Ortopedi ve travmatoloji doktoru kemik ve eklemler dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi, bağlar, tendonlar, kaslar ve sinirler gibi hareketi sağlayan yapılar dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını teşhis eder ve tedavi ile ilgilenir.
Kürek kemiği ağrısı genellikle kötü duruş, kas gerilimi veya aşırı kullanım gibi sebeplerden kaynaklanır. Ancak, daha ciddi durumları dışlamak için bir sağlık profesyoneliyle görüşmek önemlidir. Fizik tedavi, egzersizler veya ağrı kesiciler gibi tedavi yöntemleri, kürek kemiği ağrısının yönetiminde yardımcı olabilir.
Kulunç Ağrısı için Hangi Polikinliğe Gidilmeli? Vücudunuzun herhangi bir yerinde ya da omuzda kulunç belirtileri varsa ve kulunç ağrısı nasıl geçer sorusunun cevabını arıyorsanız, ağrınız daha da kötüleşmeden önce fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniğine ya da ortopedi ve travmatoloji polikinliğine başvurmalısınız.
Gevşetme iki türlü yapılır: açık cerrahi ve artroskopik. Açık cerrahide bölgeye ulaşmak için kaslar kesilir, sinire ulaşmak oldukça zordur. Özel ekartörler ile transvers ligament kesilir ama çoğu zaman sinir görülemez. Artroskopik tedavi altın standarttır.
Özellikle masa başı çalışan kişilerde yaygın olarak görülen sırt ağrıları, toplumumuzda sıkça görülen bir şikayettir. Algoloji biriminin ilgi alanında yer alan sırt ağrıları; boyun fıtığı, skolyoz, osteoporoz, kalp ve akciğer hastalıkları ve fibromiyalji gibi hastalıklardan dolayı ortaya çıkabilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Sırt ağrısının birçok olası nedeni olsa da nefes darlığı, öksürük veya kilo kaybı gibi diğer semptomlarla birlikte yaşıyorsanız, bu daha ciddi durumları ekarte etmek için bir doktora görünmeniz önemlidir.
Boyun Sorunları: Boyun fıtığı,kireçlenme, sinir sıkışması ve omurilik daralması kürek kemiğine ve sırta vuran ağrılara neden olur. Bazen ağrı kola da yayılır ve uyuşma hissini tetikler. Omurga Sorunları: Skolyoz(omurga eğriliği), kifoz (kamburluk) gibi omurga rahatsızlıklarında kürek kemiği ve sırt ağrıları görülür.
Sinir Sıkışması Olduğunu Nasıl Anlarız? Şayet karıncalanma hissi, duyu kaybı, ağrı, kaslarda güçsüzlük, el ve ayaklarda hareket güçlüğü ve iğne batıyormuş hissi varsa sinir sıkışmasının varlığından söz edilebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Omuz Sıkışma Sendromu Belirtileri
Ağrı tipik olarak geceleri yoğunlaşır ve hastalarda uyku kalitesinin kaybolmasına neden olur. Omuz sıkışma ağrısı, üst kolun dış tarafında ve omzun ön tarafında hissedilebilir ve baş üstü aktivite ile artar. Diğer yaygın semptomlar arasında güçsüzlük ön plana çıkar.
Omurga üzerindeki omurlar arasındaki jölemsi maddenin dış tabakasının yırtılmasıyla ortaya çıkan disk fıtıklaşması sinirleri ve sinir köklerini sıkıştırabilmektedir. Travma ve yaralanmalar sonrasında sinir sıkışması ortaya çıkabilir. Oturuş ve duruş bozuklukları önemli bir nedendir.
Vitamin ve Kalsiyum Eksikliği Kulunç Ağrısına Sebep Olabilir.
Kulunç Belirtileri Nelerdir? Omuz, bel, boyun ve ilgili bölgelerde baskı yaratan derin bir ağrı, kaslarda hassasiyet-zayıflık, hareket ederken zorlanma, ağrıya bağlı uykusuzluk ve yorgunluk kulunç belirtileri arasında yer alır.
Kulunç (Fibrozit) Belirtileri
Kulunçlu bölgede ( boyun, bel, omuz başları ve iki kürek kemiği arası) kaslar oldukça sert ve gergindir, biraz bastırmak veya sıkmak bile hastaya aşırı acı verir. Böyle durumlarda kişi, bazen kolunu ensesine veya beline bile götürmekte zorluk çeker. Kişi yorgunluk ve halsizlik hisseder.
Boyun fıtığı olanlar böyle durumlarda ellerinde bir cismi tutmakta zorlanır ve yürüme güçlüğü çeker. Ağrılar bazen kürek kemiğine ve göğsün üst taraflarına doğru da yayılabilir.
Kas düğümcükleri olarak bilinen kulunç, fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemi ile kolaylıkla geçirilebilen bir hastalıktır. Kulunç kırma ise fizyoterapi yöntemleri ile rahatsızlığın belirli sürede bitmesi sağlanır.
Omuz ağrısının özellikleri, sorunun nedenine bağlı olarak farklılık gösterir ve ağrı farklı biçimlerde hissedilir. Omzunuz sürekli ağrıyabilir veya sadece hareket ettirdiğinizde ağrıyabilir, yani ağrı geçici veya sürekli olabilir, bu durumda tıbbi teşhis konulması ve tedavi edilmesi gerekir.
Omuz Kas Yırtıklarının Belirtileri
Omuz ağrısı, hareket kısıtlılığı ve gece ağrılarına bağlı olan oluşan uyku bozuklukları omuz kas yaralanmalarının en sık görülen belirtileridir. Omuz ağrısı özellikle gece etkilenen omuz üzerine yatmakla artar. Ağrı omuzla dirsek arasındadır.
C5 ve C6 omurları arasındaki C6 sinir kökünde sıkışma olursa, omuz ve kürek kemiğine yayılan ağrı görülür. Ayrıca elde baş ve işaret parmaklarında uyuşma oluşmaktadır. C6 ve C7 omurları arasındaki C7 sinir kökünde uyuşma olursa, omuz ve boyundan yayılan ağrı, eldeki orta parmağa kadar yayılmaktadır.
Ağrı genellikle keskin, yanma, uyuşma veya batma tarzında olabilir. Uyuşma ve Karıncalanma: Sinir sıkışması, sinirin normal iletimini engellediği için uyuşma ve karıncalanma hissi ortaya çıkabilir. Etkilenen bölgede his kaybı veya “uyuşma” hissi yaygın bir belirtidir.
Medikal masaj, stres atma ve rahatlama sağlamak için yapılan bir masaj türüdür. Vücudun dolaşım sistemine iyi gelmekte ve genellikle ağrı, iltihaplanma, sinir sıkışması gibi durumlarda başvurulmaktadır. Medikal masaj sağlık ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir ve daha hızlı iyileşmeye yardımcı olur.
Sinir sıkışması bitkisel tedavi yöntemleri arasında kerevizi deneyenler de bulunmaktadır. Kereviz sinir ağrılarının iyileşmesinde yardım eder. Havuç suyu ile beraber yarım bardak kereviz suyu içilmesi sinir sıkışmasına iyi gelir. Kereviz suyunun patates suyu ile beraber içilmesi de siyatik sinir ağrılarını hafifletir.
Sinir Sıkışması Kendiliğinden Geçer mi? Tarsal Tünel Sendromu, genellikle kendiliğinden geçmeyen bir durumdur ve tedavi gerektirebilir. Hastalık zamanla kötüleşebilir ve tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara yol açabilir.
Sinir uçlarının iltihaplanması anlamına gelen zona. Alkaptonüri, Paroksismal Noktürnal Hemoglobinüri, omurilik iltihabı, akut aksonal ya da demyelinizan polinöropati gibi çeşitli hastalıkların belirtisi de sırt ağrısı olabilir. Bunun yanında kürek kemiğine vuran sırt ağrıları kalp krizinin belirtisi olabilir.
Üst sırt ağrısı nedenleri; kas gerginlikleri, fıtık, skolyoz, kanal daralması, kifoz, vertebra kırığı, kötü duruş, osteoartrit, miyofasyal ağrı sendromu, pankreatit, böbrek taşı, kalp krizi sayılabilir. Ağrının türü nedene bağlıdır. Sürekli, donuk sırt ağrısı ile keskin ani sıkışma gibi hisseder.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri