Uluslararası turizm: Bir ülkenin ülke dışıyla bağlantılı turizmini ifade eder. Bir ülkeye bir başka ülkede oturanlar tarafından yapılan ziyaretler ile o ülkede yaşayanların ülkeleri dışına yaptıkları ziyaretleri kapsar.
Turist olarak kabul edilmeyenler ise;
Ülkede yerleşmek, devamlı kalmak için gelen kişiler, Okullarda veya konaklama kurumlarındaki üniversite öğrencileri veya diğer gençler, Bir sınır bölgesinde ikamet edenler ve başka bir ülkede yaşayıp komşu ülkeye çalışmak için gelenler.
Sürdürülebilir turizm; Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından “mevcut ve gelecekteki ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri tam olarak hesaba katan; ziyaretçilerin, endüstrinin, çevrenin ve ev sahibi toplulukların ihtiyaçlarını karşılayan turizm” olarak tanımlanıyor.
Dış turizm, yabancıların bir ülkeye seyahatleri ve ülke vatandaşlarının yabancı bir ülkeye seyahatlerini ifade eder. İç turizmden farklı olarak pasaport, döviz, vize gibi işlemleri gerektirir. Dış turizmin en önemli ayırıcı özelliği döviz getirici etkisidir.
Dünya Turizm Örgütü (WTO) turizmi şöyle tanımlamaktadır: “Turizm; sürekli kalışa dönüşmemek ve gelir getirici hiçbir uğraşıda bulunmamak şartı ile bireylerin geçici süre konaklamalarından doğan olay ve ilişkilerin tümüdür.”
İlgili 16 soru bulundu
Turizm Çeşitleri
Turizme katılanların sosyo-ekonomik durumlarına göre turizmin çeşitleri kendi içerisinde; Sosyal turizm ve • Lüks turizm olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Turizmin ilk tanımı, 1905 yılında Guyer-Feuler tarafından ortaya atılmıştır.
Reseptif turizm : Otel ve restoran etkinliklerinden yararlanmanın ağırlıklı ol duğu turizm biçimi. Turizm günümüzün en önemli kitle hareketini oluşturmaktadır.
En basit haliyle, yeşil turizm, çevreyi, doğal kaynakları ve yerel kültürü koruyan tüm pratiklerdir. Yeşil turizm dediğimizde, sürdürülebilirliğin tüm katmanlarından bahsettiğimizi unutmamamız gerekir. Yeşil turizm, turizmde enerji verimliliğini de, yerel topluluklara sosyo-ekonomik faydalar sağlamayı da içerir.
Son yıllarda insanların büyük otellerde veya doğal olmayan ortamlarda tatil yapma yerine; daha doğal besinler tüketerek, daha doğal ortamlarda ve oldukça sakin yaşayarak dinlenme isteklerinin öne çıkması, ''yavaş şehirleri'' ve ''yavaş turizmi'' ortaya çıkarmıştır.
Sosyal turizm, ekonomik bakımdan zayıf olan kitlelerin birtakım özel önlemler ve teşvik uygulamaları yolu ile turizm etkinliklerine katılmalarının sağlanmasından doğan bir turizm türü olarak tanımlanmaktadır . Sosyal turizmde ölçü olarak “ekonomik güç” esas alınmaktadır.
Gençlik turizmi, 15-24 yaş grupları arasındaki bireylerin anne, baba ve diğer aile yakınları olmaksızın turizme katılmalarıdır. Bir başka tanımlamaya göre de; gençlerin spor, eğlence, sosyal ve kültürel etkinliklere katılmak amacıyla yapmış oldukları seyahatlerdir.
Kitle turizmi, turistik amaçlı ziyarette bulunan çok sayıda ziyaretçinin bir seferde, aynı yere grup halinde gerçekleştirdiği ziyaret türünü ifade etmektedir. Bu turizm türünde pazarlama çoğunlukla standartlaştırılmış faaliyetler içeren paket turlar aracılığı ile gerçekleşmektedir.
gidenler ve transit yolcular turist sayılmamaktadır. En az bir gece konaklama gerçekleĢtirmiĢ günübirlikçiler ise turist olarak kabul edilir (Yağcı, 2003:12).
Yaz turizmi sıcak iklimlerde gerçekleştirilen boş zaman ve rekreasyon etkinliklerini içerir. Yaz turizmi, deniz turizmi ile de ilişkilidir. Özellikle soğuk iklimlerde yaşayanlar yaz turizmine ilgi göstermektedir. Ülkemizdeki birçok konaklama tesisi, resort otel olarak sayfiye merkezlerinde toplanmıştır.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
COOK, 1841 yılında İngiltere? nin Leichester-Loughborough kentleri arasında, trenle 570 yolcuyu taşıyarak tarihte ilk defa tur düzenleme işine başlamıştır. Yakın Çağ, turizmin en hızlı geliştiği dönemdir.
Etnik Turizm: Belirli bir etnik grubun, özellikle uzak köşelerde kalmış egzotik toplumların, hayatını, yaşam tarzını, kültürünü yerinde öğrenmek ve otantik deneyimler edinmek amacıyla yapılan seyahat ve konaklamadır.
Api kelimesi Latince'de bal arısı anlamına gelen Apis mellifera'dan türetildi ve bal toplayıcısı anlamına gelmektedir. Api-turizmi, geleneksel arı yetiştiriciliği ve arılardan elde edilen ürünlerle ilişkili bir turizm çeşididir.
İnternet turizm, e-turizm; internet üzerinden turizme yönelik ürünlerin pazarlanması biçiminde tanımlanabilmektedir.
Belirli ekonomik, sosyal veya dini etkenler sonucunda, kendi istekleri dışında ana vatanlarından göç etmiş toplulukların, başka bir yerde azınlık olarak yaşamaları ve yıllar sonra ana vatanlarına gelerek, ana vatanlarını görmeleri, ziyaret etmeleri ve mezarlıkları ziyaret etmeleri, diaspora turizmi olarak ...
Bu kapsamda da Turist 5.0 olarak isimlendirilen süper akıllı turist kavramı konuşulmaya başlanmıştır. gereksinimleri ortaya çıkaracaktır. Çalışanların kalifiye olması, farklı yetkinlikte olmaları, teknolojiyi benimsemeleri ve kullanabilmeleri gibi bazı özellikler önem kazanacaktır (Ansal, 2016).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri