Dr. Rebiay Kıran, halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker hastalığını stresin tetiklediğini bildirdi.
Stres ve duygusal durum da kurdeşene yol açabilen faktörler arasındadır.
Plak şeklindeki bu döküntüler genelde 20 dakika ile 3 saat arasında sürüp, iz bırakmadan kaybolur, ardından başka bir bölgede yeniden çıkar. Derideki kızarık alanlar birleşip, büyük, yuvarlak veya düzensiz şekil alabilirler.
Stres ve psikolojik sorunlar ürtikere yol açan en önemli nedenler arasındadır. Stresten mümkün olduğunca uzak durulmalı ve gerekli durumlarda aşağıdaki ilaçlar kullanılmalıdır. En sık kullanılan ilaçlar; Antihistaminikler; Kaşıntı ve kabarıklığı birçok hastada düzelten, tedavide öncelikle kullanılan ilaçlardır.
KURDEŞEN (ÜRTİKER) NEDEN OLUR? Ürtiker, genelde alerjisi olan kişiler arasında yaygın olmakla birlikte, alerjisi olmayan kişilerde de görülebilmektedir. Alerjiye ek olarak; tiroid, mide-bağırsak hastalıkları, kolejen doku hastalıklarının ilk semptomları olabilir. Ürtikerin bir diğer önemli nedeni de strestir.
İlgili 20 soru bulundu
Ciltte beliren şişkinlikler ve kızarıklıklar genellikle 7-14 gün içerisinde kendiliğinden geçer ve ciddi bir tehdit değildir. Ancak belli durumlarda nüks edip belirtilerin 6 haftayı geçmesine kronik ürtiker adı verilir.
Ürtiker yani halk arasında ismiyle kurdeşen, deride kabarık, kızarık ve kaşıntılı döküntüler ile ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır.
Deri hastalıklarının %70 i psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkıyor. Sedef, kurdeşen, renk kaybı, alerjik hastalıklar, bütün veya bölgesel olarak saç veya vücutta kıl dökülmesi gibi en fazla görülen deri hastalıklarının kökeni psikolojik.
Dermatografinin tam olarak nedenleri bilinmemekle birlikte bazı kişilerde bu durumun oluşmasında, üzüntü, enfeksiyon veya penisilin gibi ilaçların etkili olduğu gözlenmiştir.
STRES VE ÜRTİKER BİRBİRİNİ TETİKLİYOR
Stres ve ürtiker kısır döngü gibi birbirini oluşturuyor. Stres yapıldıkça ürtiker artıyor, ürtiker arttıkça stres de artıyor. Stres, ürtikerli hastalarda belirtileri şiddetlendireceği gibi doğrudan ürtikeri başlatan sebep olarak da karşımıza çıkabiliyor” diye konuştu.
Ürtiker, halk arasında kurdeşen olarak adlandırılan bir tür alerjik deri hastalığıdır. Deride kabarık, kızarık ve içi sıvı dolu döküntüler şeklinde gelişen ürtiker, bazen vücudun belirli bir bölümünde bazen de tüm vücuda yayılacak şekilde ortaya çıkabilir.
Bazı durumlarda kızarık görünüme şişlikler ve kaşınma da eşlik eder. Bu şiş ve kabarık deri görünümü gün içinde kaybolup yeniden ortaya çıkabilir. Bu belirtiler bazı vakalarda vücudun çok küçük bir bölümünde görülürken bazı hastalarda ise geniş bir alana yayılabilir.
Kurdeşen Kimlerde Görülür? Her beş çocuktan veya yetişkinden biri, yaşamları boyunca en az bir akut ürtiker atağı geçirir. Atopiklerde daha yaygındır. Tüm ırkları ve her iki cinsiyeti etkiler.
Bu deri hastalığının 6 haftadan fazla devam etmesi kronik ürtiker olarak tarif edilir. Hayati tehlike oluşturmamasına rağmen bazı kanser hastalıkları da dahil olmak üzere bir çok hastalıktan daha çok yaşam konforunu bozan bir hastalıktır.
Psikolojik sıkıntılar gerçekten ürtikere sebep olur mu? Kesinlikle çok doğru bir tabir. Ürtikerin en sık görülen tetikleyicileri arasında, duygusal stres yer alıyor. Bu yüzde duygusal stresle başa çıkmakta zorlanan hastalarımızda psikiyatri desteği alması, tedavi sonuçlarını olumlu yönde etkileyebiliyor.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Kronik ürtiker hastalarının ancak %25'inde şikayetler dış etkenlere bağlı olarak gelişmektedir.
Şiddetli kurdeşen, dudaklarda veya dilde şişme, nefes almada zorluk veya hızlı kalp atışı yaşarsanız, hemen acil tıbbi yardım alın. Bu semptomlar, anafilaksi adı verilen ciddi bir alerjik reaksiyona işaret edebilir.
Kabarcıklar tamamen geçene kadar ılık ya da soğuk suyla duş alınmalı. Soğuk duş, hem yanma hissini giderir hem de ağrıyı azaltır. Hastalar bol bol D vitamini takviyesi almalı, uyku ve beslenme düzenine dikkat etmeli. Başta bal olmak üzere alerjik reaksiyona yol açabilecek besinler mümkün olduğunca az tüketilmeli.
Kurdeşen, vücut içinden ya da dışarıdan gelebilecek çeşitli uyaranlarla tetiklenmektedir. Bu uyaranların bir kısmı alerjik mekanizmalar yoluyla, bazıları iltihabi enfeksiyonlar sırasında veya sonrasında, diğerleri ise soğuk, sıcak, basınç ve efor gibi fiziksel etkiler yoluyla kurdeşeni tetikler.
Aile değişikliği, ev ya da iş korkuları, utanma durumları, dolandırılmak, finansal sorunlar, terfi, aşağılanma, deprem, korku, gece mesaileri gibi birçok uzun ve düşük düzeyli stresli yaşam olayları ile yüksek ve ani stres durumları ürtikeri ortaya çıkarabiliyor.
Ürtikerin en yaygın belirtileri; -Deride kırmızı ve sert kabarıklıklar, -Geceleri artış gösteren kaşıntı şeklindedir. Ayrıca kusma, halsizlik, eklem ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, karın ağrısı gibi belirtiler de gözlemlenebilmektedir.
Papatya. Tıpkı maydanoz gibi vücudun histamin salgılamasını etkileyen maddelerden papatya kurdeşen üzerinde etkili olabilen doğal çözümlerden biri. Aynı zamanda strese iyi geldiği bilinen papatya, tüm bu özellikleri sebebiyle cildi rahatlatabiliyor.
Antihistaminik tedavisine cevap vermeyen kronik kurdeşenli vakalarda ve aspirine duyarlı hastalarda montelukast tedavi tavsiye edilmektedir. Antihistaminik ve montelukast kombinasyonu bazı hastalarda iyi sonuç verebilmekte olup, 2-4 hafta içinde cevap alınamazsa kombinasyon tedavisi kesilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri