, anti-romaizmal ilaçlar kullanılır.
Siyatik ağrıları bulunan kişilerin öncelikle bir ortopedi uzmanına muayene olması gerekir. Yapılan testler ve fiziki muayene sonrasında ise ortopedi uzmanı, hastayı beyin ve sinir cerrahisi, nöroloji ya da romatoloji bölümlerine yönlendirebilir.
Bel fıtığı vakalarının büyük çoğunluğunda ağrı altı hafta içinde geçer. Ancak kısa sürmesine rağmen ağrı dayanılmaz olabilir ve günlük faaliyetlere katılmayı zorlaştırabilir. Bazı durumlarda ise ağrı kronik bir hale gelebilir.
Eğilip kalkarken belde ağrı olduğunda belirli bir süre dinlenmek ve fiziksel aktiviteyi kesmek doğru olacaktır. Günlük olarak yaşanan fiziksel aktiviteler sırasında otururken ya da kalkarken bel bölgesinde ağrı oluşabilir ve bu durum çok farklı durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Candan Hundemir bel ağrısı, boyun ağrısı, fıtık, omurilik ve sinir hastalıkları ile ilgili gidilmesi gereken doktorun beyin, sinir ve omurilik cerrahisi uzmanı olduğunu söyledi.
Kısa etkili benzodiazepamdır.Hızla etkilidir , ortalama ( iv ) 3 dk sonra etkisi görülmeye başlar.15 -20 dk.da istenilen etkiye ulaşılır.Yaklaşık 45 – 90 dk. etki sürelidir.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Bel Tutulması Tedavisi
Halen desteğe ihtiyacınız varsa özellikle belimiz için yapmamız gereken şey iki üç gün düzenli olarak dinlenmek, sıcak nemli kompres uygulamak yumuşak masaj yapmak iyi gelecektir. Tabi ki eğer özellikle kas iskelet sisteminden konuşuyorsak hareketi mutlaka reçetemize eklemeliyiz .
Bel ağrısı çekince ayağa kalkmak ve hareket etmek zor olabilir. Bununla birlikte, kısa bir yürüyüş, yoga, yüzme veya hafif derecede başka bir sportif aktivite sıklıkla bel ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Egzersiz, gergin kasları gevşetir ve beynin doğal ağrı kesicileri olan endorfin salınımını uyarır.
Tedavisinde belin dinlendirilmesi, zorlayıcı ve tekrarlayıcı aktivitelerden uzak durmak, bel kaslarını güçlendirmeye ve esnetmeye Veya yönelik egzersizler, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları yazılır. Omurgada aks bozukluğu uzarsa bu aksı düzeltmeye yönelik özel omurga destek aparatları kullandırılır.
Sıcak su torbası bel ağrılarına da iyi gelebilir. Özellikle ağrının olduğu ilk 48 saat o bölgeyi sıcak tutmak önemlidir. Bunun için de sıcak su torbası kullanımı önerilir. Aynı zamanda eklem ağrılarında da kullanabilirsiniz.
Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçların kullanım süresi genellikle en fazla 10 gün olarak belirlenir. Bu sürenin ne kadar olacağına doktor karar verir. İlaçların etki edebilmesi için su ile birlikte ve tok karnına alınması gerekir. Ağrı kesici ve benzer ilaçlarla alkol tüketilmemelidir.
ARVELES, steroidal olmayan antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ'ler) (iltihap giderici) olarak adlandırılan ilaç grubundan bir ağrı kesicidir.
Kişiler bilinçsiz kullanım sonucunda birçok ilaçta olduğu gibi bunlarda da çeşitli yan etkilere maruz kalıyor. Uyuşukluk, baş dönmesi, ağız kuruluğu, üriner retensiyon ve olası bağımlılık bu ilaçların bilinen yan etkileri arasında” ifadelerini kullandı.
Belin sol arka kısmında yaşanan ağrılar genellikle ani hareketler, bazı kadın hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları ve el fıtığı gibi nedenlere bağlı olarak gelişmektedir. Bununla birlikte ters hareketlerde bulunma ve yanlış oturma biçimleri belin sol tarafında ve sol bacakta ağrıya neden olabilmektedir.
Bel fıtığında ağrı bel omurgasında ve sırttan kalçalara, uyluklara ve hatta baldırlara yayılır. Fıtıklaşmış bir disk kaynaklı ağrı hareket halinde artarken, dinlenildiğinde azalır. Sıkışmış sinirlere baskı yaptığı için öksürme, hapşırma ve oturmak gibi vücut hareketlerinde ağrı kötüleşir.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir.
Yanlış Oturma Pozisyonu ve Uzun Süre Oturmak
Otururken omurlar arasındaki bulunan, yastık görevi gören disk eklemleri içindeki basınç artar, eklemler daha kolay yıpranır, kaslar tutulmaya başlar ve bel ağrısı daha kolay ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri